Beleggen in Bitcoin cash: hoe investeer je in BTCH?

Bijna iedereen kent de Bitcoin wel: deze decentrale munt kent vooral zoveel populariteit door de enorme waardestijgingen. Sinds 2017 is de Bitcoin echter opgesplitst en kan je ook in Bitcoin Cash investeren. Bitcoin Cash belooft sneller en goedkoper te zijn, wat het in theorie een goede belegging kan maken. Maar wat is Bitcoin Cash nu eigenlijk en hoe kan je het beste beleggen in deze cryptomunt?

Hoe kan je beleggen in Bitcoin Cash?

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in Bitcoin Cash. De eerste manier is meer gericht op de lange termijn: je koopt dan Bitcoin Cash in de hoop dat de munt meer waard wordt in de toekomst. De tweede manier is meer actief: je speculeert kan op koersstijgingen en koersdalingen van de cryptomunt.

Bitcoin Cash kopen

Wanneer je vertrouwen in Bitcoin Cash hebt, kan je ervoor kiezen om de cryptomunt te kopen. Eigenlijk kan je dit vergelijken met het kopen van aandelen. Je koopt de Bitcoin Cash dan in de hoop om er een mooie koerswinst mee te behalen.

Je kan Bitcoin Cash kopen bij diverse online partijen. Zelf ben ik een grote fan van Bitvavo. Dit platform is namelijk geheel Nederlandstalig en je kan er binnen enkele minuten door middel van iDEAL Bitcoin Cash kopen. Bovendien betaal je over de eerste € 1000 helemaal geen transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account aan te maken:

Bitcoin Cash Bitvavo

Actief beleggen in Bitcoin Cash

Er zijn enkele partijen waar je actief kunt beleggen in Bitcoin Cash. Een groot voordeel van actief beleggen is dat je kunt inspelen op alle kleine ontwikkelingen. De koers van Bitcoin Cash is erg volatiel. Op een dag kan de koers zomaar meerdere procenten stijgen en dalen. Door slim gebruik te maken van orders kan je vervolgens deze kleinere bewegingen meepakken.

Je kan actief beleggen bij een online broker. Hieronder zie je direct bij welke online brokers je voordelig Bitcoin Cash kunt verhandelen:

BrokerInformatieAanmelden
Bitvavo logoBetaal geen transactiekosten over je eerste €1000 aan Polkadot
eToro logoKoop bekende crypto's. Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Bitcoin Cash precies?

Bitcoin Cash kan je zien als een afsplitsing van de originele Bitcoin. Wanneer twee groepen gebruikers het oneens zijn over de toekomst van de Bitcoin, dan kan er een zogenaamde fork ontstaan en splitst de virtuele munt zich op. Dit is ook gebeurd met de Bitcoin Cash. Eigenaren van de originele Bitcoin ontvingen dan ook een gelijke hoeveelheid Bitcoin Cash op hun account.

De Bitcoin Cash heeft veel overeenkomsten met de Bitcoin. Ook de Bitcoin Cash is een decentrale munt die niet makkelijk te traceren is. Er is geen enkele partij die controle kan uitoefenen op het exacte gebruik van de munt. Dit maakt de Bitcoin Cash aantrekkelijk voor diverse groepen mensen: van de wantrouwende tot de criminelen.

Waarom is Bitcoin Cash ontstaan?

De Bitcoin Cash ontstaan doordat er een conflict was tussen twee groepen. Wanneer dit het geval is, ontstaat er een zogenaamde fork waarbij de munt wordt opgesplitst in twee varianten. Het conflict rondom de Bitcoin ging over de grootte van een zogenaamde block.

De Bitcoin is relatief langzaam waarbij het uitvoeren van een transactie binnen zogenaamde blocks gemiddeld tot tien minuten duurt. Dit is natuurlijk inefficiënt wanneer je bedenkt dat de Bitcoin steeds gangbaarder wordt voor het uitvoeren van betalingen. Bitcoin Cash probeert dit probleem op de lossen door meer virtuele ruimte te reserveren voor transacties. Hierdoor kunnen transacties met Bitcoin Cash sneller worden uitgevoerd.

