Beleggen met voorkennis

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een onafhankelijke gedragstoezichthouder, die zich sterk maakt voor eerlijke en transparante financiële markten in Nederland. De AFM heeft vele verschillende taken, waaronder het opsporen en straffen van beleggers die beleggen met voorkennis. Meer over het beleggen met voorkennis, lees je op deze pagina.

Wat is beleggen met voorkennis?

Beleggen met voorkennis wordt ook wel beleggen met voorwetenschap genoemd. Als je belegt met voorkennis, gebruik je informatie die niet openbaar gemaakt is. Dit kun je doen om winst te behalen, maar ook om verlies te vermijden. Het handelen met voorkennis is verboden in Nederland. Je mag niet (proberen) te handelen op basis van niet-openbare informatie. Doe je dit wel, dan kun je hiervoor gestraft worden.

Ook mag je de informatie die je gebruikt, niet doorgeven aan anderen. Heb je bijvoorbeeld een geheim document ontdekt, dan mag je dit niet doorsturen naar andere beleggers. Alle beleggers op de beurs moeten simpelweg beschikken over dezelfde informatie.

Het is belangrijk om jezelf continu af te vragen of de informatie die je gebruikt als belegger, openbaar is voor andere beleggers. Is dit niet het geval, dan mag je deze informatie niet gebruiken. Doe je dit wel, dan kun je te maken krijgen met onderstaande gevolgen van het handelen met voorkennis.

De gevolgen van beleggen met voorkennis

De Autoriteit Financiële Markten kan niet alleen bedrijven straffen als zij handelen met voorkennis, maar kan particuliere beleggers ook een straf opleggen. Als je belegt met voorkennis, kun je bijvoorbeeld een boete krijgen. Deze boete kan erg hoog oplopen, ook voor particuliere beleggers. Ook kan de AFM in dit geval andere maatregelen nemen.

Zo kan de AFM een zogeheten handelsmaatregel nemen als er sprake is van beleggen met voorkennis. Dit gebeurt als dit in het belang is van beleggers of als het voor de ordelijke handel noodzakelijk is. De AFM kan de handel in een bepaald aandeel bijvoorbeeld stilleggen voordat de beurs geopend is, maar ook tijdens een handelsdag.

Pas als iedereen de kans heeft gekregen bepaalde informatie te ontvangen, zal de AFM de handel weer opstarten. Om de informatie met alle beleggers in Nederland te delen, kan de AFM een persbericht publiceren. Na het publiceren van dit persbericht (en als beleggers de kans hebben gehad dit bericht te lezen), wordt de handel pas weer opgestart.

Beleggen met voorkennis

Gordon Gekko in de film Wall Street ondervond de gevolgen van beleggen met voorkennis.

Beleggen met voorkennis melden

De AFM houdt de financiële markten in Nederland continu in de gaten. Wordt er vermoed dat een organisatie of een belegger met voorkennis handelt, dan wordt er direct een onderzoek gestart. Is er inderdaad sprake van handelen met voorkennis, dan wordt er direct actie ondernomen.

Daarnaast reageert de AFM op meldingen van andere beleggers. Vermoed je dat een bedrijf of een particuliere belegger met voorwetenschap handelt of dit in ieder geval probeert? Dan kun je dit melden bij de AFM. Dit doe je door contact op te nemen met het Meldpunt Financiële Markten.

Je kunt het meldpunt op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereiken op 0800-5400 540 (gratis). Ook kun je het contactformulier op de website van de AFM gebruiken om een melding te doen van het mogelijk handelen met voorkennis.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *