Hoe kan je beleggen tijdens een natuurramp?

Natuurrampen hebben de aarde en de mensheid al sinds mensenheugenis geteisterd. Wat dacht je bijvoorbeeld van de eruptie van de Vesuvius in het jaar 79 of recenter de aardbeving in Haïti. Nu er net weer een aardbeving gevolgd door een tsunami heeft plaatsgevonden bij Japan heeft dit niet alleen grote gevolgen op de mensen van dit land, maar ook op de beurs. In dit artikelen bekijken we wat de effecten van natuurrampen op beleggingen kunnen zijn, en hoe je posities kan innemen gebaseerd op deze informatie.

In het kort: waar moet je op letten bij natuurrampen?

  • Vlak na een natuurramp zal de koers rare sprongen maken.
  • Bij een ernstige ramp halen veel bedrijven (bijv. verzekeringen) buitenlandse investeringen terug.
  • Na een forse daling zijn er vaak weer kopers te vinden waardoor de koers (gedeeltelijk) herstelt
  • Tijdens een natuurramp is het dan ook belangrijk om je beleggingen actief te beheren.

Natuurrampen en gevolgen op beleggingen

Wanneer ik de straat op zou gaan en aan tien willekeurige mensen zou vragen wat ze denken dat er gebeurt bij een hevige aardbeving met de valuta van het betreffende land dan zou de meerderheid omlaag uitroepen.

Dit is echter niet altijd het geval, natuurrampen hebben namelijk een wisselend effect op de beurs afhankelijk van de angst die er speelt op de beurs. In dit artikel nemen we de recente tsunami op het vaste land van Japan als voorbeeld van hoe een natuurramp het beursklimaat in zijn greep kan houden. Vervolgens bekijken we hoe je succesvol kunt beleggen met natuurrampen in het achterhoofd.

De eerste klap

De eerste klap komt vaak het hardst aan: denk er maar eens over na. Je staat in een café en op televisie zie je de tekst breaking news ondersteund door een schreeuwende presentator en een metershoge golf die zich in een razend tempo naar de kust beweegt. Wanneer de eerste details rondom een ramp naar buiten komen verkopen veel mensen hun effecten waardoor er een forse daling kan plaatsvinden in de waarde van de effecten. De Japanse Yen daalde bijvoorbeeld direct erg snel, en dit gold ook voor de Japanse (aandelen)markt.

Na de ramp

Na de ramp zal de schade bepalend zijn voor het verdere verloop van de verschillende koersen. Om de schade te kunnen vergoeden zal veel geld van het door de ramp geteisterde gebied nodig zijn, in dit geval Japan. Hierdoor zullen veel bedrijven hun buitenlandse investeringen terughalen waardoor de vraag naar de Japanse yen stijgt. De markt van de Forex is een plek waar aanbod en vraag samenkomen en hierdoor zorgt deze snel stijgende vraag  voor een toename in de prijs van de Japanse Yen tegenover andere valuta’s.

Ramp & effecten op de aandelenmarkt

Door een ramp ontstaat vaak veel schade, en economisch gezien kunnen geruchten nog harder aankomen dan deze schade zelf. Wanneer er veel afschrikwekkende beelden te zien zijn besluiten veel mensen hun aandelen te verkopen waardoor de koers al snel keldert. Dit was goed te zien aan de Nikei waarbij er enkele dagen na de ramp al snel dalingen tot wel tien procent per dag waarneembaar waren. Wat de gevolgen van een ramp als deze voor het buitenland zijn is afhankelijk van enkele factoren.

Effecten op de buitenlandse markt

Hoe rijker het land is dat getroffen wordt, hoe sterker de effecten zijn die optreden op de buitenlandse markt. Japan is een economisch erg sterk land en dit trekt veel buitenlandse investeringen en handel aan. Hierdoor zullen veel Europese en Amerikaanse bedrijven hinder ondervinden van de tsunami en hierdoor zal het bedrijf lagere winsten behalen. Al voordat deze bedrijven met exacte cijfers kwamen begonnen de AEX en de Dow Jones vlot te dalen. De AEX daalde bijvoorbeeld enkele dagen lang met enkele procenten per dag.

Enkele dagen later

Speculanten zullen in de eerste instantie aangetrokken worden door de lage prijzen en effecten kopen, hierdoor zullen de effecten vervolgens een periode blijven stijgen. Of deze stijging permanent is of van tijdelijke aard zal echter moeten blijken.

Strategie bij een natuurramp

Wanneer je gaat beleggen na een natuurramp is het verstandig om het nieuws nauwlettend bij te houden. Na een natuurramp zijn de dagen vaak extreem volatiel waardoor er sterke koerswisselingen kunnen plaatsvinden. Zorg dan ook voor een ruime stop loss en take profit om dit te compenseren en zorg voor voldoende geld op je account. Voldoende kennis is tevens een must en stalen zenuwen kunnen je ook erg goed helpen. Traden tijdens en vlak na natuurrampen kan je veel opleveren maar het kan je ook de kop kosten: begin er daarom alleen aan bij voldoende kennis!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *