Contrair beleggen: hoe doe je dat?
Beleggen is enorm populair geworden de afgelopen tien jaar, dankzij de komst van de vele online brokers en natuurlijk de grotere hoeveelheid informatie die over beleggen gevonden kan worden. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om zelf ook in te gaan stappen en te gaan beleggen. Wanneer je echt succesvol wilt worden met beleggen, is het vaak verstandig om contrair te beleggen. Maar hoe werkt dit precies?
Beleggen wordt door velen gezien als een goede manier om een hoger rendement te behalen dan op de bank, wat in vele gevallen ook het geval is. Daarnaast beleggen veel mensen om zichzelf van een pensioen te kunnen voorzien, of om hun aflossingsvrije hypotheek af te kunnen lossen. Echter gebeurt het nog te vaak dat mensen op basis van hun emotie beleggen en hierdoor grote fouten maken, waarmee veel geld verloren kan gaan.
Beleggen met emotie
Als mens leven we op emotie, het stuurt ons in sociale contacten, maar ook in hoe we handelen in gevallen van negatieve of juist positieve ervaringen. Dit geldt ook zo voor aandelen. Mensen stoppen geld in aandelen en vinden dit vaak spannend. Ze kijken tientallen keren per dag op de pagina van hun aandelen en verkopen ze direct wanneer er ook maar een minimale daling is.
Daarnaast houden mensen hun beleggingen juist weer veel te lang vast zodra de aandelen stijgen, waardoor ze uiteindelijk veel minder rendement hebben dan ze hadden gehoopt. Kortom, we zijn emotionele dieren en dit zien we vaak terug in de resultaten die we behalen met beleggen.
Wat is contrair beleggen?
Maar wat moet je dan doen om niet in deze emotionele valkuil te trappen? Als je het de gemiddelde handleiding voor beleggen vraagt, of die nu geschreven is door Warren Buffett of de For Dummies serie, dan is het antwoord unaniem: Contrair beleggen.
Contrair beleggen is, kort samengevat, een bekende investeringsstrategie die inhoudt dat je qua aankoop en verkoop van je beleggingen tegen het algemene beleggerssentiment ingaat. Zo zal een “contraire belegger” beleggen in een markt als anderen er negatief over zijn. Deze belegging is op dat moment gebaseerd op het geloof dat de waarde van de markt of het aandeel lager is dan de werkelijke waarde en dus een kans biedt op hele goede rendementen in de toekomst.
Waar kan je het beste contrair beleggen
Je kunt contrair beleggen bij één van deze betrouwbare brokers:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Hoe wordt het sentiment van een markt bepaald?
Grote veranderingen in de markt worden meestal veroorzaakt door twee hoofdzaken. Een grote verandering kan bijvoorbeeld plaatsvinden doordat een grote massa massaal een aandeel koopt of verkoopt. Ook een institutionele investeerder zoals een aandelenfonds kan de koers sterk beïnvloeden door het uitzetten van grote orders. Kortom, groepen mensen of institutionele beleggers zijn de oorzaken van grootschalige sentiment veranderingen in aandelen.
Deze sentiment veranderingen zorgen ervoor dat de koersen enorm kunnen stijgen of dalen. Dergelijke sentimenten kunnen zich snel ontwikkelen en een groot gevaar vormen voor de bedrijven en de beleggers. Daarom hebben bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) een regel dat de aandelenmarkten stil worden gelegd als een markt meer dan 20% valt in enkele uren. Dit om te voorkomen dat er een enorme run komt op de aankoop of verkoop van aandelen, wat tot faillissementen of een crisis kan leiden.
Zo werkt contrair beleggen
Zoals je in de alinea hierboven zag, kunnen aandelen of markten enorm stijgen of dalen, op basis van het sentiment van de belegger. We kunnen hieruit concluderen dat beleggers veelal kuddedieren zijn die samen in een dergelijk sentiment terecht komen. De enige manier om niet vast te zitten in deze emotionele beleggingen, is door contrair te beleggen.
Contrarische investeerders richten zich in slechte tijden juist op noodlijdende aandelen, in plaats van de populaire zogenaamde bubbels. Ze voelen het negatieve sentiment aan en bekijken door middel van technische en fundamentele analyses of het aandeel interessant is.
Ze kopen de veelbelovende aandelen hierdoor voor een lage prijs en verkopen ze vervolgens zodra de aandelenkoers is hersteld en andere investeerders zich ook op het bedrijf gaan richten. Dit sentiment kan echter leiden tot het mislopen van winsten als het “bullish” sentiment op de markten waar blijkt te zijn. Echter heb je hierdoor wel altijd een winst te pakken en kun je het risico nemen om ze af en toe net iets langer vast te houden.
Evenzo kan een ondergewaardeerd aandeel dat door contrarians wordt getarget als een investeringsmogelijkheid, ondergewaardeerd blijven als het marktsentiment bearish blijft. In dat geval kan je geld verliezen.
Zoeken naar een ‘undervalued’ aandeel
Contrair beleggen is een doorgewinterde beleggingsstrategie die door veel grote investeerders wordt aangeprezen. Een van de bekendste voorstanders van deze strategie is Warren Buffett.
Het is belangrijk om een aantal stappen te doorlopen voor je een positie opent in een markt. Veel negatieve sentimenten op aandelen of in markten hebben namelijk een hele goede reden, die je moet kennen. Zie je dat een specifiek aandeel enorm daalt en ver onder de intrinsieke waarde ligt? Dan is de eerste vraag: waarom is hij zo gezakt?
Doe onderzoek op het internet en lees diverse artikelen over dit aandeel. Hebben ze bijvoorbeeld een CEO ontslagen, dan is de negatieve sentiment hoogstwaarschijnlijk tijdelijk, mits ze een goede opvolger vinden. In andere gevallen kan het zijn dat een bedrijf of fonds al enkele kwartalen ondermaats presteert, omdat een concurrent in marktaandeel is toegenomen. In die gevallen kan het om een groot chronisch probleem gaan en zal het sentiment niet snel veranderen.
Let er ook op dat een bedrijf failliet kan gaan. Wanneer dit gebeurt kan je je volledige inleg verliezen wat je natuurlijk wilt voorkomen. Het is daarom erg belangrijk om eerst uitgebreid onderzoek te doen.
Fundamentele en technische analyses
Stel, je hebt na de vorige stap drie aandelen gevonden die een tijdelijk negatief sentiment lijken te hebben. In die gevallen wil je er zeker van zijn dat je jouw investering in het beste bedrijf stopt. Dit is waar de kracht van de fundamentele en technische analyses zijn werk gaan doen.
Bij een fundamentele analyse kijk je naar de fundamenten van het bedrijf. Hoe staat de markt ervoor? Komen er veelbelovende nieuwe producten van dit bedrijf, wie zitten er in het management, welke concurrenten hebben ze en hoe doen die het? Hoe zien de afgelopen kwartaalcijfers eruit en hoeveel cash en debt hebben ze? Wat zijn de Earnings per Share (EPS) en hoe hoog is de PE ratio?
Deze informatie geeft je veel inzichten in het reilen en zeilen van de organisatie. Hierdoor kun je beter inschatten of ze de komende jaren zullen groeien of juist niet. Met de technische analyse kijk je vervolgens naar de markt. Wat is het sentiment en waarom is dit sentiment er? Wat heeft het vertrouwen van de belegger beïnvloed en is dit terecht?
De fundamentele en technische analyses zullen samen zorgen dat je een goed beeld krijgt van welk aandeel een goede toekomst tegemoet gaat en jou dus een goed rendement kunnen geven. Deze combinatie van markten of bedrijven met een negatief sentiment en jouw kennis over hun fundamenten, zullen zorgen dat jouw contraire strategie je interessante rendementen op kan gaan leveren in de toekomst.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!