5000 euro beleggen: hoe kan je dat het beste doen?

Door hard te werken heb je een mooi bedrag van 5000 euro bij elkaar gespaard: goed gedaan, maar wat nu? Met sparen kom je niet verder en het is zonde om niet het maximale uit je geld te halen. In dit artikel bekijken we hoe je 5000 euro flink kunt laten groeien door slim te investeren.

Hoe kan je het beste met 5000 euro beleggen?

Wil je een bedrag van 5000 euro beleggen, maar weet je niet goed hoe je hiermee het beste kunt investeren? We helpen je graag op weg door de beste mogelijkheden te bespreken.

Optie 1: zelf aandelen kopen

Je kunt er voor kiezen om zelf aandelen te kopen via het internet. Wanneer je het leuk vindt om de financiële markten te bestuderen of wanneer je meer invloed wilt uitoefenen op je beleggingen dan kan dit een slim idee zijn. Het zelf kopen van aandelen heeft de nodige voordelen:

 • Je potentiële rendement ligt hoger dan bij ETF’s.
 • Je hebt volledige controle over je beleggingen.
 • Je kunt op elk moment een deel van je beleggingen verkopen.

Met het zelf kopen van aandelen kan je in theorie een hoger rendement behalen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat het veel mensen niet lukt om de markt te verslaan. Toch kan je door goed op de laatste trends in te spelen met een bedrag van 5000 euro een hoog rendement behalen. Dit doe je door minder presterende aandelen te vinden & selecteren.

Ben je benieuwd bij welke brokers je het beste met 5000 euro aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct het overzicht van beste brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: periodiek beleggen in een ETF of indexfonds

Voor veel mensen zal het aantrekkelijk zijn om periodiek te beleggen in een ETF of ook wel indexfonds. Een indexfonds volgt een mandje met aandelen; dit kunnen bijvoorbeeld aandelen uit een bepaalde regio of sector zijn. Investeren in een indexfonds met 5000 euro heeft de nodige voordelen:

 • Je past direct een goed niveau van risicospreiding toe.
 • De transactiekosten liggen lager dan bij het zelf kopen van aandelen.
 • Je hebt relatief weinig kennis nodig: de aandelen worden voor je gekocht.
 • Je kunt periodiek een bedrag inleggen waardoor je schommelingen beperkt.

Een investering in een ETF is dan ook zeker een goed idee: je kunt ervoor kiezen om in één keer 5000 euro te investeren. Het is vervolgens aan te raden om periodiek een nieuwe belegging te doen. Op die manier verklein je de volatiliteit van je belegging.

Optie 3: actief speculeren op de beurs

Sommige mensen zijn erg enthousiast over de beurs en vinden het niet erg om de laatste ontwikkelingen constant in de gaten te houden. Wanneer je een zo hoog mogelijk rendement nastreeft en je het niet erg vindt om ook een hoog risico te nemen dan kan je speculatie op de beurs met CFD’s overwegen. Deze manier van beleggen heeft ook enkele voordelen:

 • Je potentiële rendement ligt nog veel hoger dan bij het kopen van aandelen.
 • Je kunt posities binnen een dag openen en sluiten.
 • Met een short positie profiteer je van dalende koersen.
 • Met een hefboom kan je met een klein bedrag een grote positie openen.

Met actieve speculatie kan je altijd goed inspelen op de laatste trends: je kunt namelijk ook een short positie openen waarmee je een positief resultaat behaalt wanneer de aandelenkoers daalt. Het is daarnaast ook mogelijk om een hefboom in te zetten waarmee je met een klein bedrag een grotere beleggingspositie kunt openen. Actieve speculatie geeft je dus volledige flexibiliteit, maar wel tegen een hoog risico.

Ben je benieuwd of actief speculeren met een bedrag van 5000 euro ook wat voor jou is? Dan heb ik goed nieuws voor je! Je kunt de mogelijkheden namelijk gratis met een demo uitproberen bij verschillende aanbieders:

Hoe spaar je 5000 euro bij elkaar?

Voor veel mensen is het nog een hele uitdaging om 5000 euro bij elkaar te sparen om mee te beleggen. Een slimme manier waarop je wat vermogen kunt opbouwen is het periodiek opzij zetten van geld. Open bijvoorbeeld een tweede bankrekening waarop je elke maand een paar procent van je salaris stort. Je kunt er ook voor kiezen om financiële meevallers of je vakantiegeld opzij te zetten.

Bedenk dat elke euro die je vandaag opzij zet om mee te beleggen in de toekomst meer waard kan zijn. Wanneer je het geld slim investeert, kan je in de toekomst dus meer uitgeven. Op die manier is het plotseling een stuk aantrekkelijker om te wachten met die ene grote uitgave!

5000 euro investeren

Hoe kan je met 5000 euro rijk worden?

Veel mensen vragen mij of het mogelijk is om met een bedrag van 5000 euro rijk te worden. Het vrolijke antwoord is dat het zeker mogelijk is om met 5000 euro rijk te worden. Je hebt hier echter wel veel geduld en discipline voor nodig. Het geluk komt je namelijk niet aanwaaien en het is daarom belangrijk om je geld op een slimme manier te investeren.

Wanneer je met 5000 euro een groot succes wilt bereiken, is het belangrijk om eerst goed naar je inkomen en uitgaven te kijken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld opzij zet voor moeilijke tijden. Op die manier voorkom je dat je je beleggingen op een ongunstig moment moet verkopen vanwege een onverwachte uitgave.

Stel vervolgens een duidelijk doel. Een duidelijk doel is zowel realistisch als meetbaar. Voor de meeste beleggers is het slim om de doelen in stapjes op te delen: op die manier zie je duidelijk dat je vooruitgang maakt waardoor je ook tussendoor kunt genieten van je vooruitgang.

Het is tenslotte belangrijk om vroeg te beginnen met het investeren van 5000 euro wanneer je rijk wilt worden. Je kunt dan optimaal profiteren van samengestelde rente over je belegging. Wanneer je je beleggingen steeds opnieuw investeert ontvang je namelijk ook weer rendement over je rendement. Hierdoor neemt je resultaat op de lange termijn exponentieel toe!

De slimme belegger begrijpt dan ook de waarde van tijd: wanneer je maar voldoende geduld hebt kan je zelfs met een bedrag van 5000 euro rijk worden.

Hoe kan je 5000 euro per maand verdienen met beleggen?

5000 euro verdienen per maand beleggen is een ambitieus doel. Het is aan te raden om eerst goed te berekenen hoeveel kapitaal je nodig hebt om een vergelijkbaar rendement te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld een rendement van 5 procent op jaarbasis weet te behalen dan heb je een kapitaal nodig van € 1.200.000 om dit rendement te behalen.

Wanneer je een redelijk voorspelbaar rendement wilt behalen uit een dusdanig groot vermogen, dan kan je investeren in redelijk stabiele dividendaandelen of in obligaties. Je kunt natuurlijk ook mikken op koerswinst: de koersen van aandelen schommelen echter constant waardoor het inkomen van 5000 euro per maand zeker geen zekerheid is.

Het is in theorie dus zeker mogelijk om 5000 euro te verdienen met beleggen. Je hebt hiervoor echter wel een behoorlijk vermogen nodig. Het is daarnaast ook belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd onzeker is: niet iedere maand zal winstgevend zijn. Voor de meeste mensen is het dan ook niet mogelijk om volledig te leven van hun beleggingen. Je kunt beleggen wel goed inzetten om een groot, toekomstig vermogen op te bouwen.

Succesvol handelen met 5000 euro

Met 5000 euro kan je erg veel: je kunt hiermee bijvoorbeeld beleggen in aandelen, grondstoffen en Forex (valuta’s). Door op het juiste moment financiële effecten te kopen of verkopen kan je een goed rendement behalen. Hierbij is het verstandig om zowel het nieuws als de grafiek te gebruiken bij het voorspellen van de koers.

Tegenwoordig bieden bijna alle online brokers gratis beleggingssoftware aan waarmee je de koersen uitgebreid kunt analyseren en waarmee je met enkele muisklikken een nieuwe order plaatst en uitvoert.

Wil je weten waar je het beste kunt investeren met een bedrag van 5000 euro? Klik dan direct op de onderstaande knop om de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Voorbeeld: koers voorspellen met nieuws

Bedenk dat je bij beleggingen altijd moet uitgaan van vraag en aanbod. Wanneer je succesvol wilt beleggen met een bedrag van 5000 euro, is het belangrijk om te bedenken wat de massa zal doen na een bepaalde gebeurtenis. Een winstwaarschuwing drijft de prijs van een aandeel bijvoorbeeld omlaag, terwijl positieve berichtgevingen rondom een bedrijf de koers doet opleven.

Bekijk maar eens het volgende bericht over PostNL: wat denk je dat het effect van dit nieuwsbericht zal zijn op de koers van het aandeel PostNL?

PostNL nieuws

Nieuwsbericht over PostNL op belegger.nl

Wel het effect is vrij duidelijk wanneer je de onderstaande grafiek bekijkt. Bij online brokers is het mogelijk om met een hefboom te beleggen: met 5000 euro kan je voor bijvoorbeeld 10.000 euro aan CFD-aandelen PostNL kopen. Wanneer je met een hefboom van 1:2 voor 10.000 euro aan aandelen aan PostNL had gekocht zou je ruim 500 euro hebben verdiend: dat is een rendement van 5% op één dag!

Let er wel op dat beleggen met een hefboom erg risicovol is. Wanneer je de verkeerde beleggingsbeslissing neemt, verlies je ook direct een bedrag van 500 euro!

PostNL koers

Let ook op cruciale niveaus

Naast het dagelijkse nieuws kan je bij beleggen ook rekening houden met cruciale niveaus. Bekijk de grafiek van een aandeel, grondstof of valutapaar en ontdek wat de voornaamste richting is van de koers. Bij een belegging van 5000 euro is het belangrijk om eerst de algehele marktsituatie vast te stellen: is de koers voornamelijk aan het stijgen, dalen of beweegt de koers steeds tussen twee punten in?

Wanneer je dit hebt vastgesteld, kan je een punt instellen waar je het betreffende financiële instrument zou aanschaffen. Laten we eens de grafiek van USD JPY bekijken, hier is duidelijk een horizontaal niveau te zien waar de prijs eerst niet doorheen wilde breken: het kan interessant zijn om te kopen zodra het horizontale niveau wordt aangeraakt en de prijs ervan af stuitert.

USD JPY grafiek

Tip: probeer beleggen eerst gratis uit door middel van een demoaccount!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *