Wat is een risicoprofiel?

Hoeveel risico wil je nemen tijdens het beleggen? Aan beleggen zitten veel risico’s verbonden, het is daarom ook heel verstandig om alvorens je gaat beleggen je risicoprofiel te bepalen.

Wat houdt een risicoprofiel precies in?

Een risicoprofiel of ook beleggingsprofiel kan je een beeld geven van het soort belegger dat je bent. In een zogenoemd risicoprofiel beantwoord je enkele belangrijke vragen die nodig zijn om uw risico te bepalen.

Financiële instanties zijn heel nieuwsgierig en willen altijd graag weten met wat voor belegger ze te maken hebben. Meestal komen ze dan ook met een vragenlijst, deze vragenlijst gaat erover hoe ver je eigenlijk wilt gaan in het belegen. Met behulp van je risicoprofiel kan je zelf bepalen op welke manier je gaat investeren, hoeveel geld je gaat investeren en hoelang je gaat investeren.

Voorbeeld vragen van een beleggingsprofiel

  • Zou je er wakker van liggen wanneer je aandelenportefeuille tien procent in de min staat?
  • Zou je kiezen voor zekerheid of een hoger rendement?
  • Wat is het maximale percentage dat je bereid zou zijn om op één positie te verliezen?
  • Handel je liever in veilige obligaties of in meer risicovolle aandelen?

Waarom een risicoprofiel laten bepalen?

Iedereen is anders en iedereen reageert anders op een bepaalde situatie. Eén ding is zeker; de beurs is een erg drukke en veelal ook chaotische plek om te zijn. Om te voorkomen dat je dingen gaat doen die niet bij je passen op de beurs, is het heel verstandig om een risicoprofiel te bepalen.

Ook gebeurt het dat mensen emotioneel er helemaal doorheen zitten na een slechte belegging. Het is belangrijk dat je bepaald wat je wilt bereiken op de beurs, hoeveel winst u wilt maken en hoeveel risico je wilt lopen op de beurs.

Het spreiden van aandelen

Als je voldoende kapitaal tot je beschikking hebt is het verstandig om je vermogen te spreiden over meerdere aandelen i.p.v. over één aandeel. Een belangrijk ding in het beleggen is hoe meer risico’s je neemt hoe meer rendement je er voor terugkrijgt. Door je kapitaal te verspreiden over meerdere aandelen kan je nog altijd een hoog rendement behalen.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *