Voortschrijdend gemiddelde als indicator
Bij het beleggen in CFD’s probeer je op alle mogelijke manieren te voorspellen wat de koersen in de toekomst gaan doen. Door bewegingen op de beurs kan je namelijk geld verdienen met aandelen. Het maakt hierbij niet uit of de koers omhoog of omlaag gaat. Om de juiste voorspellingen te maken kunnen verschillende indicatoren gebruikt worden. Een voorbeeld is het voortschrijdend gemiddelde als indicator om bewegingen op de koers te kunnen voorspellen.
Wat is het voortschrijdend gemiddelde?
Het voortschrijdend gemiddelde is een indicator waarbij je de koersen van een periode bij elkaar optelt om deze vervolgens met dezelfde periode weer te delen. Hierdoor kan je de gemiddelde koers over een bepaalde periode berekenen. Het voortschrijdend gemiddelde kan je vervolgens als indicator gebruiken om te voorspellen of een koers zal dalen of stijgen.
Stel dat bijvoorbeeld de huidige koers van een aandeel ver onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen ligt dan kan dit duiden op een tijdelijke dip. Mogelijk zal de koers van het aandeel binnen afzienbare tijd weer terug stijgen naar de gemiddelde koers die je berekend hebt met het voortschrijdend gemiddelde. Andersom kan een te hoge huidige koers op basis van het gemiddelde een indicatie zijn van een toekomstige daling.
Voortschrijdend gemiddelde bij de broker Plus500 (paarse lijn)
Eenvoudig voortschrijdend gemiddelde
In de beleggingswereld zijn er verschillende manieren om het voortschrijdend gemiddelde te berekenen. De makkelijkste manier is het berekenen van het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde. In het Engels wordt ook wel van Moving Average (MA) gesproken. Dit gemiddelde reken je uit op de manier zoals hierboven beschreven staat. Het is een simpele optelsom die later gedeeld wordt.
Exponentieel voortschrijdend gemiddelde
Veranderingen in de koers van een aandeel kunnen door bepaalde gebeurtenissen veroorzaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwsbericht, prognose of een roddel zijn. Bij het berekenen van een voortschrijdend gemiddelde kan je hier ook rekening mee houden door een gewicht te geven aan bepaalde stijgingen of dalingen. Voor deze in het Engels als Exponential Moving Average aangeduide term wordt ook wel de afkorting EMA gebruikt.
Gewogen voortschrijdend gemiddelde
De veranderingen die op dit moment gaande zijn met de koers van een aandeel zijn belangrijker dan de veranderingen van een aantal dagen of zelfs maanden geleden. De huidige veranderingen hebben immers het meeste effect op de koers die je probeert te voorspellen. Met het gewogen voortschrijdend gemiddelde bereken je de indicator op een dermate manier dat veranderingen die verder in het verleden zijn minder zwaar meewegen. Weighted Moving Average of WMA is de term hiervoor in het Engels.
Instellen van de indicator op je account
Nu dat je weet hoe je voortschrijdend gemiddelde als indicator kan gebruiken om veranderingen op koersen te voorspellen, wil je deze nieuwe kennis natuurlijk graag in de praktijk gaan brengen. Je hoeft hiervoor niet meteen een calculator en pen en papier uit de kast te pakken. De meeste brokers van CFD’s, zoals Plus500, hebben namelijk de mogelijkheid om deze indicator in te stellen.
Wanneer je ingelogd bent in je account kan je onder indicatoren de drie varianten van voortschrijdend gemiddelde als indicator selecteren. Je kan dan makkelijk automatisch de gemiddelden laten berekenen voor de aandelen en over de periodes die je hier instelt. Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling dat je actie onderneemt op de informatie die de indicatoren aangeven. Het is een goede manier om weloverwogen beslissingen te nemen bij het beleggen in aandelen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!