Veilig beleggen bij een buitenlandse broker

Beleggen doe je tegenwoordig via het internet! Doordat de grenzen in Europa open zijn, kunnen buitenlandse partijen ook beleggingsrekeningen aanbieden. Kan je zelf veilig beleggen bij een buitenlandse rekening? En waar moet je op letten wanneer je bij een buitenlandse broker wilt beleggen?

Onderzoek de broker

Wanneer je in het buitenland gaat beleggen, is het extra belangrijk om de broker goed te onderzoeken. Wil je weten wat de beste partijen zijn om mee te beleggen? Bekijk dan direct ons overzicht van beste brokers:

Registratie

In Europa hoeft een buitenlandse broker alleen geregistreerd te staan in één Europees land om haar diensten overal aan te kunnen bieden. Sommige financiële toezichthouders nemen hun werk serieuzer dan anderen. Het kan dan ook slim zijn om goed te onderzoeken of het bedrijf niet aan oplichting doet.

Ga in ieder geval nooit beleggen bij partijen die gegarandeerde rendementen beloven. Onthoud dat wanneer je bij een buitenlandse partij belegt, je net zoals altijd je volledige inleg kunt verliezen.

Voor- en nadelen van beleggen in het buitenland

Buitenlandse brokers kunnen soms betere handelsvoorwaarden aanbieden, zonder dat de beleggingsmogelijkheden beperkter zijn. Bovendien bieden buitenlandse brokers vaak betere toegang tot de lokale markten.

Wel kan het lastiger zijn om contact op te nemen met een buitenlandse broker. Controleer daarom altijd of en hoe je de broker kunt bereiken. Het is in ieder geval belangrijk dat je in je eigen taal kunt spreken met het personeel van de broker.

Controleer de financiële toezichthouder

Veel brokers hebben een hoofdkantoor in Cyprus, deze locatie is vaak gekozen vanwege de belastingvoordelen. Dit betekent echter niet dat de broker geen licentie heeft bij een toezichthouder. Neem bijvoorbeeld de broker Plus500; het hoofdkantoor is gevestigd in Haifa. De broker heeft echter wel een officiële inschrijving bij de CySEC (#250/14) de financiële waakhond van Cyprus.

Wanneer een broker bij een buitenlandse waakhond staat ingeschreven is het belangrijk om na te gaan wat de regels van deze toezichthouder zijn. Tot welk bedrag staat je geld bij de broker bijvoorbeeld veilig? In het zeldzame geval dat een broker failliet zou gaan is het immers belangrijk om te weten wat er met je geld gebeurt.

Ga de betrouwbaarheid extra na

Bij een buitenlandse broker is het extra belangrijk om de betrouwbaarheid na te gaan. Zoek daarom online meer informatie op over de broker. Ga voor de rest na wat de regels van de betreffende toezichthouder zijn op de beleggingsrekening. Op die manier voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Veiligstellen geld klanten

Gelukkig nemen de meeste brokers voldoende maatregelen om het geld van klanten veilig te stellen. Bij Plus500 wordt het geld van beleggers bijvoorbeeld op aparte rekeningen vastgehouden en belegt het bedrijf niet met deze tegoeden. Hierdoor zal het geld bij een faillissement van de broker niet verloren gaan.

bescherming klantengeld

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *