Als student aan de slag met beleggen

Het studentenleven kan duur zijn. Geloof me, ik heb het ook ervaren als student bedrijfskunde. Toch heb je vaak nog wel tijd voor een bijbaantje. Het geld dat je verdient kan je uitgeven aan bier. Het kan echter slimmer zijn om als student al een deel van je geld te beleggen. Maar op welke manieren kan je beleggen als een student? En waar moet je in ieder geval op letten?

Hoe kan je als student beleggen?

Je kunt als student beleggen bij een online broker. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom is beleggen als student zo slim?

Veel studenten denken dat beleggen de moeite niet waard is. Je hebt vaak maar een erg klein inkomen en daar kan je maar een beperkt deel van investeren. Toch maakt dit niet heel veel uit. Wanneer je een miljoen euro wilt hebben op je 62e hoef je op jonge leeftijd veel minder per maand te investeren bij een gemiddeld (realistisch) rendement van 8%.

Dit komt onder andere door de kracht van samengestelde rente. Je ontvangt over je rendement ook weer extra rendement. Hierdoor groeit je vermogen exponentieel. Dit werkt erg goed wanneer je elke maand consequent een vast bedrag belegt. Laten we het effect hiervan toelichten aan de hand van een vergelijking. Wanneer je een miljoen euro wilt hebben op je 62e moet je:

  • Op je 22e € 310,45 per maand investeren
  • Op je 32e € 790,95 per maand investeren
  • Op je 42 € 1.757,47 per maand investeren

Opeens ziet als een student beleggen er niet meer zo verkeerd uit toch? Maar hoe begin je met beleggen wanneer je nog een student bent?

student beleggen

Hoe begin je als student?

Voor sommige studenten kan beleggen nogal overweldigend lijken. Toch denkt een groot deel van de studenten wel eens over beleggen na. Maar wat moet je bedenken voordat je als student kunt beginnen met beleggen?

Bedenk hoeveel je wilt beleggen

Je moet eerst bedenken met welk bedrag je wilt beleggen. Als student zal je waarschijnlijk niet direct een fortuin willen investeren. Gelukkig kan je al vanaf 100 euro je eerste belegging uitvoeren. Je kan er ook voor kiezen om periodiek een belegging uit te voeren. Je investeert dan bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag. Op die manier bouw je een mooie reserve op voor later.

Waarin wil je beleggen?

Vervolgens is het belangrijk om te bedenken waarin je wilt beleggen. Vind je obligaties, aandelen of indexfondsen interessant? Of wil je liever wat meer risico’s nemen en ga je voor een spannend derivaat? In het artikel waarin beleggen kan je direct zien wat de mogelijkheden zoal zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat je het beleggingsproduct waarin je gaat beleggen goed genoeg begrijpt.

Blijf alles in de gaten houden

Wees niet te laks! Bij sommige manieren van beleggen lijkt het wel eens alsof je helemaal niets meer hoeft te doen. Toch is dit vanzelfsprekend niet de beste strategie. Ik snap dat je het als student druk hebt, maar neem elke maand even de tijd om te bedenken of je nog tevreden bent met je beleggingen. Is dit niet het geval? Dan kan je ze misschien beter verkopen.

Maak een plan

Veel studenten beginnen met beleggen om vervolgens vrij vlot weer te stoppen. Geld verdienen alleen is vaak geen goede motivatie om te beleggen. Natuurlijk is beleggen altijd risicovol: de kans dat je geld verliest is dan ook altijd aanwezig. Bovendien is ‘geld verdienen’ vaak niet specifiek genoeg.

Het is daarom verstandiger om een duidelijk doel op te stellen. Wil je bijvoorbeeld gaan beleggen om een mooie eerste woning te kunnen kopen? Wil je een eigen onderneming opzetten? Wil je een mooie reis maken? Bedenk wat je gaat wil doen en stel een specifiek doel. Op die manier weet je in ieder geval waar je het allemaal voor doet.

Zorg er vervolgens voor dat je doelen SMART zijn. Dit betekent dat ze specifiek zijn, maar ook meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Des te beter je plan, des te groter de kans dat je ook de resultaten weet te behalen waar je naar streeft.

Met DUO geld beleggen?

De rente op een DUO schuld ligt vaak er laag. Op het moment van schrijven (2020) is de rente zelfs 0%. Het is sowieso verstandig om maximaal bij te lenen. Gratis kapitaal waar je geen rente over betaalt is natuurlijk altijd welkom. Bedenk wel dat het om een lening gaat en dat je het geld uiteindelijk weer moet terugbetalen.

Vrij veel studenten overwegen ook om te beleggen met de lening van DUO. Het is echter nooit verstandig om met geleend geld te beleggen. Er is immers altijd een risico op het verliezen van geld en je schuld moet je nog steeds terugbetalen.

Wel kan het slim zijn om het geld bijvoorbeeld te gebruiken voor de aanschaf van een huis. De rente op een hypotheek ligt eigenlijk altijd hoger dan de rente op je DUO lening. Het verschil in rente is dan dus eigenlijk een vorm van winst! Koop je nog geen huis? Dan kan je het geld mooi op een spaarrekening parkeren.

DUO beleggen

Waar moet je op letten als student?

Als jonge student heb je een groot voordeel tegenover oude mensen die pas veel later beginnen met beleggen. Het feit dat je als student deze pagina leest, maakt je dan ook al een stuk verstandiger dan veel andere mensen. Maar waar moet je precies op letten wanneer je als student begint met beleggen?

Probeer niet de slimste te zijn

Je hebt een mooie belegging neergezet op een demo account. Plotseling heb je het idee dat je de volgende Warren Buffett bent. Leuk voor je zelfvertrouwen, maar minder goed voor je vaardigheden. Probeer daarom niet de slimste te zijn en ga vooral met de beleggingstrend mee. Leer van je fouten en sta open voor feedback. Alleen op die manier groei je en kan je een echte sterke belegger worden.

Beleg alleen met geld dat je kan missen

Deze tip geldt eigenlijk voor iedere belegger, niet alleen voor studenten. Beleg alleen maar met geld dat je echt kunt missen! Wanneer je tot in de late uurtjes wakker ligt vanwege het geld dat je investeert dan doe je iets verkeerd. Het studentenleven moet mooi zijn. Bepaal daarom voor jezelf wat je grenzen zijn.

Verdiep je & oefen

Je springt ook niet zonder zwemdiploma direct in het diepe. Dit zou met beleggen dan ook niet anders moeten zijn. Verdiep je daarom eerst in de stof en oefen met bijvoorbeeld een demo account. Pas zodra je precies begrijpt waar je mee bezig bent kan je beginnen met verdere investeringen.

Hoe ik ben begonnen

Vroeger dacht ik altijd dat beleggen als student onmogelijk was. Je hebt dan immers geen tiendduizenden euro’s op de bank staan, en hoe kan je dan in hemelsnaam een behoorlijk rendement behalen? Toch is het ook met weinig geld goed mogelijk om een behoorlijk rendement te behalen met beleggen!

Zelf ben ik begonnen bij de een online broker. Bij de broker waar ik begon kon je alle mogelijkheden gratis kunt uitproberen dankzij de aanwezigheid van een demo van 40.000 euro. Met een demo kan je de mogelijkheden van beleggen zonder risico uitproberen. Dat is natuurlijk fijn wanneer je een student bent; op die manier kan je immers op je gemak de beurs ontdekken.

Nadat ik een tijdje met de demo had gehandeld maakte ik mijn eerste storting van 100 euro. Eigenlijk ging het toen direct erg goed, ik behaalde een winst van 100 euro in een korte periode! Zelf denk ik nog steeds dat dit beginnersgeluk was. Toch was dit een mooie eerste ervaring en het heeft me gemotiveerd om me verder te verdiepen in de verschillende beleggingsmogelijkheden.

Zo’n gratis demo kan dus een mooie opstap zijn om te leren hoe je kunt beleggen via het internet. Beleggen is namelijk te leren, en zodra je deze vaardigheid hebt verworven kan je er serieus mee aan de slag gaan. Natuurlijk is er altijd de kans dat je geld verliest, maar het blijft erg interessant om de beurs te volgen en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Wie weet lukt het je om een leuke winst te behalen…

Met kleinere bedrag aan de slag

Je kan als beginnende belegger met een klein bedrag toch veel bereiken dankzij de aanwezigheid van een hefboom. Bij moderne brokers kan je namelijk met een klein bedrag toch veel handelen. Met 100 euro heb je dankzij de aanwezigheid van een hefboom van één om twintig bijvoorbeeld direct 2000 euro om mee te handelen.

Het mooie van de hefboom is dat je niet meer geld kunt verliezen dan er op je account staat: zodra er geen geld meer op je account staat wordt de positie automatisch gesloten!  Hierdoor kan je als student beleggen echt geheel zonder risico uitproberen.

Overigens is het wel verstandig om rustig te beginnen. Met een hefboom kan het namelijk erg snel gaan! Wanneer de koers één euro beweegt en je een hefboom van één om tien gebruikt verdien of verlies je in één keer direct een bedrag van 10 euro.

beleggen klein bedrag student

Nog gewoon lekker feesten

Beleggen hoeft gelukkig weinig tijd te kosten: er is dus genoeg tijd over om te genieten van het studentenleven en je kan lekker blijven feesten. Dankzij de aanwezigheid van orders kan je binnen enkele stappen een order plaatsen: je koopt of verkoopt een effect dan automatisch op een bepaalde prijs. Op die manier hoef je dus niet de hele tijd naar je scherm te staren en kan je iedere dag gewoon een goede order plaatsen.

Het is zelfs nog mooier: je kan geheel automatisch een moment instellen waarop je verlies neemt en winst neemt. Op die manier hoef je de positie ook niet de gehele dag in de gaten te houden.

Al met al is beleggen een erg interessante manier voor studenten om de beurs te leren kennen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *