100.000 euro investeren: wat te doen met €100.000 spaargeld?

Heb je 100.000 euro aan spaargeld en ben je benieuwd wat je hiermee kunt doen? In dit artikel bespreek ik enkele strategieën voor het investeren van €100.000 aan spaargeld!

Let op: begrijp de risico’s!

€100.000 is veel geld en met beleggen kan je altijd geld verliezen. Bedenk daarom het volgende:

 • Risicobereidheid: hoeveel risico ben je bereid om te nemen?
 • Spreiding: door te beleggen in meer typen effecten, verklein je het risico.
 • Beleggingsprofiel: niet elk type belegging is voor iedereen even geschikt.

Optie 1: €100.000 beleggen in effecten

Wanneer je €100.000 parkeert op een spaarrekening, dan verlies je hier op de lange termijn geld mee door de effecten van inflatie. Het kan dan ook interessant zijn om te beleggen in bijvoorbeeld aandelen en ETF’s:

 • Aandelen: je kunt zelf aandelen selecteren van bedrijven waar je vertrouwen in hebt.
 • ETF: je kunt ook in een mandje aandelen beleggen, dit heet ook wel een ETF.

Het gemiddelde rendement ligt op aandelen rond de acht procent. Op de korte termijn kan je natuurlijk wel veel geld verliezen; het is daarom verstandig om voor de lange termijn te beleggen. Ben je benieuwd hoe snel je vermogen kan groeien? Met deze tool zie je het direct!

Ben je benieuwd waar je kunt beleggen in aandelen & ETF’s? In het onderstaande overzicht zie je enkele van mijn favoriete brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: 100.000 euro investeren in crypto

Wanneer je bereid bent om grote risico’s te nemen, kan je ook investeren in cryptomunten. Cryptos zijn digitale munten waarvan de Bitcoin de bekendste is. Er bestaan tegenwoordig echter duizenden altcoins en deze kunnen op een dag zo tientallen procenten meer of minder waard worden.

Vind je het interessant om (een deel) van je vermogen te beleggen in crypto? Dat kan bij Bitvavo! Je betaalt hier geen transactiekosten over je eerste geïnvesteerde €1.000. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

Optie 3: investeren in vastgoed

Zelf heb ik een deel van mijn vermogen geïnvesteerd in vastgoed. Wanneer je in vastgoed belegt, moet je in ieder geval een deel inleggen. Het overige deel van het vastgoed kan je financieren met een lening. Bij een investeringshypotheek moet je vaak 30% zelf inleggen, wat betekent dat je met €100.000 kunt beleggen in een woning die iets meer dan €300.000 waard is.

Houd er wel rekening bij dat je bij vastgoed te maken krijgt met verschillende kosten:

 • Servicekosten: wanneer je een appartement koopt.
 • Rentekosten: over je financiering betaal je een rentepercentage.
 • Makelaarskosten: bij de aanschaf en bij het selecteren van een huurder.
 • Onderhoudskosten: je zult de woning actief moeten onderhouden.
 • Leegstandkosten: bij leegstand haal je geen huurinkomsten binnen.

Beleggingen in vastgoed worden vaak als iets minder risicovol gezien, maar doordat het om grote bedragen gaat kan je alsnog veel geld verliezen. Onderzoek daarom eerst goed of het object waar je interesse in hebt de moeite waard is.

100000 euro beleggen

Optie 4: €100.000 storten in een deposito

Wil je liever geen grote risico’s nemen? Dan kan je er ook voor kiezen om €100.000 te storten in een deposito. Een deposito is een bankrekening waarbinnen je geld voor een bepaalde tijd vaststaat. In ruil voor dit gebrek aan flexibiliteit, ontvang je een hogere rentevergoeding. De rentevergoeding weegt jammer genoeg niet op tegen de inflatie.

Ben je benieuwd bij welke banken je een deposito kunt openen tegen een hogere rente? Klik dan op de onderstaande knop en kijk rond bij Raisin:

Bij Raisin kan je namelijk deposito’s van verschillende banken vergelijken.

Optie 5: schulden aflossen

Soms is het aflossen van schulden één van de beste dingen die je kunt doen met €100.000. Zeker schulden met een hoge rentevoet kan je het beste eerst aflossen. Een persoonlijke lening met een rente van 10% kost namelijk erg veel geld. Wanneer je echter een goedkope schuld hebt (bijvoorbeeld een hypotheek met een rentepercentage van 1%) dan is er minder haast geboden bij het aflossen van je schulden.

Optie 6: €100.000 uitlenen

Je kunt ook een extra rendement behalen met €100.000 aan spaargeld door het uit te lenen. Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt uitlenen:

 • Obligaties: bedrijven en overheden geven obligaties uit om geld te lenen.
 • Peer-2-peer: online bedrijven waar je geld kunt uitlenen.
 • Familie: je kunt €100.000 uitlenen voor de aanschaf van een woning.

Optie 7: bouwen aan je pensioen

Afhankelijk van je pensioen kan je in veel gevallen ook fiscaal vriendelijk een deel van je €100.000 investeren voor je pensioen. Wanneer je een pensioengat hebt is dit mogelijk. Door je €100.000 te investeren via een pensioenrekening profiteer je van enkele voordelen:

 • Aftrekbaar box 1: je stortingen zijn aftrekbaar van je inkomen in box 1.
 • Geen box 3 belasting: je betaalt geen belasting in box 3 over je belastingen.

Wil je in meer details lezen hoe beleggen voor je pensioen werkt? Lees dan dit artikel!

Pas op voor het inflatiespook!

€100.000 laten verfstoffen op een spaarrekening kan ook een dure grap zijn. Je krijgt dan namelijk te maken met inflatie: elk jaar stijgen de prijzen van diensten en goederen met enkele procenten. Dit heeft twee gevolgen:

 • Spaargeld wordt minder waard
 • Schulden worden minder waard

Wanneer je het volledige bedrag van €100.000 op je spaarrekening laat staan, dan verlies je dus elk jaar waarde. Je kunt met de €100.000 vandaag meer kopen dan morgen, en veel meer dan over 30 jaar. Investeringen kunnen met de inflatie meegroeien en worden soms zelfs meer waard, waardoor ze je vermogen kunnen beschermen.

Conclusie: wat te doen met €100.000 spaargeld?

In dit artikel heb je verschillende tips kunnen lezen over wat je met een ton kunt doen. Niet alle opties zijn voor iedereen even geschikt. Het is daarom verstandig om eerst uitgebreid na te denken over je wensen & mogelijkheden.

Zelf omarm is bijvoorbeeld risico’s en doordat ik nog jong ben kan ik ze ook nemen. Wanneer je wat ouder bent of minder risico’s wilt nemen, zijn beleggingen in crypto of vastgoed bijvoorbeeld misschien minder interessant.

Eén ding staat wat mij betreft in ieder geval vast: niets doen is geen optie! Door het inflatiespook verdwijnt je geld dan als sneeuw voor de zon.

Ter inspiratie zie je hieronder hoe €100.000 zou kunnen groeien over een periode van 30 jaar tegen een gemiddeld rendement van 8%:

100000 euro investeren rendement

Veelgestelde vragen over beleggen met €100.000

100.000 euro is veel spaargeld, zeker wanneer je bedenkt dat je met de lage spaarrentes verlies maakt op je spaarrekeningen. Het kan dan ook interessant zijn om te onderzoeken hoe je een hoger rendement kunt behalen met je spaargeld.

Ook met 50.000 euro aan spaargeld kan je goede stappen nemen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld beleggen in aandelen en ETF’s of een klein appartement kopen voor de verhuur. In dit artikel kan je de verschillende opties doornemen en zo de juiste beslissing nemen.

Heb je een bedrag van 250.000 euro? Dat is veel geld! Wanneer je het op een spaarrekening laat staan, wordt het bedrag steeds minder waard door inflatie. Het kan dan interessant zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Je kunt eventueel naar een vermogensadviseur stappen wanneer je zelf onvoldoende kennis hebt.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *