Beleggen in trackers: hoe doe je dat?

Wil je leren beleggen in trackers? In dit artikel lees je alles over trackers! Want wat zijn trackers nu eigenlijk precies? Hoe kan je beleggen in trackers? En hoe hoog zijn de risico’s van beleggingen in trackers? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trackers.

Wat zijn trackers?

beleggen trackers

Trackers zijn beleggingsproducten die een bepaalde index of markt volgen. Het doel van een tracker is niet om de markt te verslaan. Een tracker probeert de markt alleen maar zo dicht mogelijk te volgen. Trackers zijn dan ook ideale beleggingsproducten voor beleggers die zelf niet actief de markten in de gaten willen houden.

Hoe kan je beleggen in trackers?

Er zijn twee manieren waarop je in trackers kunt handelen. Hieronder bespreken we deze methoden.

Methode 1: door middel van EFT’s

EFT staat voor exchange traded fund. Dit zijn participaties in een tracker met een vaste waarde. Deze kan je op je beleggingsrekening verhandelen. Een EFT kan je op elk moment van de dag op de beurs kopen en verkopen. De waarde schommelt dan ook de gehele dag door. Hierdoor is het met EFT’s ook mogelijk om op de korte termijn een koerswinst te behalen door middel van trackers. Bekijk hier bij welke brokers je in EFT’s kunt handelen.

Methode 2: door middel van een fonds

Het is ook mogelijk om door middel van een indexfonds te beleggen in trackers. Binnen een indexfonds is het mogelijk om op dagelijkse basis in- en uit te stappen. Bij een fonds kan je doorgaans helemaal zelf bepalen hoeveel geld je per maand inlegt. Wanneer je vermogen wilt opbouwen op de lange termijn, kunnen beleggingsfondsen gericht op trackers interessant zijn.

Wat zijn de risico’s van trackers?

De risico’s van trackers zijn vergelijkbaar van die van andere beleggingsproducten. Het grootste risico is dat de beurskoersen van hetgeen dat de tracker volgt dalen. Wanneer dit het geval is, verlies je geld. Op de lange termijn gaan indexen die trackers volgen omhoog. Op de korte termijn flink kan je echter flink verliezen. Het is daarom belangrijk om ook bij beleggingen in trackers je risico’s goed te managen.

Dit kan je doen door gespreid in te stappen. Bepaal eerst of je denkt dat de markt zich op een laag moment bevindt. Wanneer je er vrij zeker van bent dat de betreffende markt binnenkort gaat instorten dan is dit vanzelfsprekend geen goed instapmoment. Wanneer je denkt dat het wel een goed instapmoment is, is het verstandig om stapsgewijs geld te investeren. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk toch in één keer op de top instapt.

Het is ook belangrijk om na te gaan wat voor constructie de partij achter de tracker gebruikt. Wanneer de aandelen binnen het fonds worden uitgeleend, neemt dit bijvoorbeeld extra risico’s met zich mee.

Wat is het rendement bij trackers?

Het exacte rendement van een tracker hangt vanzelfsprekend af van de markt die deze volgt. Een groot voordeel van trackers zijn de lage beheerkosten. Bij een beleggingsfonds moeten er veel kosten gemaakt worden. Analisten moeten immers op dagelijkse basis de markt in de gaten houden. Bij trackers ligt de focus echter niet op het verslaan van de markt, maar op het exact volgen van de markt. Hierdoor liggen de operationele kosten veel lager.

Op de lange termijn kunnen trackers dan ook beter renderen dan beleggingsfondsen. Er zijn maar weinig actieve beleggers die er daadwerkelijk in slaan om de markt te verslaan. Het rendement van de tracker is doorgaans gelijk aan dat van de markt die deze volgt min de gemaakte transactiekosten.

Door je beleggingen steeds weer te herinvesteren kan je een fors vermogen opbouwen met trackers. Door het principe van samengestelde rente groeit vermogen op de lange termijn immers significant sneller!

Vormen van EFT’s of trackers

Er bestaan verschillende methoden waarop een tracker de markt volgt. Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende vormen.

Fysieke replicatie (cash basis)

Bij dit type tracker worden de onderliggende effecten daadwerkelijk opgekocht. Bij volledige replicatie worden alle aandelen van een index opgekocht en bij optimalisatie wordt een gedeelte van de aandelen opgekocht. Dit is de minst risicovolle vorm van een tracker.

Fysieke replicatie met uitlenen

Net zoals bij de vorige vorm, worden de aandelen ook hier opgekocht. De aandelen kunnen nu echter worden uitgeleend aan andere partijen in ruil voor extra opbrengsten. Let goed op of je als belegger meeprofiteert van deze extra inkomsten. Bedenk ook dat het uitlenen van effecten extra risico’s met zich meebrengt. De tegenpartij kan immers failliet gaan en kan de effecten dan wellicht niet meer teruggeven.

Synthetische trackers

Bij deze tracker vorm wordt er gebruik gemaakt van een derivaat. Er wordt dan niet direct in de aandelen zelf gehandeld. In plaats daarvan wordt er ingezet op de prestaties van de beursindex. Dit kan risicovoller zijn doordat de onderliggende effecten niet in het bezit zijn van het fonds. Een voordeel van deze vorm van replicatie is dat de kosten een stuk lager liggen. Voor het kopen en verkopen van aandelen moeten immers steeds transactiekosten gemaakt worden.

Wat zijn de exacte kosten van trackers?

De exacte kosten verschillen per tracker: het is daarom belangrijk om deze voor aankoop na te kijken. De beheerkosten liggen doorgaans tussen de 0,2 en 1 procent op jaarbasis. Ook bij het kopen en verkopen van trackers maak je doorgaans transactiekosten. Ten slotte rekenen sommige trackers zogenaamde herwegingskosten voor wijzigingen binnen de index.

De grootste voordelen van trackers

  • Het is een voordelige manier om gespreid te beleggen.
  • Perfect voor de niet actieve belegger: het kost weinig tijd.
  • De transactiekosten liggen lager dan bij een beleggingsfonds.
  • Je kan handelen in een uitgebreid aanbod aan markten.

In wat voor trackers kan je beleggen?

Het aanbod aan trackers is enorm. Veel indexen volgen een specifieke beursindex. Je kan een tracker bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen in de AEX of Dow Jones. Er zijn echter ook trackers die zich richten op edelmetalen als goud en zilver, op obligaties of op specifieke sectoren en regio’s. Er zijn zelfs trackers die de gehele wereld proberen te volgen.

Doordat er zoveel opties zijn, is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen. Het is niet verstandig om willekeurig enkele trackers te selecteren. Nadat je trackers hebt gekocht hoef je niets meer te doen. Het selectieproces is echter erg belangrijk voor het behalen van een gunstig rendement.

Hefboom & short en long

Het is bij sommige brokers ook mogelijk om te handelen in trackers door middel van een hefboom. Dit verhoogt het risico vanzelfsprekend sterk. Bij een hefboom van één om twee leidt een daling van de onderliggende koers van tien procent tot een daling van het rendement met twintig procent. Gebruik daarom alleen een hefboom bij beleggingen op de kortere termijn.

Short en long zijn twee belangrijke termen op de beleggingsmarkt. Wanneer je actief handelt in trackers, kan je ook short gaan. Wanneer je short gaat zet je in op een daling van de onderliggende effecten. Op die manier kan je dus ook speculeren op koersdalingen van bijvoorbeeld een inex.

Helaas verkopen niet alle brokers alle ETF’s. Er kan dan per broker gekeken worden of je kunt handelen in een specifieke tracker.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!