Beleggen in trackers: hoe doe je dat?

Wil je leren beleggen in trackers? In dit artikel lees je alles over trackers! Want wat zijn trackers nu eigenlijk precies? Hoe kan je beleggen in trackers? En hoe hoog zijn de risico’s van beleggingen in trackers? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trackers.

Wat zijn trackers?

Trackers zijn beleggingsproducten die een bepaalde index of markt volgen. Het doel van een tracker is niet om de markt te verslaan. Een tracker probeert de markt alleen maar zo dicht mogelijk te volgen. Trackers zijn dan ook ideale beleggingsproducten voor beleggers die zelf niet actief de markten in de gaten willen houden.

Hoe beleg je in trackers?

Je kunt beleggen in trackers bij een online broker, bekijk hieronder direct bij welke partijen je terechtkunt:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Navigeer binnen het platform vervolgens naar de tracker die je wilt kopen en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Met een marktorder koop je de tracker direct tegen de op dat moment geldende prijs, terwijl je met een limietorder een prijs kunt instellen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in trackers?

De risico’s van trackers zijn vergelijkbaar van die van andere beleggingsproducten. Het grootste risico is dat de beurskoersen van dat wat de tracker volgt dalen. Wanneer dit het geval is, verlies je geld. Op de lange termijn gaan indexen die trackers volgen omhoog. Op de korte termijn flink kan je echter flink verliezen. Het is daarom belangrijk om ook bij beleggingen in trackers je risico’s goed te managen.

Dit kan je doen door gespreid in te stappen: dit noemt men ook wel dollar cost averaging. Bepaal eerst of je denkt dat de markt zich op een laag moment bevindt. Wanneer je er vrij zeker van bent dat de betreffende markt binnenkort gaat instorten dan is dit vanzelfsprekend geen goed instapmoment. Wanneer je denkt dat het wel een goed instapmoment is, is het verstandig om stapsgewijs geld te investeren. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk toch in één keer op de top instapt.

Het is ook belangrijk om na te gaan wat voor constructie de partij achter de tracker gebruikt. Wanneer de aandelen binnen het fonds worden uitgeleend, neemt dit bijvoorbeeld extra risico’s met zich mee.

tracker beleggen

Wat is het rendement bij trackers?

Het exacte rendement van een tracker hangt vanzelfsprekend af van de markt die deze volgt. Een groot voordeel van trackers zijn de lage beheerkosten. Bij een beleggingsfonds moeten er veel kosten gemaakt worden. Analisten moeten namelijk op dagelijkse basis de markt in de gaten houden. Bij trackers ligt de focus echter niet op het verslaan van de markt, maar op het exact volgen van de markt. Hierdoor liggen de operationele kosten veel lager.

Op de lange termijn kunnen trackers dan ook beter renderen dan beleggingsfondsen. Er zijn maar weinig actieve beleggers die er daadwerkelijk in slaan om de markt te verslaan. Het rendement van de tracker is doorgaans gelijk aan dat van de markt die deze volgt min de gemaakte transactiekosten.

Door je beleggingen steeds weer te herinvesteren kan je een fors vermogen opbouwen met trackers. Door het principe van samengestelde rente groeit vermogen op de lange termijn steeds sneller.

Wat voor trackers bestaan er?

Er bestaan verschillende methoden waarop een tracker de markt volgt. Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende vormen.

Fysieke replicatie (cash basis)

Bij dit type tracker worden de onderliggende effecten daadwerkelijk opgekocht. Bij volledige replicatie worden alle aandelen van een index opgekocht en bij optimalisatie wordt een gedeelte van de aandelen opgekocht. Dit is de minst risicovolle vorm van een tracker.

Fysieke replicatie met uitlenen

Net zoals bij de vorige vorm, worden de aandelen ook hier opgekocht. De aandelen kunnen nu echter worden uitgeleend aan andere partijen in ruil voor extra opbrengsten. Let goed op of je als belegger meeprofiteert van deze extra inkomsten. Bedenk ook dat het uitlenen van effecten extra risico’s met zich meebrengt. De tegenpartij kan namelijk failliet gaan en kan de effecten dan wellicht niet meer teruggeven.

Synthetische trackers

Bij deze tracker vorm wordt er gebruikgemaakt van een derivaat. Er wordt dan niet direct in de aandelen zelf gehandeld. In plaats daarvan wordt er ingezet op de prestaties van de beursindex. Dit kan risicovoller zijn doordat de onderliggende effecten niet in het bezit zijn van het fonds. Een voordeel van deze vorm van replicatie is dat de kosten een stuk lager liggen. Voor het kopen en verkopen van aandelen moeten immers steeds transactiekosten betaald worden door het fonds.

Wat zijn de exacte kosten van trackers?

De exacte kosten verschillen per tracker: het is daarom belangrijk om deze voor aankoop na te kijken. De beheerkosten liggen doorgaans tussen de 0,2 en 1 procent op jaarbasis. Ook bij het kopen en verkopen van trackers maak je doorgaans transactiekosten. Tenslotte rekenen sommige trackers zogenaamde herwegingskosten voor wijzigingen binnen de index.

De grootste voordelen van trackers

  • Het is een voordelige manier om gespreid te beleggen.
  • Perfect voor de niet actieve belegger: het kost weinig tijd.
  • De transactiekosten liggen lager dan bij een beleggingsfonds.
  • Je kan handelen in een uitgebreid aanbod aan markten.

In wat voor trackers kan je beleggen?

Het aanbod aan trackers is enorm. Veel indexen volgen een specifieke beursindex. Je kan een tracker bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen in de AEX of Dow Jones. Er zijn echter ook trackers die zich richten op edelmetalen als goud en zilver, op obligaties of op specifieke sectoren en regio’s. Er zijn zelfs trackers die de gehele wereld proberen te volgen.

Doordat er zoveel opties zijn, is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen. Het is niet verstandig om willekeurig enkele trackers te selecteren. Nadat je trackers hebt gekocht hoef je niets meer te doen. Het selectieproces is echter erg belangrijk voor het behalen van een gunstig rendement.

Hoe kies je een goede tracker?

Eén van de belangrijkste dingen om op te letten wanneer je een tracker kiest, zijn de kosten. De kosten tussen trackers kunnen sterk verschillen, terwijl ze wellicht hetzelfde volgen. Het jaarlijkse kostenpercentage op een tracker ligt eigenlijk nooit hoger dan 0,5%.

Over het algemeen zijn de grote fondsen goedkoper. Dit is logisch: de beheerkosten kunnen dan verdeeld worden over een grotere groep mensen. Voorbeelden van grote trackers zijn Vanguard en BlackRock: je betaalt soms maar 0,05% op jaarbasis. Op deze website kan je een overzicht vinden van de kostenpercentages van verschillende trackers.

Trackers hebben verder vaak een thema: sommige trackers leggen de focus bijvoorbeeld op Amerikaanse aandelen en andere trackers op opkomende markten. Ga daarom op zoek naar een tracker die je aanspreekt. Door de lange kosten is het vaak ook prima mogelijk om in verschillende trackers te beleggen: op die manier kan je je risico’s nog verder spreiden.

Onderzoek wel goed of een tracker echt een goede risicospreiding toepast: er bestaan ook trackers waar een handjevol aandelen de grootste koersontwikkelingen bepalen. Lees daarom de prospectus door om erachter te komen waar het fonds zoal in belegt.

Je gaat niet failliet

Een groot voordeel van trackers is dat je niet zomaar (bijna) al je geld verliest. Wanneer je je geld had geïnvesteerd in een bedrijf als Wirecard of Lucky Coffee dan had je bijna je volledige inleg verliest. Schandalen kunnen de koers van een aandeel in één keer naar 0 brengen. Met een tracker gebeurt dit niet zo snel: het faillissement van 1 van de 1000 aandelen waar het fonds in belegt heeft een veel beperktere impact.

Hierdoor voel je bij een crisis de effecten ook minder wanneer je in trackers belegt. Tracker beleggingen kunnen je dan ook een bepaald niveau van rust geven.

Waarin beleggen trackers?

  • Index tracker: dit type tracker volgt een index, zoals de AEX.
  • Obligatie tracker: met dit type tracker beleg je uitsluitend in obligaties.
  • Commodity tracker: hiermee kan je de prijs van een grondstof zoals goud volgen.
  • Industrie tracker: je kunt in een sector (bijvoorbeeld gaming) beleggen.
  • Valuta ETF: je kunt in een valuta zoals de euro of dollar beleggen.
  • Inverse tracker: hiermee kun je profiteren van koersdalingen.

Voor wie zijn trackers interessant?

Beleggen in trackers is interessant voor beleggers die niet actief de markten willen verslaan. Wanneer je als doel hebt om een bepaald vermogen op te bouwen zonder grote koerssprongen zijn dan trackers een goede keuze. Je moet wel bereid zijn om enige risico’s te lopen: ook met een tracker kan je te maken krijgen met een dalende koers. Trackers zijn goed geschikt voor beginnende beleggers met weinig ervaring op de beurs, aangezien je geen individuele beleggingsbeslissingen hoeft te nemen.

Hefboom & short en long

Het is bij sommige brokers ook mogelijk om te handelen in trackers door middel van een hefboom. Dit verhoogt het risico vanzelfsprekend sterk. Bij een hefboom van één om twee leidt een daling van de onderliggende koers van tien procent tot een daling van het rendement met twintig procent. Gebruik daarom alleen een hefboom bij beleggingen op de kortere termijn.

Short en long zijn twee belangrijke termen op de beleggingsmarkt. Wanneer je actief handelt in trackers, kan je ook short gaan. Wanneer je short gaat, zet je in op een daling van de onderliggende effecten. Op die manier kan je dus ook speculeren op koersdalingen van bijvoorbeeld een inex.

Helaas verkopen brokers niet alle trackers. Er kan dan per broker gekeken worden of je kunt handelen in een specifieke tracker.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties

Laat een antwoord achter aan Alex Mostert Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *