Beleggen in een warrant

Er zijn vele verschillende manieren om je vermogen te laten groeien door in bepaalde beleggingsproducten te investeren. Een relatief bekende beleggingsmethode is het beleggen in aandelen, een vrij onbekende beleggingsmethode is het beleggen in warrants. Omdat deze beleggingsmethode nog zo onbekend is, leggen we de methode graag uit in dit artikel.

Wat is een warrant?

Warrants zijn derivaten, ofwel afgeleide beleggingsproducten. Een warrant kent een onderliggende waarde, bijvoorbeeld een aandeel, een obligatie of een valuta. De prijs van het beleggingsproduct is van tevoren opgesteld. Deze prijs wordt ook wel de uitoefenprijs genoemd.

Koop je een warrant, dan heb je het recht (niet de plicht!) om een beleggingsproduct voor een bepaalde datum te kopen of juist te verkopen. De einddatum van de warrant wordt ook wel de vervaldatum genoemd. Als zogeheten warranthouder mag je zelf kiezen of je wel of niet van dit recht gebruik wil maken. Let op: het recht om te kopen of te verkopen kan alleen uitgeoefend worden in een vooraf vastgestelde periode. Is deze periode verstreken, dan vervalt het recht en is jouw warrant waardeloos.

Om een warrant te kunnen kopen, betaal je een bepaalde premie. Deze premie is een gedeelte van de onderliggende waarde van de warrant.

Beleggen in een warrant

Twee soorten warrants

Er zijn twee soorten warrants. Ten eerste is er de warrant die stijgt in waarde als het onderliggende beleggingsproduct, bijvoorbeeld het aandeel, ook in waarde stijgt. Deze warrants worden ook wel call warrants genoemd. Als warranthouder van een call warrant heb je het recht om de onderliggende waarde van het item te kopen tegen de uitoefenprijs, ofwel de vooraf vastgestelde prijs van de warrant.

Dan is er nog de warrant die in waarde stijgt als het onderliggende beleggingsproduct juist in waarde daalt. Wordt het onderliggende product – zoals het aandeel – minder waard, dan verdien je dus geld. Deze warrants worden ook wel put warrants genoemd. Heb je een put warrant, dan heb je het recht de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs, ofwel de vooraf vastgestelde prijs van de warrant.

Warrants en opties

Warrants en opties worden vaak met elkaar verward. Dit is niet zo vreemd, want warrants en opties lijken veel op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil tussen de beleggingsproducten. Warrants worden namelijk uitgegeven door een bank of instelling en opties worden uitgegeven door de beurs.

Beleggen in warrants

Wie in warrants wil beleggen, gaat op zoek naar een broker die dit beleggingsproduct aanbiedt. Er zijn diverse betrouwbare brokers die dit doen, waaronder Binck. Voor je geld gaat beleggen, vraag je je af wat voor warrant je wil kopen. Dit kan een call warrant zijn, maar ook een put warrant. Vervolgens vergelijk je diverse warrants met elkaar, om de beste warrant te kopen. Nu is het de kunst om met deze belegging winst te maken, door de warrant voor de juiste prijs te kopen of te verkopen. 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!