Broker selecteren: hoe kies je een goede broker?

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een goede broker te kiezen. In dit artikel geven we je enkele tips die je kunt gebruiken bij het selecteren van de broker die het beste bij je past.

Waar let je op bij het kiezen van een broker?

  • Is de broker goedkoop? Controleer de transactiekosten!
  • Is de software gebruiksvriendelijk? Zo kan je snel aan de slag.
  • Is het mogelijk om alles gratis uit te proberen met een demo?
  • Kan je beleggen in alle bekende aandelen en grondstoffen?

Op beleggen.info hebben we een uitgebreide vergelijking opgezet waardoor je direct kunt zien wat volgens ons de beste brokers zijn. Gebruik de onderstaande knop om direct brokers met elkaar te vergelijken:

Hoe actief wil je beleggen?

Een belangrijke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is de vraag of je erg actief wilt handelen of dat je juist een portefeuille wilt opbouwen. Wanneer het je doel is om een vast rendement te behalen, dan is het opbouwen van een portefeuille de beste keuze. In dat geval kan je gebruik kunnen maken van een broker als DEGIRO of Lynx.

Wanneer je actief wilt handelen, kan je beter kiezen voor een broker waar je in CFD’s kunt handelen. CFD’s zijn speciaal ontwikkeld voor korte termijn speculatie. Bij een internetbroker kan je actief handelen tegen lagere transactiekosten. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom is het zelfs mogelijk om met lagere bedragen actief beleggen.

Let op de kosten van de broker

De transactiekosten op beleggingen zijn erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Veel beleggers focussen op rendement, en raken de kosten uit het oog. Toch kan een paar procentpunten een enorm verschil maken over een langere periode. Het loont daarom om de verschillende brokers te vergelijken op het gebied van de kosten.

Bij het kiezen van een broker, is het ook belangrijk om de overige kosten te bekijken. Sommige brokers hanteren lage transactiekosten, maar berekenen vervolgens wel veel extra kosten. Hierdoor kunnen de kosten bij een ‘goedkopere broker’ plotseling veel hoger komen te liggen. Sommige brokers rekenen bijvoorbeeld extra kosten voor het uitkeren van dividend of het overboeken van effecten. Let daarom goed op de extra voorwaarden van een broker.

Er bestaan ook steeds meer brokers waar je zonder vaste commissies kunt handelen. Let ook hier op of de broker echt voordeliger is. Bij brokers waar je zonder vaste commissies handelt, is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van bijvoorbeeld een aandeel vaak groter. Hierdoor is het met kleine bedragen vaak voordeliger om bij een broker zonder vaste commissies te handelen, terwijl het met grotere bedragen beter kan zijn om te handelen met een broker met vaste commissies.

In het artikel goedkoop beleggen kan je lezen waar je het goedkoopst kunt beleggen.

Kosten beleggingen rendement

Kosten kunnen het uiteindelijke rendement flink drukken.

Bekijk ook het aanbod van de broker

Niet alle brokers bieden dezelfde effecten aan. Bedenk daarom eerst waar je de broker voornamelijk voor wilt gebruiken. Maak een lijst van de verschillende effecten die je wilt verhandelen. Vervolgens kan je de verschillende brokers op dit gebied vergelijken. Het kan zelfs verstandig zijn om de exacte kosten per broker te vergelijken. Op die manier kan je vaststellen of de broker die je op het oog hebt inderdaad de voordeligste is voor je beleggingsplannen.

Betrouwbaarheid controleren

Wanneer je een order plaatst, is het natuurlijk belangrijk dat deze snel wordt uitgevoerd. Bij de meeste grote brokers is dit in orde. Downtime kan een behoorlijke belasting vormen wanneer je snel een bepaalde belegging wilt kopen of verkopen. Het kan dan ook verstandig om te onderzoeken hoe betrouwbaar de software van de broker is.

Ook de financiële instantie waar de broker onder valt, kan een indicatie van de betrouwbaarheid zijn. Nederlandse brokers vallen bijvoorbeeld onder de AFM waardoor ze aan allerlei strenge eisen moeten voldoen. Buitenlandse brokers kunnen onder een andere instantie vallen, waardoor er andere regels kunnen gelden. Controleer daarom altijd goed of de broker wel betrouwbaar is, zeker bij buitenlandse brokers.

Onderzoek ook of tegoeden van klanten goed gescheiden worden aangehouden. Op die manier verlies je niet je tegoeden of beleggingen wanneer de broker onverhoopt failliet gaat.

Ondersteuning is van belang

Bij het kiezen van een broker, is de ondersteuning ook van belang. Bij de meeste brokers is er in ieder geval ondersteuning via de mail beschikbaar. Bij de wat duurdere brokers is het doorgaans ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Nederlandse brokers bieden hierbij altijd ondersteuning in het Nederlands aan. Bij buitenlandse partijen is de voertaal doorgaans Engels. Wanneer je ondersteuning erg belangrijk vindt, is het verstandiger om voor een Nederlandse partij te gaan.

Bekijk ook de software

Bij het selecteren van een broker, is het ook verstandig om de software van de broker te bekijken. De functionaliteiten en het gebruiksgemak van de software van de verschillende brokers verschilt nog wel eens. Neem daarom eerst een kijkje binnen de software van de broker voordat je daadwerkelijk geld stort. Het is immers belangrijk dat je snel orders kunt plaatsen en dat je begrijpt hoe je de eigen beleggingen kunt beheren.

Plus500 software broker

De software van Plus500 is erg gebruiksvriendelijk. Illustratieve prijzen.

Mogelijkheden van brokers

Tot slot zijn de specifieke mogelijkheden van de broker vrij belangrijk. Brokers onderscheiden zich steeds vaker door het aanbieden van speciale functionaliteiten. Bij Plus500 beleg je bijvoorbeeld door middel van een gebruiksvriendelijk softwaresysteem.

Bij Markets.com is het daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van de geavanceerde MetaTrader waarmee intensieve technische analyses uit te voeren zijn. Bij andere brokers kan je tegenwoordig automatisch beleggen via het innovatieve platform van ZuluTrade waardoor je zelf geen lastige financiële beslissingen hoeft te nemen.

Andere brokers onderscheiden zich weer door een hoog niveau van educatie. Bij Lynx kan je bijvoorbeeld elke week speciale lessen volgen, waardoor je een betere belegger kunt worden. Ook bieden sommige brokers een gratis demo aan waarmee je de mogelijkheden zonder risico kunt uitproberen. Bedenk bij jezelf welke extra mogelijkheden je nodig hebt en streep brokers af die deze opties niet aanbieden.

Bekijk de voorwaarden

Onderzoek ook of er speciale voorwaarden zijn die nadelig voor je kunnen zijn als belegger. Bij sommige brokers worden je effecten bijvoorbeeld uitgeleend aan andere partijen. Dit verhoogt het risico van je belegging.

Ook worden er bij sommige brokers extra kosten gerekend voor het uitbetalen van dividend of voor het doen van een uitbetaling. Bekijk bij het selecteren van een goede broker daarom altijd of de broker geen nadelige voorwaarden heeft.

Aandelen of fonds

Bedenk bij het kiezen van een broker ook of je zelf in aandelen wilt beleggen of dat je regelmatig een bedrag wilt stoppen in een fonds. Niet elke broker is even geschikt voor elk beleggingsproduct. Bij sommige brokers kan je bijvoorbeeld heel voordelig in allerlei fondsen investeren en bij andere brokers kan je juist tegen lage tarieven aandelen kopen.

Let op de financiële kenmerken

Het is bij het selecteren van een broker ook aan te raden om te letten op andere financiële kenmerken. Is er bij de broker bijvoorbeeld een minimum storting? Bij sommige partijen kan je alleen maar met duizenden euro’s beleggen.

Sommige mensen willen op marge beleggen; onderzoek dan wat de maximale marge is en wat de vereisten hiervoor zijn.

Een broker kiezen

Er zijn nogal wat factoren die belangrijk zijn bij het selecteren van een goede broker. Uiteindelijk is het belangrijk om een broker te kiezen die past bij je eisenpakket. Vergelijk daarom de brokers die de mogelijkheden bieden die je nodig hebt en kies uiteindelijk de partij met het voordeligste tarief. In onze broker sectie kan je verschillende brokers bekijken en met elkaar vergelijken op verschillende factoren zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *