Hoeveel tijd kost beleggen?

Veel mensen vragen me hoeveel tijd beleggen nu eigenlijk kost. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag moeilijk te geven, aangezien de tijd die je besteedt aan het beleggen geheel afhangt van je strategie. Toch kunnen we je een goede indicatie geven van de tijd die je minimaal moet besteden aan beleggen om er succesvol mee te zijn.

Tijd hangt samen met de gekozen strategie

tijd beleggenDe tijd die je besteedt aan het beleggen hangt af van de gekozen strategie. Laten we even in het kort de drie meest voorkomende profielen doornemen zodat je kunt bekijken welke manier van beleggen het beste past bij je past.

Als intraday trader ben je een erg actieve belegger. Je houdt de koers nauwlettend in de gaten en je bent gedurende de hele dag bezig met het openen en sluiten van posities.

Als daytrader bekijk je iedere dag wat de koers heeft gedaan. Je bepaald in het weekend wat je strategie gaat zijn en deze voer je vervolgens iedere dag uit.

Als traditionele belegger volg je de koers amper. Je koopt of verkoopt zo nu en dan aandelen, maar je focus ligt vooral op de toekomst en niet op het behalen van een hoge winst.

Als intraday trader ben je altijd bezig met beleggen

Intraday traders zijn de enthousiastelingen die elke dag minstens enkele uren de koers bijhouden. Ze kopen en verkopen aandelen, grondstoffen en valutaparen op de 4 uur, uur of minuut grafiek. Op een dag kunnen ze meerdere posities openen. Als intraday trader ben je erg intensief bezig met beleggen, maar wanneer je de strategie goed uitvoert behaal je wel maximale winst.

Als intraday trader besteed je twee tot wel acht uur per dag aan beleggen. Als intraday trader is beleggen of traden je primaire inkomstenbron: je houdt de koersen in de gaten en je probeert ook de kleinere koersbewegingen mee te pakken.

Als daytrader profiteer je met een minimale investering van tijd

Ook de daytrader probeert de koersbewegingen zoveel mogelijk in de gaten te houden, maar hij doet dit niet real-time. Daytrading is een winstgevende beleggingsstrategie die perfect te combineren is met bijvoorbeeld een normale baan. Als daytrader bepaal je in het weekend welke effecten je interessant vindt aan de hand van technische analyse: je maakt dan een zogenaamde watchlist.

Zodra je de watchlist hebt samengesteld bekijk je iedere avond alleen nog de effecten die je hebt opgenomen op je lijst. Doordat je al hebt vastgesteld wat je in de gaten wilt houden, is het alleen maar nodig om te controleren of wat je voorspelt heb al is gebeurd. De tijdsbesteding voor daytrading is beperkt: ongeveer twee uur in het weekend en maximaal een half uur per avond. Toch kan de daytrader een behoorlijk rendement behalen.

De traditionele belegger let niet op de winst

In tegenstelling tot de intraday trader en daytrader is de traditionele belegger wat conservatiever. Aan de hand van adviezen van vermogensbeheerders of door zelf jaarverslagen door te nemen bepaald de traditionele belegger welke effecten hij fysiek aankoopt.  De tijdspanne van de traditionele belegger is lang: de strategie is vaak gericht op het behalen van winst over een periode van meerdere jaren.

Als traditionele belegger ben je dan ook maar beperkt bezig met beleggen. Je beheert je portefeuille door periodiek na te gaan wat er is gebeurd en wat je met je effecten wilt doen. Traditioneel beleggen is vooral handig voor het opbouwen van een bepaald bedrag op de lange termijn en niet voor het genereren van een inkomen op de korte termijn.

Combineer!

Door te combineren haal je het beste van twee werelden in huis. De tijd die je aan beleggen besteedt hoeft niet veel op te lopen en toch behaal je op die manier de beste resultaten. Door een inkomen op te bouwen als daytrader en door je vermogen te laten groeien door middel van een meer traditionele aanpak profiteer je dubbel en haal je het hoogste rendement uit je tijd.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment