Hoeveel geld verdient een Amerikaanse president?

De officiële bestuurder van één van de machtigste landen per wereld verdient toch zéker een salaris met minimaal 7 cijfers voor de komma! Een salaris dat kan concurreren met het salaris van een topzakenman, bankier of beroemdheid. Is dat ook wel zo? Is de geldelijke vergoeding voor de verantwoordelijkheden en de lasten die je als President van Amerika draagt de moeite waard? Ik ging voor op onderzoek uit! Want hoeveel verdient de Amerikaanse president nu eigenlijk?

Wat is het salaris van de President van Amerika?

Ben je benieuwd hoeveel de President van Amerika verdient? We hebben het voor je uitgezocht!

De hoogte van het salaris van de President van Amerika is bij wet geregeld. Per jaar ontvangt de President de volgende vergoedingen:

  • 400.000 dollar jaarsalaris
  • 50.000 dollar onkostenvergoeding
  • 100.000 dollar belastingvrij reistegoed
  • 19.000 dollar entertainment

Totaal:  569.000 dollar per jaar

Omgerekend een dikke 475.000 euro per jaar. Veel geld, maar niet echt een vetpot voor de belangrijkste man van Amerika!

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Gelukkig zijn er nog wat secondaire voordelen verbonden aan deze baan, zoals de gratis VIP ziektekostenverzekering voor het hele gezin en het gratis verblijf in de presidentiële woning Het Witte Huis. Uiteraard ontvangt de nieuwe president bij het aanvaarden van de sleutel voor dit pand een budget van 100.000 dollar om het interieur van Het Witte Huis naar eigen smaak aan te passen, zodat je niet in de oude meuk van de laatste president hoeft te wonen.

De kosten voor al het personeel, inclusief de persoonlijke bewaking van het presidentiële gezin, komen voor de rekening van de belastingbetaler zodat je je daar ook niet druk over hoeft te maken. Naast de verschillende gepantserde dienstauto’s met chauffeur heeft de President ook nog de vrije beschikking over een privéhelikopter en een luxe privé vliegtuig dat altijd stand-by staat, gereed voor vertrek naar belangrijke meetings met zakelijke vriendjes op prachtige locaties.

Salaris president Amerika

Hoe word je President van Amerika?

Lijkt het je ook wat om President van Amerika te worden? In de rest van het artikel bekijken we hoe je President van Amerika kunt worden en wat de baan precies inhoudt.

Alhoewel een studie politicologie of economie zeker van pas zou kunnen komen, is een universitaire opleiding géén vereiste voor de job als machtigste man (of vrouw) in Amerika. Voormalig president Jimmy Carter was eigenaar van een pindaplantage, Ronald Reagan stond vooral bekend als acteur in B-films en ex-president Trump was een bekend zakenman, om wellicht de verkeerde redenen.

De basisvoorwaarden voor eenieder die zich als president verkiesbaar wilt stellen zijn in de Amerikaanse grondwet vastgelegd en luiden als volgt:

  • Je dient (bij geboorte) de Amerikaanse nationaliteit te hebben
  • Je moet minimaal 14 jaar in Amerika hebben gewoond
  • Minimale leeftijd is 35 jaar.

Dus, bijna iedere Amerikaan kan President worden?

In principe wel, ja! In “The land of the Free” is alles mogelijk!

Wanneer je aan deze drie eisen voldoet mag je jezelf verkiesbaar stellen voor de job als President. Een keuring van de mentale of geestelijke gezondheid of een schooldiploma zijn niet nodig.

Hoe word je President van Amerika?

De eerste stap die je dient te ondernemen als je in aanmerking wilt komen voor deze baan is het opzetten van een verkiezingscampagne. Dit betekent dat je moet gaan lobbyen bij belangrijke zakenmannen en andere rijke en invloedrijke personen om ze te overtuigen om jouw beleid te steunen.

De verkiezingscampagne

Een verkiezingscampagne is een dure onderneming dus je doet er goed aan om een hele grote groep vrijwilligers te organiseren die gratis en voor het grotere goed het échte werk doen, en veel geld inzamelen om de campagne te bekostigen.

Tijdens de verkiezingscampagne tour je als het ware met je entourage door het hele land om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om bij de eerstvolgende presidentsverkiezingen op jou te stemmen. Daarbij mag je gebruikmaken van (bijna) alle middelen die tot je beschikking staan. Het gebruik van de media is één van de meest belangrijke factoren die een rol spelen bij het succes van de campagne.

Modder gooien

Andere kandidaten publiekelijk door de modder heen trekken hoort daar zeker bij. Tijdens de verkiezing campagnes slachten de president kandidaten elkaar af in spektakels die LIVE op de televisie uitgezonden worden. Hierbij wordt iedere oude koe uit de sloot getrokken die er te vinden is om deze vervolgens wekenlang in de mainstream media volledig uit te melken.

Heb je ooit wel eens naakt gezwommen, iemand een tik op zijn neus gegeven, een kat geschopt, een sekstape met je ex gemaakt of een rood stoplicht genegeerd, dan kan je het presidentschap eigenlijk bij voorbaat wel al vergeten.

Tijdens de verkiezingscampagne van Bill Clinton verloor hij het kandidaatschap bijna omdat het gerucht de ronde deed dat hij tijdens zijn studententijd een trekje had genomen van een met marihuana verrijkte sigaret. Gelukkig kon hij de zaak nog net op tijd sussen door onder eed en met veel berouw te verklaren dat hij wel had gerookt maar de substantie niet had geïnhaleerd. En dus telde het eigenlijk niet.

Reputatie is alles

Een presidentskandidaat mag uiteraard geen strafblad hebben, en liever ook geen andere negatieve rapporten. Een keertje gelogen tegen de belastingen of ooit een waarschuwing ontvangen omdat je te laat of dronken op je werk verscheen is voldoende om de paparazzi te mobiliseren. Ook de rest van de familie en vrienden kunnen maar beter een smetteloos leven leiden om door de strenge keuringen van de mainstream media te komen die de algemene opinie van het Amerikaanse Volk lijken te vertegenwoordigen.

Wie wint de verkiezingen statistisch gezien?

Statistisch gezien maak je de meeste kans om de presidentsverkiezingen te winnen wanneer je een blanke man bent van 60 jaar of ouder, gelukkig getrouwd, protestant, en liefst met een vleugje militaire achtergrond. Natuurlijk helpt het wanneer je eerst Gouverneur bent geweest van één van de Amerikaanse Staten of als je vrienden of familie hebt op belangrijke posities, zoals ex-president George W. Bush jr.

Hoeveel macht heeft de President van Amerika?

Als President van Amerika ben je één van de machtigste mensen ter wereld. Je hebt de macht om de Grondwet in Amerika aan te passen, en het vetorecht om andere wetsvoorstellen van het Congres te weigeren. Je bezit ook de macht om in iedere Staat van Amerika de noodtoestand af te kondigen en daar geld van de Federale Kas te spenderen.

Daarnaast mag je naar eigen goeddunken rechters en ambassadeurs benoemen. Altijd handig wanneer er mensen zijn die je na het presidentschap nog een wederdienst verschuldigd zijn.

Hoelang kun je President blijven?

Het is géén baan voor het leven, zoals voor ons koninklijk staatshoofd geldt. In principe wordt je als President aangenomen voor 4 jaar. Daarna dien je per direct je spullen te pakken en Het Witte Huis te verlaten. Wanneer je deze 4 jaar zonder al te veel drama hebt overleefd, kun je overwegen om jezelf nogmaals voor een periode van maximaal 4 jaar verkiesbaar te stellen. Daarna houdt het toch echt op, en ben je weer gewoon een belastingbetalende staatsburger.

De nadelen van President zijn van Amerika

Net zoals bij iedere baan kleven er ook enkele nadelen aan deze functie. Als President van Amerika sta je altijd in het middelpunt van de belangstelling. De paparazzi ligt overal en altijd op de loer, samen met je tegenstanders.. Deze media-aandacht moet je natuurlijk zo slim mogelijk gebruiken. Gratis reclame! Maar al die aandacht heeft zeker ook nadelen. Het Recht op Privacy wordt met het aanvaarden van de functie als President direct volledig van tafel geveegd. President Kennedy zou het met Marilyn Monroe gedaan hebben, en de naam Monica Lewinski is voor eeuwig verbonden aan een sigaar.

Een ander niet te onderschatten nadeel is de kans om te overlijden als gevolg van een moordaanslag. 4 van de 46 presidenten zijn tijdens hun ambtsperiode vermoord, twee hebben een moordaanslag ternauwernood overleefd. Hoeveel mislukte aanslagen er zijn geweest is helaas niet publiekelijk bekend, maar gelet op de getroffen beveiligings- maatregelen kunnen we concluderen dat een “poging tot” een zeer reëel risico is en dus vaker voorkomt.

“Als ik de President van Amerika zou zijn, dan zou ik…”

Eerlijk gezegd denk ik dat ik zou bedanken voor de job. De voordelen wegen voor mij persoonlijk niet op tegen de nadelen, en de (officiële) vergoeding is een lachertje. De aanwezigheid van een privé-helikopter weegt niet op tegen het risico van overlijden als gevolg van een moordaanslag. Dan maar geen 5 ton per jaar en geen veel te groot huis met personeel en constante bewaking, ik woon liever in een hutje op de hei, mét behoud van privacy. Daarnaast moet ik bekennen dat ook ik in mijn studententijd wel eens een jointje heb gerookt, en ik geef bij deze eerlijk toe dat ik toen wél heb geïnhaleerd.

Gebruikte bronnen

Geschreven door: Rose Kuipers

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *