Aandelen orders uitleg: market & limiet order

Wanneer je bij een broker gaat beleggen kan je kiezen uit verschillende soorten orders. In dit artikel leg ik in eenvoudige taal uit hoe de verschillende order types werken.

Wat voor order types bestaan er?

Bij het kopen en verkopen van aandelen kies je een type order. Er bestaan verschillende soorten orders, de belangrijkste zijn:

  • Marktorder: je koopt of verkoopt de aandelen direct tegen de geldende koers.
  • Limietorder: je koopt of verkoopt de aandelen tegen een ingestelde koers.
  • Stoporder: je sluit een open positie tegen een vastgestelde koers.

Je kiest bovendien altijd tussen een kopen of verkopen order. Met een kopen order koop je het aandeel en met een verkopen order verkoop je het aandeel.

Wat is een marktorder?

Een marktorder kan worden gezien als een directe order. De broker zal proberen om de order zo snel mogelijk te openen tegen de geldende prijs. Met een marketorder weet je altijd zeker dat de aandelen daadwerkelijk gekocht worden.

Het grootste nadeel van een marketorder, is dat de prijs waartegen je het aandeel koopt onzeker is. Zeker in erg volatiele markten kan de prijs van een aandeel sterk schommelen. Hierdoor kan de prijs die je betaalt voor een aandeel met een marktorder uiteindelijk hoger uitvallen.

Marktorder

Bij een marktorder hoef je alleen in te vullen hoeveel aandelen je wilt kopen.

Wat is een limiet order?

Een limiet order is een order die pas wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde koers is bereikt. Door een limiet order in te stellen op een lage waarde (kopen) of een hoge waarde (verkopen) kan je strategisch en geheel automatisch posities openen.

Een groot voordeel van de limiet order, is dat je meer controle hebt over de prijs waartegen je beleggingspositie wordt geopend. Een nadeel van de limiet order, is dat je niet zeker weet of de belegging wordt geopend. Wanneer de prijs niet beschikbaar is, wordt je belegging niet geopend.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je een aandeel wilt kopen voor €5. Je zult in dit geval nooit meer dan €5 betalen, maar misschien wel minder

Limietorder

Bij een limiet order vul je de limiet in; dit is het bedrag waartegen je een aandeel wilt kopen of verkopen.

Wat voor soorten limiet orders zijn er?

  • Buy limiet: het aandeel wordt tegen een bepaalde prijs gekocht (of goedkoper).
  • Sell limiet: het aandeel wordt tegen een bepaalde prijs verkocht (of duurder).
  • Buy stop: een niveau waarop een markt of limiet order wordt geplaatst. (kopen).
  • Sell stop: een niveau waarop een markt of limiet order wordt geplaatst. (verkopen)

Long of short order

Je kunt ervoor kiezen om een long of short order te plaatsen. Bij een long order speculeer je op een stijging van de koers terwijl je bij een short order speculeert op de daling van de koers. Op die manier kan je dus speculeren op goed en slecht nieuws.

Wil je in meer details lezen hoe het openen van short orders werkt? Lees dan dit uitgebreide artikel!

Stop loss / take profit order

Het is ook mogelijk om een stop loss of take profit order te plaatsen. De positie wordt dan automatisch bij een bepaalde waarde gesloten. Het is altijd aan te raden om een stop loss te plaatsen: op die manier beperk en bepaal je het maximale verlies. Soms kan het ook aantrekkelijk zijn om een take profit te gebruiken. Op die manier kan je de positie sluiten bij een bepaalde waarde waarop de prijs vaak kantelt.

Door de momenten waarom je winst pakt en verlies neemt tactisch te bepalen, kan je de winst op je Forex posities optimaliseren. Het is altijd aan te raden om voordat je een positie opent al na te denken over een exit strategie: op die manier worden je beslissingen niet beïnvloed door je emoties.

Wat is een trailing stop?

Een trailing stop kan erg interessant zijn wanneer je een stijging verwacht gevolgd door een bijna directe correctie. Een trailing stop is namelijk een bewegende stop loss. Bij de trailing stop bepaal je een bedrag aan daling waarbij de positie moet worden gesloten. Deze waarde beweegt echter mee met de koers.

Wanneer je long bent gegaan en de koers stijgt, dan beweegt ook de trailing stop mee omhoog. Op die manier kan je je winst maximaliseren en pak je de volledige stijging mee! Let er wel op dat je de traling stop niet te strak instelt. Wanneer je dit doet, wordt de positie wellicht te vroeg gesloten terwijl de stijging nog moet inzetten.

Bescherm je belegging met een stop-loss order

Met een stop-loss order kan je een prijs instellen waarop je een aandeel automatisch verkoopt. Wanneer het niveau van de stop-loss order wordt geraakt, dan wordt deze direct omgezet naar een stop market order. Je kunt bijvoorbeeld een stop-loss order instellen op €5. Wanneer het aandeel onder de €5 raakt, dan wordt deze direct tegen de best beschikbare prijs verkocht.

Wanneer je meer controle wilt, kan je gebruikmaken van een stop-limiet order. Ook hier zal de stop-limiet order pas worden geactiveerd wanneer de prijs van het aandeel onder een bepaalde prijs komt. Je kunt de stop-limiet order bijvoorbeeld instellen op €5. Wanneer de koers minder dan €5 bedraagt dan wordt het aandeel alleen verkocht wanneer deze voor €5 of meer kan worden verkocht. Het risico van een stop-limiet order is dat je aandelen uiteindelijk helemaal niet worden verkocht.

Andere type orders voor beleggingen

All or None (AON) order

Dit type order wordt alleen uitgevoerd wanneer alle aandelen kunnen worden gekocht. Wanneer je 1000 aandelen wilt kopen tegen een prijs van €5 en er zijn er maar 500 beschikbaar, dan wordt de order niet gevuld.

Immediate or Cancel (IOC) order

Wanneer de order niet kan worden uitgevoerd binnen enkele seconden, dan wordt deze automatisch verwijderd.

Fill or Kill (FOK)

Dit type order combineert AON en IOC. Alleen wanneer het aangegeven aantal aandelen binnen enkele seconden kan worden gekocht of verkocht, wordt de order uitgevoerd.

Take profit order

Met een take profit order kan je automatisch je winst pakken op een bepaald niveau. De take profit order werkt eigenlijk hetzelfde als de stop limiet order, alleen is het resultaat fijner.

Good till cancelled (GTC) order

Een Good ‘Till Cancelled (GTC) order blijft actief op de markt tenzij je het annuleert. De broker zal de order dan ook nooit annuleren en je bent zelf verantwoordelijk om dit in de gaten te houden.

Good for the day (GFD) order

Een Good for the day (GFD) order blijft alleen bestaan op de betreffende dag. Aan het einde van de handelsdag wordt de order automatisch verwijderd wanneer deze niet is uitgevoerd.

Once-cancels-the-other (OCO) order

De Once-cancels-the-other (OCO) order maakt het mogelijk om order B te annuleren wanneer order A wordt uitgevoerd en andersom. Dit kan handig zijn wanneer je niet zeker weet waar de koers heen gaat bewegen en je wilt inspelen op zowel een potentiële doorbraak naar beneden als omhoog.

One-triggers-the-other (OTO) order

De One-Triggers-the-Other (OTO) order is een order waarbij de andere orders geplaatst worden wanneer deze order wordt uitgevoerd. Je kunt op die manier bijvoorbeeld bepaalde stop orders laten plaatsen nadat de positie is geopend.

Conclusie: welk type order is beter?

Voor de meeste beleggers zijn alleen de marktorder en de limietorder relevant. Wanneer je voor de lange termijn belegt is de marktorder voor het grootste deel van de beleggers voldoende. Doe je echter aan actieve speculatie? Dan kan de limiet order je meer controle geven over je beleggingen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *