Adyen aandelen kopen: beleggen in Adyen

Bijna iedereen in Nederland is wel eens in aanraking gekomen met Adyen. Adyen is een bekende partij die sinds 2006 het betalingsverkeer van diverse grote internetbedrijven uitvoert. Denk hierbij aan grote partijen zoals Uber, Amazon en eBay. De beursgang van dit Nederlands bedrijf in 2018 was dan ook een knallend succes. Maar hoe kan je zelf beleggen in Adyen? En waar moet je op letten wanneer je aandelen Adyen gaat kopen?

Hoe kan je beleggen in Adyen?

Beleggen in AdyenWanneer je ook een graantje wilt meepakken van het succes van Adyen, kan je erin beleggen. Hiervoor heb je een account nodig bij een zogenaamde broker. Een broker verwerkt je transacties waardoor je eenvoudig aandelen Adyen kunt kopen en verkopen. Afhankelijk van de manier waarop je wilt handelen in het bedrijf kan je voor één van de volgende partijen kiezen:

  • Plus500: hier kan je actief handelen in Adyen door middel van CFD’s.
  • eToro: de goedkoopste partij om aandelen Adyen direct aan te schaffen. 

Wat voor bedrijf is Adyen?

Adyen is een Nederlands bedrijf dat in 2006 is opgericht door meerdere experts op het gebied van betalingen. De focus van het bedrijf lag al direct op het creëren van een gebruiksvriendelijke maar tegelijkertijd betrouwbare manier om transacties uit te voeren. Door te kijken naar de problemen bij de huidige partijen konden de oprichters al snel een beter systeem creëren dan de concurrentie.

Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Amsterdam, maar het bedrijf doet ondertussen zaken met bedrijven over de hele wereld. Zo heeft het bedrijf onder andere een kantoor in New York, Singapore en Shanghai. Met dit goede bereik en met klanten als Uber en eBay is het bedrijf goed op weg om één van de grootste betalingsplatformen van de wereld te worden.

Het verdienmodel van Adyen is vrij voor de hand liggend. Per transactie verdient het bedrijf namelijk zo’n 0,7 procent. Het voornaamste doel van het bedrijf is dan ook het verhogen van de omzet die wordt neergezet. Uiteindelijk vloeit de winst immers voort uit de transacties die worden uitgevoerd.

Wat is Adyen precies?

Redenen om wel te kopen

Technologiebedrijven zijn nog steeds booming. Bekende aandelen zoals Facebook en Google blijven nieuwe records neerzetten. Het is dan ook niet gek dat een vrije nieuw aandeel als Adyen veel aandacht krijgt. In 2017 wist het bedrijf een omzet van ruim één miljard euro neer te zetten en werden er voor meer dan 108 miljard euro aan betalingen verwerkt. Dit zijn enorme bedragen!

De huidige trend is dat mensen steeds meer spullen online kopen. Dit is natuurlijk een enorme kans voor Adyen: het volume van online transacties zou dan ook alleen maar toenemen. Wanneer Adyen de sterke concurrentiepositie weet te behouden, zal de omzet op de lange termijn dan ook alleen maar stijgen. Dit zou een goede reden zijn om te kopen.

Wie profiteerden er van de beursgang van Adyen?

Toch is er ook gevaar

De betaaldienst van Adyen loopt toch gevaar. Het bedrijf heeft een goede marge wat in de toekomst waarschijnlijk nieuwe concurrentie zal aantrekken. Grote bedrijven zoals eBay stappen vrij snel over naar een andere betaalprovider: zo maakten ze voordat ze naar Adyen gingen gebruik van PayPal. Er is dan ook een goede kans dat het bedrijf dit in de toekomst weer zal doen wanneer er een aantrekkelijkere partij om de hoek komt.

Ook is het niet geheel onwaarschijnlijk dat bedrijven als Amazon en Uber hun eigen betaaldiensten ontwikkelen. Op die manier besparen ze geld op de transactiekosten en zullen ze hun marge zien stijgen.

Ten slotte moet Adyen blijven groeien. De omzet is hoog, maar de winst is relatief gezien gering. De kosten bij het bedrijf liggen momenteel dan ook vrij hoog. Het bedrijf zal schaalvoordelen moeten toepassen om de kosten naar beneden te brengen en tegelijkertijd is er meer omzet nodig om betere resultaten te behalen.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment