Hoe kies je een goede broker?

Wanneer je begint met traden is het belangrijk om een goede broker te kiezen. In dit artikel geven we je enkele tips die je kunt gebruiken bij het selecteren van de broker die het beste bij je past.

Waar let je op bij het kiezen van een broker?

  • Is de broker goedkoop? Controleer de transactiekosten!
  • Is de software gebruiksvriendelijk? Zo kan je snel aan de slag.
  • Is het mogelijk om alles gratis uit te proberen met een demo?
  • Kan je beleggen in alle bekende aandelen en grondstoffen?

Klik hier om direct de beste brokers te vergelijken >>

Modern of ouderwets?

Een eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is de vraag of je op moderne of ouderwetse wijze wilt beleggen. Wanneer het je doel is om een vast rendement te behalen zonder al te veel moeite en tijd te stoppen in je portefeuille is de ouderwetste strategie van kopen en vasthouden het best. In dat geval zal je gebruik kunnen maken van een broker als Alex of Lynx.

Wanneer je op moderne wijze in zogenaamde CFD’s wilt handelen met een hefboomproduct is een moderne internetbroker de juiste keuze. Bij een internetbroker kan je actief handelen tegen lagere transactiekosten waarbij je dankzij een hefboom zelfs met lagere bedragen leuke winsten kunt behalen. Maar waar moet je nu eigenlijk naar kijken bij het selecteren van een goede internetbroker?

Aanbod en kosten

forex broker kiezenTwee belangrijke factoren bij het selecteren van een internetbroker zijn vanzelfsprekend het aanbod en de kosten. Bedenk eerst voor jezelf in welke effecten je graag wilt handelen, wanneer dit bijvoorbeeld olie en EUR/USD zijn moet je niet een account openen bij een broker alwaar het onmogelijk is om te handelen in olie.

Daarnaast zijn de transactiekosten van belang. Bij moderne brokers liggen deze overigens vrij laag. Deze kosten uiten zich doorgaans in de vorm van een spread, het verschil tussen de koop en verkoopprijs. Je kan dan bijvoorbeeld EUR/USD kopen voor 1,2555 en verkopen voor 1,2557, de spread is dan 0,0002 of 2 pips. Wanneer je dan een positie van 10.000 EUR/USD opent betaal je 0,0002*10.000=2 dollar aan transactiekosten.

De spread wordt doorgaans in pips weergeven. Bij valuta is één pip doorgaans een duizendste cent. Je kan de kosten van brokers vergelijken door de spreads in pips tegen elkaar uit te zetten.

Snelheid en support

Wanneer je een order plaatst is het natuurlijk belangrijk dat deze snel wordt uitgevoerd. Bij de meeste brokers zit dit wel snor: doordat ze de meeste posities intern hedgen en doordat ze altijd een voorraad liquide instrumenten hebben kunnen ze vaak eenvoudig de posities openen. Naast snelheid is support natuurlijk ook van belang.

Bij de meeste brokers is er in ieder geval ondersteuning via de mail beschikbaar, bij de wat duurdere brokers is het doorgaans ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Doordat het moderne beleggen in CFD’s ook binnen Nederland steeds bekender wordt is het steeds vaker mogelijk om ondersteuning in het Nederlands te ontvangen.

Mogelijkheden van brokers

Tot slot zijn de specifieke mogelijkheden van de broker vrij belangrijk. Brokers onderscheiden zich steeds vaker door het aanbieden van speciale functionaliteiten. Bij Plus500 beleg je bijvoorbeeld door middel van een simpel softwaresysteem waarbij het ook voor beginnende beleggers eenvoudig is om te traden. Bij Markets.com is het daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van de geavanceerde MetaTrader waarmee intensieve technische analyses uit te voeren zijn. Bij andere brokers kan je tegenwoordig automatisch beleggen via het innovatieve platform van ZuluTrade waardoor je zelf geen lastige financiële beslissingen hoeft te nemen.

Het kiezen van een broker

Er zijn nogal wat factoren die belangrijk zijn bij het selecteren van een goede broker. Uiteindelijk is het belangrijk om een broker te kiezen die past bij je eisenpakket en die de mogelijkheden die je wilt biedt tegen een zo gunstig mogelijk tarief. In onze broker sectie kan je verschillende brokers bekijken en met elkaar vergelijken op verschillende factoren zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!