Wat is een ponzi scheme?

Als je gaat beleggen kom je soms termen tegen, waarvan je waarschijnlijk geen idee hebt wat ze betekenen. De term ’ponzi scheme’ is zo een term. In dit artikel zullen we je uitleggen wat hier in de beleggingswereld nou precies mee wordt bedoeld.

Wat is een Ponzi Scheme?

Een ponzi scheme is een fraudeleuze opzet in de beleggingswereld, waarbij oude investeerders het geld ontvangen van nieuwe investeerders. Zo’n systeem heeft een kans van slagen zolang er maar nieuwe investeerders instappen. Aan oude investeerder worden vaak enorm hoge rendementen beloofd, alles om ze maar in te laten stappen, en ze gretig te maken. Hierdoor zullen ze ook niet snel vragen naar de herkomst van het geld.

Uiteindelijk kan een ponzi scheme nooit eindeloos blijven bestaan, en stort deze in. In de meeste gevallen is het ponzi scheme al door de autoriteiten stopgezet, voordat het tot een totale instorting komt. Er wordt dan gesproken van Ponzifraude.

Hoe herken je een ponzi scheme?

  • Er wordt gesproken van een gegarandeerd rendement.
  • Onrealistische rendementen (bijvoorbeeld 2 procent per dag)
  • Vage verhalen en lage transparantie
  • Zonder inspanning resultaten behalen
Tip: Probeer beleggen in CFD’s gratis met een demo, en verdien echt geld!

Wie is Charles Ponzi?

ponzi piramide

De naam ponzi scheme, is afkomstig van de Italiaan Charles Ponzi. Hij maakte van deze techniek gebruik in de jaren twintig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Toch was Ponzi niet de pionier van dit systeem, want een eeuw eerder werd het al door Charles Dickens beschreven. Bernard Madoff was degene die de grootste ponzi scheme ooit opzette.

Ponzi startte zijn fraude vanuit een arbitrage op postzegels, in verband met verzendingen naar het buitenland. Hij werd er zo succesvol in, dat hij enorm veel verdiende. In vier maanden tijd wist Ponzi een miljoenen bedrag bij elkaar te sprokkelen.

De fout van Ponzi

De fout in het systeem van Ponzi lag in het feit dat hij geen geld investeerde, zoals hij aan de mensen voorhield. Het geld dat binnenkwam van nieuwe investeerders, gebruikte hij om de oude investeerders en de klantenwervers uit te betalen. Ponzi werd door dit makkelijk te verdienen geld verblind. Door zijn charme kon hij echter onderzoeken naar zijn onderneming nog lang van zich afhouden. Uiteindelijk was het Clarence Barron, die aantoonde dat hij een fraudeur was.

De ponzifraude

Vaak zijn ponzifraudes van te voren gearrangeerd, maar het komt ook voor dat goedbedoelde investeringsplannen ponzifraudes worden. Vaak gebeurt dit als door een tegenvallend rendement investeerders niet betaald kunnen worden. Uit paniek kan de organisator dan nieuwe investeerders aantrekken om met hun geld de oude investeerders te betalen. Het in oorsprong bonafide investeringsplan is nu veranderd in een ponzischema.

Piramidespel

Ponzifraude lijkt in sommige aspecten op een piramidespel, maar kan langer standhouden. Dit komt omdat er minder nieuwe deelnemers nodig zijn. Zo hield Bernard Madoffs ponzifraude ongeveer dertig jaar stand, omdat hij een hoog, maar niet absurd hoog rendement bood. Ondanks dit worden ponzischemes soms foutief ook wel piramidespelen genoemd.

Bij een piramidespel of piramidefraude moeten de nieuwe deelnemers actief nieuwe deelnemers werven. Ze delen vervolgens in de winsten van de nieuw aangebrachte deelnemers. Het probleem is echter dat er nooit voldoende nieuwe deelnemers gevonden kunnen worden om de gehele piramide van inkomsten te voorzoen. Het piramidespel lijkt ook een beetje op de ondernemingsstructuur van MLM bedrijven.

Hedendaagse ponzi schema’s

Ook nu bestaan er veel ponzi schema’s  waarbij veel mensen worden verleid met een onrealistisch hoog rendement. Trap er niet in, de kans is groot dat je al je geld verliest! Voorbeelden van hedendaagse ponzi schema’s zijn bijvoorbeeld Banners Brokers en Profitclicking

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment