Hoe werken de bied- en vraagprijzen bij beleggen?

Als je gaat beleggen, krijg je automatisch te maken met de bied- en vraagprijzen van beleggingsproducten. Ben je beginnende belegger en heb je hier nog nooit eerder mee te maken gehad? Dan is het niet zo vreemd dat je niet weet wat bied- en vraagprijzen zijn. Speciaal voor de beginnende belegger wijden wij daarom een artikel aan dit onderwerp.

Op deze pagina lees je niet alleen wat de biedprijs van een beleggingsproduct is, maar ook wat de vraagprijs is. Ook lees je op deze pagina hoe de bied- en vraagprijzen bij beleggen precies werken. Met de informatie in dit artikel kun je als beginnende belegger op de juiste manier starten met investeren.

Wat is de biedprijs?

De biedprijs van een beleggingsproduct is de maximale prijs waartegen een koper bereid is het betreffende beleggingsproduct te kopen. Wordt er 10 euro geboden op een aandeel door koper X, dan is 10 euro de biedprijs van deze koper. Biedt koper Y 11 euro op het aandeel, dan is 11 euro de biedprijs van deze koper.

Wat is de vraagprijs?

De vraagprijs wordt ook wel de laatprijs genoemd. Dit is de prijs waarvoor een specifiek beleggingsproduct te koop wordt aangeboden. Dit kan een aandeel zijn, maar ook een effect of een obligatie. Vraagt de verkoper 12 euro voor een specifiek beleggingsproduct, dan is dit de vraagprijs van deze verkoper.

bied en laatprijzen beleggen2

De totstandkoming van een transactie

Wil een koper de vraagprijs of laatprijs voor een beleggingsproduct betalen, dan komt er een transactie tot stand. In dit geval betaalt de koper de vraagprijs die de verkoper voor het specifieke beleggingsproduct heeft opgesteld.

Accepteert de verkoper een andere biedprijs voor wat hij wil verkopen, dan komt er ook een transactie tot stand. Deze biedprijs kan lager zijn dan de vraagprijs. Dit betekent dat de koper voordeliger uit is, maar de verkoper minder verdient op het specifieke beleggingsproduct dat hij verkoopt. De verkoper bepaalt zelf of hij wel of niet akkoord gaat met een lagere biedprijs.

Het komt voor dat verkopers akkoord gaan, maar het komt ook voor dat verkopers niet akkoord gaan. Dit is onder andere afhankelijk van de populariteit van het betreffende beleggingsproduct en de huidige situatie op de beleggingsmarkt. Bij een voor de verkoper aantrekkelijke markt, zal hij zijn product niet snel onder de vraagprijs verkopen. Is de markt minder aantrekkelijk voor de verkoper, dan zal dit sneller gebeuren.

Het verschil tussen de bied- en vraagprijs

Het verschil tussen de bied- en vraagprijs wordt in de beleggingswereld ook wel de spread genoemd. De spread kan betrekking hebben op een aandeel, maar ook op een optie, een turbo of een obligatie. Alle beleggingsproducten die voor een bepaalde vraagprijs worden aangeboden en waar een bepaalde biedprijs op wordt geboden door een koper, hebben een spread.

Voor beleggers is het interessant de spread, ofwel het verschil tussen de bied- en vraagprijs van een beleggingsproduct, zo klein mogelijk te houden. Als je in een beleggingsproduct wil investeren, zie je altijd wat de spread van dit beleggingsproduct is. Het is belangrijk in een product te investeren met een zo laag mogelijke spread.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!