Als je wat technische kennis hebt: een block kon bij de oorspronkelijke Bitcoin maar één megabyte aan data verwerken terwijl Bitcoin Cash 4 X 32 megabytes aankan. Hierdoor kunnen er met Bitcoin Cash veel mee transacties per seconde worden verwerkt. Doordat Bitcoin Cash niet erg populair is wordt de volledige blokgrootte nog niet gebruikt waardoor er nog veel ruimte is voor groei.

Bitcoin Cash

Wat zijn voordelen om in Bitcoin Cash of BCH te investeren?

Je vraagt je nu misschien af van de voordelen zijn van investeringen in Bitcoin Cash. We zetten ze voor je op een rij.

Snellere en goedkopere transacties

In een stresstest die werd uitgevoerd in 2018, kwam naar voren dat het platform een stuk sneller is. Er kunnen namelijk ruim 25.000 transacties per blok worden uitgevoerd terwijl dit bij Bitcoin rond de 1500 ligt.

Ook zijn transacties die worden uitgevoerd met Bitcoin Cash een stuk voordeliger: je betaalt ongeveer $0,20 voor een transactie op het netwerk. Bitcoin Cash is dan ook makkelijker te minen en juist doordat weinig mensen het netwerk gebruiken, is er voldoende capaciteit waardoor de transactiekosten waarschijnlijk laag blijven.

Beter decentraal geld

Bitcoin Cash komt beter in de buurt bij het oorspronkelijke idee van Bitcoin: een digitale, decentrale munt die je kunt gebruiken om betalingen uit te voeren. Je profiteert net zoals bij de Bitcoin van een (betrekkelijk) anonieme betaaloptie zonder derde partij. Doordat er veel meer transacties kunnen worden uitgevoerd dan bij de Bitcoin, is de munt wellicht beter bruikbaar.

De prijs van Bitcoin stijgt vooral doordat er veel speculanten zijn die de munt opkopen. Bekendheid is hiervoor de voornaamste reden en de functies achter de crypto worden vaak vergeten. Hierdoor kan een superieure munt als Bitcoin Cash alsnog (wellicht permanent) achterblijven bij de Bitcoin.

Goed rendement

Ook met investeringen in Bitcoin Cash kan je een mooi rendement behalen. In 2020-2021 is de koers van BTC bijvoorbeeld met meer dan 300% gestegen. Door actief te handelen of speculeren kan je zelfs een nog hoger rendement behalen met je beleggingen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Bitcoin Cash?

Er zijn ook de nodige risico’s verbonden aan een investering in Bitcoin Cash. We behandelen de grootste risico’s van een belegging in Bitcoin Cash.

Beperkte acceptatie door de markt

Bitcoin Cash heeft als doel Bitcoin te vervangen als betaalmethode, maar lijkt hierin te falen. De acceptatie op de markt valt tegen en het aantal plekken waar je daadwerkelijk met Bitcoin Cash kunt betalen is gering. Wanneer dit niet verbeterd is de functionaliteit van de cryptomunt beperkt, wat niet goed is voor het koersverloop en de toekomst van Bitcoin Cash.

Minder miners

Een ander risico van beleggers, is dat er minder mensen minen op het netwerk. Hierdoor is de rekenkracht beperkter waardoor het voor hackers makkelijk is om de controle over te nemen. Miners zijn essentieel om een netwerk stabiel te houden.

Dalende koersen

Bitcoin Cash is nadat het een koers van $3000 behaalde nooit meer hoger uitgekomen. Het is dan ook maar de vraag of het Bitcoin Cash lukt om een hogere koers neer te zetten. De koers van Bitcoin Cash kan in de toekomst opnieuw flink dalen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn wanneer je in Bitcoin Cash wilt investeren.

Strategie belegging Bitcoin Cash

Er zijn twee grove strategieën te bedenken voor je belegging in Bitcoin Cash. Bij de eerste focus je op iedere beweging. Je kan door middel van CFD’s bij bijvoorbeeld eToro zowel orders plaatsen op dalende als op stijgende prijzen. Wanneer je de beste resultaten wilt neerzetten, plaats je vervolgens orders op momenten van sterke bewegingen.

De tweede strategie is het kopen van Bitcoin Cash op een aantrekkelijk moment. Wanneer je veel vertrouwen hebt in de toekomst van cryptomunten en Bitcoin Cash in het bijzonder dan kan je deze kopen wanneer de prijs in een dipje zit. Vervolgens profiteer je direct van mooie prijstoenames.

Wanneer Bitcoin Cash kopen?

Net zoals bij het kopen van Bitcoins, is het bij Bitcoins Cash essentieel om je aankoop goed te timen. Hiervoor kan je het nieuws in de gaten houden en kijken naar patronen op de grafiek. Het mooie van beleggen in Bitcoin Cash via een online broker zoals eToro is dat je altijd kunt profiteren van de verschillende koersbewegingen. Je kan namelijk ook veel geld binnenhalen met een belegging wanneer de koers instort.

Bij moderne brokers heb je namelijk de optie om short te gaan. Wanneer je short gaat, verdien je geld bij een dalende koers. Je kan op die manier dus forse bewegingen naar beneden opvangen. Dat Bitcoin Cash erg volatiel is, is direct bij de lancering al gebleken. Wanneer je short ging bij de opening en vervolgens Bitcoin Cash zou kopen dan had je de volledige rit meegepakt.

Bitcoin Cash grafiek

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien zijn er voldoende mogelijkheden om te profiteren van deze nieuwe cryptocurrency. De prijs beweegt veel en door gebruik te maken van een hefboom kan je de potentie verder vergroten. Natuurlijk is het belangrijk om te bedenken dat Bitcoin Cash er volatiel is en daarmee risicovol. Het kan dan ook verstandig zijn om eerst te oefenen met een demo.

Het kan lastig zijn om een crypto als Bitcoin Cash goed te timen: je kunt dan ook aan dollar cost averaging doen. Je legt dan periodiek een vast bedrag in om een bepaalde hoeveelheid Bitcoin Cash te openen. Op die manier koop je de cryptomunt zowel tegen lage als hoge prijzen in en kan je een mooi, gemiddeld rendement behalen.

Waarin verschilt Bitcoin van Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash is een hard fork van Bitcoin; de verschillen tussen beide cryptomunten zijn dan ook beperkt. Bitcoin bestaat sinds 2009 en Bitcoin Cash is een afsplitsing die bestaat sinds 2017. Beide cryptomunten werken op het principe van Proof of work.

Het enige gebied waarom de munten verschillen, is de manier waarop ze omgaan met schaalproblemen. Voor Bitcoin proberen ze SegWit en Lightning netwerk in te zetten, terwijl bij Bitcoin Cash het vergroten van de blokken de oplossing is. Wie van deze twee gaat het uiteindelijk winnen? Ik zet mijn geld in op de originele Bitcoin.

De toekomst van Bitcoin Cash

De toekomst van Bitcoin Cash is nu nog onzeker; of deze nieuwe virtuele valuta uiteindelijk bestaansrecht heeft zal afhangen van de hoeveelheid partijen die hem omarmen. Voor nu is de Bitcoin nog de grootste en dit zal niet snel veranderen.

Toch heeft Bitcoin Cash direct een goede positie opgebouwd waarmee het direct één van de grotere cryptocurrencies is. Bekijk daarom goed of miners en verkopers van digitale munten de nieuwe munt omarmen. Dit kan een indicatie zijn dat Bitcoin Cash gangbaarder wordt en dit kan de prijs doen stijgen.

Tot vooralsnog lijkt dit maar beperkt het geval te zijn: de koers is na zijn top op $ 3000 in 2018 hier niet meer bovenuit gekomen, zelfs niet tijdens de rally in 2021. De bekendheid van de klassieke Bitcoin is waarschijnlijk te groot, waardoor gebruikers daarbij blijven.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *