Spreiding of diversificatie: hoe pas je dit toe?
Het is bekend dat risico en rendement samenhangen. Ook hebben verschillende beleggingsproducten een verschillend gemiddeld rendement. Toch verschilt het sterk per periode welk beleggingsproduct de beste resultaten neerzet. Alhoewel aandelen gemiddeld genomen de beste resultaten hebben neergezet, hebben ook obligaties en vastgoed hun gloriedagen gehad. Door spreiding goed in te zetten verlaag je je risico en verhoog je je kans op een goed rendement. Maar hoe pas je spreiding het beste toe?
Welke vormen van spreiding zijn er?
- Spreid je beleggingen over verschillende type effecten.
- Spreid je beleggingen over sectoren, regio’s en type bedrijven.
- Spreid je beleggingen over tijd en stap niet in één keer in.
Stap 1: spreiden over producten
De belangrijkste spreiding of diversificatie die je kan toepassen is het spreiden van je beleggingen over verschillende beleggingsproducten. Het is hierbij belangrijk om ook rekening te houden met de tijdshorizon van je beleggingen. Afhankelijk van de tijd die je hebt kan je het geld het beste op een andere manier spreiden:
- Binnen en jaar nodig: plaats het geld alleen op een spaarrekening
- Binnen 5 jaar nodig: verdeel je geld over een spaarrekening, obligaties en vastgoed.
- Binnen 10 jaar nodig: obligaties, vastgoed en ongeveer 30% in aandelen
- Binnen 20 jaar nodig: obligaties, vastgoed en ongeveer 50% in aandelen
- Binnen 40 jaar nodig: obligaties, vastgoed en ongeveer 70% in aandelen
Door je beleggingen te spreiden over beleggingsproducten, verminder je de volatiliteit van je portefeuille. Aandelen doen het gemiddeld het beste, maar kennen ook de meeste variatie. Je hebt soms daarom flink wat tijd nodig om een goed rendement te behalen met aandelen. Door een deel van je geld te investeren in obligaties, zorg je ervoor dat slechte tijden op de beurs enigszins worden opgevangen.
Wanneer je het geld een langere tijd niet nodig hebt, kan je meer investeren in risicovolle beleggingsproducten. Over de lange linie doen aandelen het immers het beste. Op de korte termijn kunnen aandelen echter zomaar tientallen procenten dalen. Je hebt dan geduld nodig om de situatie weer om te keren.
Stap 2: spreiden over individuele producten
Sectoren
Het is belangrijk om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende sectoren. De resultaten van bedrijfssectoren hangen nog steeds sterk samen met de economische ontwikkelingen. Toch kan het gebeuren dat één sector het uitzonderlijk slecht doet. Door je beleggingen wijs te spreiden over verschillende bedrijfssectoren, verklein je de kans dat je veel verliest doordat één sector niet goed presteert.
Een goed voorbeeld van spreiden over sectoren is het investeren van geld in de bouwsector, financiële sector en agriculturele sector. Slechte spreiding is het investeren in vijf verschillende banken.
Regio’s
Het is ook belangrijk om je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende regio’s. Ook de resultaten van een regio hangen sterk samen met de algemene economische ontwikkelingen. Toch kan ook één sector het uitzonderlijk slecht doen. Door je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren, verklein je de kans dat je veel verliest doordat één regio het slecht doet.
Een voorbeeld van goede diversificatie over regio’s is beleggen in aandelen en obligaties in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Europa. Een voorbeeld van slechte spreiding is het investeren in Noord en Zuid-Holland.
Kleine en grote bedrijven
Ten slotte kan je de beleggingen ook spreiden over zowel kleinere als grotere bedrijven. Kleinere bedrijven zijn vaak flexibeler terwijl grotere bedrijven schaalvoordelen kunnen toepassen. Door je beleggingen te spreiden over beide typen bedrijven, verlaag je de volatiliteit van je beleggingen.
Stap 3: spreiden over tijd
Ten slotte is het verstandig om te spreiden over tijd. Wanneer je in één keer instapt met het volledige bedrag waarmee je wilt beleggen dan is dit risicovol. De kans is immers aanwezig dat je instapt op de top van de markt. Het kan vervolgens tientallen jaren duren voordat je portefeuille weer terugkomt op het oude niveau.
Het is dan ook verstandiger om gespreid in te stappen. Dit doe je door periodiek een deel van je vermogen te beleggen. Op die manier stap je zowel in op de top als in het dal. Hierdoor verminder je de bewegelijkheid of volatiliteit van je beleggingen en vergroot je de kans op succes!
Is spreiden met weinig geld mogelijk?
Beleggingen spreiden met weinig geld is een stuk lastiger. Wanneer je gaat beleggen, betaal je doorgaans transactiekosten voor iedere belegging die je opent. Met een kleiner bedrag is het daardoor onaantrekkelijk om veel posities tegelijk te openen. Je transactiekosten zouden dan het grootste deel van je rendement opeten.
Des te meer geld je belegt, des te meer mogelijkheden je hebt om te spreiden. Wanneer je met een groter kapitaal belegt, geniet je vaak vak een lager risico. Toch is er ook een oplossing voor de belegger met een kleine portefeuille. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere maand een paar honderd euro te stoppen in één of meerdere indexfondsen.
Indexfondsen volgen een mandje van beleggingsproducten. Sommige indexfondsen zijn erg goed gespreid over verschillende sectoren en beleggingsproducten. Ook wanneer je gaat beleggen in indexfondsen, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. Niet alle indexfondsen bieden genoeg spreiding. Een fonds dat alleen de AEX volgt is bijvoorbeeld geen volledig voorbeeld van goede spreiding.
Conclusie: diversificatie is key!
Wil je een stabiel rendement? Staat een goede nachtrust hoog op je lijstje? Dan is het spreiden van je beleggingen zeker een goed idee. Door je beleggingen te spreiden verminder je het risico sterk zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het gemiddelde rendement. Het spreiden van je beleggingen is dan ook één van de beste tips die ik je kan geven.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!