Hoeveel tijd kost beleggen?

Veel mensen vragen me hoeveel tijd beleggen nu eigenlijk kost. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag moeilijk te geven, aangezien de tijd die je besteedt aan het beleggen geheel afhangt van je strategie. Toch kunnen we je een goede indicatie geven van de tijd die je minimaal moet besteden aan beleggen om er succesvol mee te zijn.

Wil je weinig tijd besteden aan beleggen?

Wanneer je weinig tijd wilt besteden aan beleggen, kan je ervoor kiezen om te investeren in een ETF. Een ETF is een fonds dat je geld automatisch belegt in een mandje aandelen. Je kunt vervolgens periodiek een vast bedrag investeren: op die manier voorkom je dat je al je geld investeert op de top van de markt.

Je hoeft alleen wat tijd vrij te maken om één of meerdere fondsen te selecteren die goed bij je passen. Bepaal hoeveel geld je maandelijks wilt beleggen en je hoeft vervolgens niet meer actief bij te houden wat er met je beleggingen gebeurt.

Ben je benieuwd naar goede brokers om in ETF’s te beleggen? Neem dan een kijkje naar het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wil je veel tijd besteden aan beleggen?

Vind je het leuk om actief het nieuws in de gaten te houden? Wil je graag zelf bepalen in welke bedrijven je belegt? Dan is actief beleggen wat voor jou!

Als actieve belegger moet je de markt beter in de gaten houden. Je kunt ervoor kiezen om vervolgens aandelen te selecteren die je jaren vasthoudt. Sommige beleggers kiezen er voor om nog actiever te beleggen en om constant nieuwe orders te plaatsen.

Wanneer je actief beleggen wilt proberen, kan je dit gratis uitproberen met een demo.

Tijd hangt samen met de gekozen strategie

De tijd die je besteedt aan het beleggen hangt af van de gekozen strategie. Laten we even in het kort de drie meest voorkomende profielen doornemen zodat je kunt bekijken welke manier van beleggen het beste past bij je past.

Als intraday trader ben je een erg actieve belegger. Je houdt de koers nauwlettend in de gaten en je bent gedurende de hele dag bezig met het openen en sluiten van posities.

Als daytrader bekijk je iedere dag wat de koers heeft gedaan. Je bepaalt in het weekend wat je strategie gaat zijn en deze voer je vervolgens iedere dag uit.

Als traditionele belegger volg je de koers amper. Je koopt of verkoopt zo nu en dan aandelen, maar je focus ligt vooral op de toekomst en niet op het behalen van een hoge winst.

hoeveel tijd beleggen

Als intraday trader ben je altijd bezig met beleggen

Intraday traders zijn de enthousiastelingen die elke dag minstens enkele uren de koers bijhouden. Ze kopen en verkopen aandelen, grondstoffen en valutaparen op de 4 uur, uur of minuut grafiek. Op een dag kunnen ze meerdere posities openen. Als intraday trader ben je erg intensief bezig met beleggen, maar wanneer je de strategie goed uitvoert behaal je wel maximale winst.

Als intraday trader besteed je twee tot wel acht uur per dag aan beleggen. Als intraday trader is beleggen of traden je primaire inkomstenbron: je houdt de koersen in de gaten en je probeert ook de kleinere koersbewegingen mee te pakken.

Als daytrader profiteer je met een minimale investering van tijd

Ook de daytrader probeert de koersbewegingen zoveel mogelijk in de gaten te houden, maar hij doet dit niet noodzakelijk in real-time. Daytrading is een winstgevende beleggingsstrategie die perfect te combineren is met bijvoorbeeld een normale baan. Als daytrader bepaal je in het weekend welke effecten je interessant vindt met technische analyse: je maakt dan een zogenaamde watchlist.

Zodra je de watchlist hebt samengesteld bekijk je iedere avond alleen nog de effecten die je hebt opgenomen op je lijst. Doordat je al hebt vastgesteld wat je in de gaten wilt houden, is het alleen maar nodig om te controleren of wat je voorspelt hebt al is gebeurd. De tijdsbesteding voor daytrading is beperkt: ongeveer twee uur in het weekend en maximaal een half uur per avond. Toch kan de daytrader een behoorlijk rendement behalen.

De traditionele belegger let niet op de winst

In tegenstelling tot de intraday trader en daytrader is de traditionele belegger wat conservatiever. Met adviezen van vermogensbeheerders of door zelf jaarverslagen door te nemen bepaald de traditionele belegger welke effecten hij fysiek aankoopt.  De tijdspanne van de traditionele belegger is lang: de strategie is vaak gericht op het behalen van winst over een periode van meerdere jaren.

Als traditionele belegger ben je dan ook maar beperkt bezig met beleggen. Je beheert je portefeuille door periodiek na te gaan wat er is gebeurd en wat je met je effecten wilt doen. Traditioneel beleggen is vooral handig voor het opbouwen van een bepaald bedrag op de lange termijn en niet voor het genereren van een inkomen op de korte termijn.

Combineer!

Door te combineren haal je het beste van twee werelden in huis. De tijd die je aan beleggen besteedt hoeft niet veel op te lopen en toch behaal je op die manier de beste resultaten. Door een inkomen op te bouwen als daytrader en door je vermogen te laten groeien door middel van een meer traditionele aanpak profiteer je dubbel en haal je het hoogste rendement uit je tijd.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *