Lineaire regressie als technische indicator

De technische analyse kent diverse indicators. Eén van deze indicators is de lineaire regressie. Deze indicator kun je gebruiken om aandelen te beoordelen, maar de indicator wordt ook veel gebruikt in een brede toepassing van de statistiek. Meer over deze bekende technische indicator, lees je op deze pagina.

Lineaire regressie: een introductie

De lineaire regressie is een methode om een trendlijn weer te geven. De trendlijn van de lineaire regressie  is gebaseerd op de kortst mogelijke afstand tot de verschillende waarnemingen in de grafiek. Met de trendlijn van de lineaire regressie kun je zogeheten ‘trendreversals’ in het verleden herkennen. Met deze trendreversals kun je vervolgens naar patronen zoeken.

De lineaire regressie is een bevestigende indicator. Dit betekent dat je deze methode kunt gebruiken om de historie van een koers te onderzoeken. Door de historie van een koers te onderzoeken, kun je patronen in het verleden herkennen. Met deze patronen krijg je meer inzicht in de nabije toekomst. Je kunt er de toekomst niet echt mee voorspellen, maar het kan je wel helpen bij het maken van beleggingsbeslissingen.

Lineaire regressie

Trends herkennen met de lineaire regressie

Met de lineaire regressie kun je verschillende soorten trends herkennen. Niet alleen opgaande trends, maar ook trends in een neergaande beweging. Zie je een bepaalde trend, dan kun je hierop reageren door een short– of long positie in te nemen. Is de trend weer voorbij, dan doe je jouw positie weer van de hand. Door trends te herkennen met de technische indicator lineaire regressie, kun je dan ook veel winst maken.

Stel, je herkent een bepaalde gebeurtenis in het heden of de toekomst uit het verleden. Het is niet exact dezelfde situatie, maar wel een vergelijkbare gebeurtenis uit het verleden. Nu kun je de technische indicator lineaire regressie gebruiken om na te gaan welke invloed deze gebeurtenis in het verleden had op de trends die vervolgens zijn ontstaan. De informatie die je met de indicator opdoet, kun je gebruiken om de juiste beleggingsbeslissingen te maken.

Let op: met de lineaire regressie kun je trends niet voorspellen. Wel kan deze indicator je helpen trends sneller te herkennen, zodat je hier beter op kunt reageren.

De lineaire regressie en de Moving Average

Veel mensen halen de lineaire regressie en de Moving Average van de technische analyse door elkaar. Dit is niet zo vreemd, want deze indicators lijken veel op elkaar. Zo worden beide indicators gebruikt om patronen in het verleden te herkennen en trends in het heden sneller te zien. Wel gaat het om twee verschillende indicators, die je op twee verschillende manieren gebruikt. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Sommige mensen vinden de lineaire regressie prettiger werken, andere beleggers zijn fan van de Moving Average. Om erachter te komen welke indicator het beste bij jou past, kun je beide indicators eens testen. Uiteraard is het ook mogelijk beide indicators te gebruiken, al maakt dit de technische analyse wel wat ingewikkelder. Voor beginnende beleggers is het verstandiger om zich te focussen op één van de twee indicators.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *