Wat zijn bied- en laatkoersen?

Op deze pagina lees je niet alleen wat de biedkoers van een beleggingsproduct is, maar ook wat de laatkoers is. Ook lees je op deze pagina hoe de bied- en laatprijzen bij beleggen precies werken. Met de informatie in dit artikel kun je als beginnende belegger op de juiste manier starten met investeren.

Wat is de biedkoers?

De biedkoers van een beleggingsproduct is de maximale prijs waartegen een koper bereid is het betreffende beleggingsproduct te kopen. Wordt er 10 euro geboden op een aandeel door koper X, dan is 10 euro de biedprijs van deze koper. Biedt koper Y 11 euro op het aandeel, dan is 11 euro de biedprijs van deze koper.

Wat is de laatkoers?

De laatkoers wordt ook wel de vraagprijs genoemd. Dit is de prijs waarvoor een specifiek beleggingsproduct te koop wordt aangeboden. Dit kan een aandeel zijn, maar ook een effect of een obligatie. Vraagt de verkoper 12 euro voor een specifiek beleggingsproduct, dan is dit de vraagprijs van deze verkoper.

De bied- en laatkoers aflezen

Wanneer je een aandeel wilt kopen zie je bij de kopen en verkopen knop twee verschillende prijzen.

  • De koopprijs kan bijvoorbeeld € 10 zijn
  • De verkoopprijs kan bijvoorbeeld € 9,90 zijn

In dit geval is de biedkoers € 10 en de laatkoers € 9,90.

Bied laat prijs

De totstandkoming van een transactie

Wil een koper de vraagprijs of laatprijs voor een beleggingsproduct betalen, dan komt er een transactie tot stand. In dit geval betaalt de koper de vraagprijs die de verkoper voor het specifieke beleggingsproduct heeft opgesteld.

Accepteert de verkoper een andere biedprijs voor wat hij wil verkopen, dan komt er ook een transactie tot stand. Deze biedprijs kan lager zijn dan de vraagprijs. Dit betekent dat de koper voordeliger uit is, maar de verkoper minder verdient op het specifieke beleggingsproduct dat hij verkoopt. De verkoper bepaalt zelf of hij wel of niet akkoord gaat met een lagere biedprijs.

Het komt voor dat verkopers akkoord gaan, maar het komt ook voor dat verkopers niet akkoord gaan. Dit is onder andere afhankelijk van de populariteit van het betreffende beleggingsproduct en de huidige situatie op de beleggingsmarkt. Bij een voor de verkoper aantrekkelijke markt, zal hij zijn product niet snel onder de vraagprijs verkopen. Is de markt minder aantrekkelijk voor de verkoper, dan zal dit sneller gebeuren.

Het verschil tussen de bied- en laatkoers

Het verschil tussen de bied- en laatkoers wordt in de beleggingswereld ook wel de spread genoemd. De spread kan betrekking hebben op een aandeel, maar ook op een optie, een turbo of een obligatie. Alle beleggingsproducten die voor een bepaalde vraagprijs worden aangeboden en waar een bepaalde biedprijs op wordt geboden door een koper, hebben een spread.

Voor beleggers is het interessant de spread, ofwel het verschil tussen de bied- en vraagprijs van een beleggingsproduct, zo klein mogelijk te houden. Als je in een beleggingsproduct wil investeren, zie je altijd wat de spread van dit beleggingsproduct is. Het is belangrijk in een product te investeren met een zo laag mogelijke spread.

Liquiditeit bepalen

Je kunt met de bied- en laatkoers de liquiditeit van een markt inschatten. De liquiditeit geeft aan hoe makkelijk een effect zoals een aandeel verhandelbaar is. Wanneer veel mensen een aandeel verhandelen, dan is er sprake van een liquide markt.

Bij een liquide markt zijn er op hetzelfde moment veel kopers en verkopers actief. De spread of het verschil tussen de bied- en laatprijs neemt dan af. Er is meer concurrentie tussen kopers en verkopers waardoor ze hun aandelen gunstiger moeten prijzen.

Het is dan ook doorgaans voordeliger om te handelen in effecten met een hoge liquiditeit. Soms kan de spread door unieke marktomstandigheden plotseling flink toenemen. Het kan dan verstandig zijn om even te wachten tot de spread weer terugkeert naar het oude niveau.

Wie profiteert van het verschil tussen de bied- en laatkoers?

De zogenaamde market maker profiteert van het verschil tussen de bied- en laatprijs. De marketmaker is een partij die de handel in bijvoorbeeld aandelen mogelijk maakt door verkoop- en koopprijzen aan te bieden.

Wanneer de biedprijs € 10 bedraagt en de laatprijs € 9,90 dan gaat de extra € 0,10 naar de marketmaker.

Uit balans

De bied- en laatprijs zijn niet altijd in balans. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld fors keldert, kunnen er op een gegeven moment geen kopers worden gevonden terwijl steeds meer mensen het aandeel willen verkopen.

Hoe komen de bied- en laatkoers tot stand?

De bied- en laatprijs komen tot stand door het spel van vraag en aanbod op de markt. Wanneer veel mensen een aandeel willen kopen, kunnen er voor de huidige prijs niet genoeg verkopers worden gevonden. De biedprijs van de kopers neemt dan toe en beweegt naar de laatprijs van de verkopers toe. Op die manier vindt de aandelenmarkt een balans.

Het orderboek

Je kunt bied- en laatkoersen zien in het orderboek van een broker. In het orderboek zie je tegen welke prijzen beleggers aandelen kopen en verkopen.

orderboek bied laat

Hoeveel betaal je uiteindelijk?

Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt af van de manier waarop je een order plaatst. Met een marktorder koop je het aandeel tegen de best beschikbare prijs. De prijs die je ontvangt wijkt dan waarschijnlijk iets af van de koers die je bij de broker ziet, aangezien de koers in de tussentijd omhoog of omlaag kan bewegen.

Je kunt met een limietorder een bepaalde prijs instellen waarop je een aandeel wilt kopen of verkopen. Je kan dan bijvoorbeeld net wat minder bieden dan de huidige biedkoers. Wanneer iemand zijn aandelen voor die prijs wilt verkopen, dan ontvang je de aandelen tegen de lagere prijs. Het kan dan gebeuren dat er geen verkoper wordt gevonden; je blijft dan met lege handen achter.

Je kunt met het koersverloop op een dag bepalen of het slim kan zijn om een order te gebruiken. Zeker voor actieve handelaren kan een paar cent het verschil maken: je kunt dan bijvoorbeeld een kooporder plaatsen op de laagste behaalde prijs die dag.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *