Wat zijn warrants?

Er zijn vele verschillende manieren om je vermogen te laten groeien door in bepaalde beleggingsproducten te investeren. Bijna iedereen weet dat het mogelijk is om te beleggen in aandelen. Een vrij onbekende alternatieve beleggingsmethode is het beleggen in warrants. Omdat deze beleggingsmethode nog zo onbekend is, leggen we de methode graag uit in dit artikel.

Wat is een warrant?

Warrants zijn derivaten, ofwel afgeleide beleggingsproducten. Een warrant kent een onderliggende waarde, bijvoorbeeld een aandeel, een obligatie of een valuta. De prijs van het beleggingsproduct is van tevoren opgesteld. Deze prijs wordt ook wel de uitoefenprijs genoemd.

Koop je een warrant, dan heb je het recht (niet de plicht!) om een beleggingsproduct voor een bepaalde datum te kopen of juist te verkopen. De einddatum van de warrant wordt ook wel de vervaldatum genoemd. Als zogeheten warranthouder mag je zelf kiezen of je wel of niet van dit recht gebruik wil maken. Let op: het recht om te kopen of te verkopen kan alleen uitgeoefend worden in een vooraf vastgestelde periode. Is deze periode verstreken, dan vervalt het recht en is jouw warrant waardeloos.

Om een warrant te kunnen kopen, betaal je een bepaalde premie. Deze premie is een gedeelte van de onderliggende waarde van de warrant.

Hoe kan je beleggen in warrants?

Je kunt beleggen in warrants en andere beleggingsproducten bij een broker:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logo update* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelenBeleg goedkoop in populaire aandelen & ETF's + probeer gratis met een demo. Je kapitaal loopt risico.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Belangrijke begrippen rond de warrant

  • Uitoefenprijs: de uitoefenprijs is de prijs waartegen je het onderliggende effect kunt kopen. Wanneer deze € 10 bedraagt kan je het onderliggende aandeel voor € 10 kopen.
  • Looptijd: de looptijd geeft aan tot wanneer de warrant geldig is. Je kunt de warrant alleen binnen de looptijd uitoefenen.
  • Call/put: met de callvariant zet je in op een koersstijging en met de putvariant zet je in op een koersdaling.
  • Onderliggende waarde: de onderliggende waarde laat zien waar het financieel product betrekking op heeft.
  • Premie: het bedrag dat je betaalt boven de intrinsieke waarde. We noemen dit ook wel de verwachtingswaarde en dit bedrag hangt af van de rente en verwachte volatiliteit.
  • Hefboom: de hefboom geeft aan op welk bedrag aan aandelen je exposure hebt in vergelijking met het bedrag dat je zelf investeert.

Call & put warrants uitgelegd

Er zijn twee soorten warrants. Ten eerste is er de warrant die stijgt in waarde als het onderliggende beleggingsproduct, bijvoorbeeld het aandeel, ook in waarde stijgt. Deze warrants worden ook wel call warrants genoemd. Als warranthouder van een callwarrant heb je het recht om de onderliggende waarde van het item te kopen tegen de uitoefenprijs, ofwel de vooraf vastgestelde prijs van de warrant.

Dan is er nog de warrant die in waarde stijgt als het onderliggende beleggingsproduct juist in waarde daalt. Wordt het onderliggende product – zoals het aandeel – minder waard, dan verdien je dus geld. Deze warrants worden ook wel put warrants genoemd. Heb je een put warrant, dan heb je het recht de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs, ofwel de vooraf vastgestelde prijs van de warrant.

Winst en verlies met warrants

De resultaten die je behaalt met warrants zijn vergelijkbaar met die van opties. Met een call warrant behaal je een positieve winst wanneer de koers van het onderliggende effect stijgt. Met een put optie behaal je juist een positieve winst wanneer de koers van het onderliggende effect daalt.

Wanneer de koers niet in een gunstige richting beweegt terwijl je deze bezit dan loopt deze waardeloos af. Je verliest dan de volledige premie die je hebt betaald.

Wat zijn de verschillen tussen opties en warrants?

Warrants en opties lijken erg op elkaar, er zijn echter enkele verschillen. Zo worden opties uitgegeven op de beurs terwijl warrants worden uitgegeven door financiële instellingen.

Een optie heeft meer gestandaardiseerde voorwaarden (zoals een vaste uitoefenprijs, een vervaldatum etc.) terwijl een warrant unieke voorwaarden kan hebben. Dit kan doordat warrants worden uitgegeven door financiële instellingen.

Er is een wat hoger kredietrisico bij warrants, aangezien de tegenpartij de uitgevende partij is wat vaak een andere financiële instelling is. Wanneer deze failliet gaat, kan de uitbetaling niet plaatsvinden.

Warrants hebben vaak een langere looptijd en kunnen vanwege de hogere variatie ook in allerlei hoeveelheden worden verhandeld. Standaard opties hebben betrekking op 100 aandelen als onderliggende waarde terwijl een warrant ook op 50 of 500 aandelen betrekking kan hebben. Een warrant kan bovendien ook betrekking hebben op een mandje effecten: bijvoorbeeld aandelen en indexen gecombineerd.

Warrants kan je als belegger zelf niet schrijven, terwijl dit bij opties wel mogelijk is.

Warrants op de beurs

Lang niet alle warrants zijn vrij verhandelbaar. Warrants worden regelmatig privé uitgegeven, bijvoorbeeld in combinatie met een obligatie om ze aantrekkelijker te maken. De warrants die je kunt verhandelen zijn op de NYSE herkenbaar doordat er een w achter het ticker symbool staat.

Warrants om meer kapitaal op te halen

Ondernemingen kunnen warrants gebruiken om meer kapitaal op te halen. Wanneer de warrants worden uitgevoerd, komen er nieuwe aandelen op de markt waardoor de waarde van de losse aandelen kan dalen.

In combinatie met obligaties

Traditioneel gezien werden warrants vaak op de markt gebracht in combinatie met een obligatie. Een onderneming kan het op die manier aantrekkelijker maken om geld uit te lenen aan het bedrijf. Dit is niet het geval voor gedekte warrants of ook wel naked warrants die vrij verhandelbaar zijn op de beurs.

Warrants door een andere partij

Warrants worden vaak uitgegeven door ondernemingen. Een bedrijf kan ze gebruiken (al dan niet in combinatie met een obligatie) om geld op te halen. Derde partijen zoals beleggingsfondsen kunnen vervolgens ook vergelijkbare warrants uitgeven. Warrants zijn dan vergelijkbaar met opties met een erg lange looptijd.

Pas op met warrants

Warrents zijn niet geschikt voor beginnende beleggers. Doordat financiële instellingen en ondernemingen zelf allerlei warents kunnen uitgeven, bestaan er veel verschillende producten. Het is dan lastig om de voorwaarden van de verschillende beleggingsproducten goed met elkaar te vergelijken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *