Broker selecteren: hoe kies je de beste aandelen broker?

Ben je benieuwd hoe je de beste aandelen broker kunt vinden die bij je past? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres! Ik bespreek hier hoe je een broker kunt selecteren die goed bij je past.

Waar moet je op letten bij het selecteren van een broker?

 • Doelgroep: past de broker goed bij je beleggingsprofiel & bij je wensen?
 • Kosten: biedt de broker aantrekkelijke beleggingstarieven aan?
 • Software: is de software van de broker gemakkelijk te gebruiken?
 • Reputatie: heeft de broker een goede reputatie?

Ben je benieuwd wat mijn favoriete brokers zijn? Gebruik dan direct de onderstaande knop en bekijk welke brokers ik zelf graag gebruik:

Stap 1: bepaal wat je nodig hebt

Welke broker het beste bij je past, hangt helemaal van je wensen & kennis af. Wat de beste broker voor mij is, hoeft niet de beste broker voor jou te zijn.

Vraag jezelf daarom de volgende dingen af:

 • Heb je ondersteuning nodig? wil je actief kunnen sparren met een accountmanager of helemaal zelf je beleggingen uitvoeren?
 • Wil je actief beleggen? wanneer je actief belegt zijn lagere kosten belangrijker dan wanneer je soms een positie opent.
 • Waarin wil je beleggen? je kunt niet bij iedere broker in dezelfde beleggingsproducten beleggen. Crypto’s zijn bijvoorbeeld niet overal beschikbaar.
 • Wat zijn je doelen? hoeveel vermogen wil je opbouwen en hoeveel tijd heb je hiervoor?

Door een lijstje te maken van je wensen en eisen kan je een betere selectie maken.

Stap 2: een lijstje maken

Maak vervolgens een lijst met brokers waartussen je wilt kiezen. Je kunt vervolgens deze brokers toetsen aan de hand van je eigen eisen. Je kunt brokers beoordelen op basis van:

 • Kosten: hoe hoog zijn de kosten voor de beleggingsproducten waar je in wilt beleggen?
 • Betrouwbaarheid: hoe beoordelen de eigen gebruikers het beleggingsplatform?
 • Regulatie: door welke instanties wordt de broker gereguleerd?

Stap 3: onderzoek de tarieven in detail

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om de kosten goed te onderzoeken:

 • Minimale storting: welk bedrag heb je minimaal nodig om bij de broker te beginnen.
 • Commissies: verschillen de kosten voor verschillende beleggingsproducten?
 • Extra kosten: rekent de broker extra kosten voor bijvoorbeeld advies en heb je dit nodig?
 • Verborgen kosten: ga goed na of de broker nog verborgen kosten rekent. Zeker bij gratis brokers kan dit vaak voorkomen.

Voor mij zijn de kosten persoonlijk erg belangrijk. Een verschil in de kosten van 0,1% kan op de lage termijn een enorm verschil maken:

 • Wanneer je €10.000 belegt tegen 8% rendement voor 40 jaar houd je €217.245 over.
 • Wanneer je €10.000 belegt tegen 8,1% rendement voor 40 jaar houd je €225.438 over.

Het kleine verschil in kosten levert je aan het einde bijna 4% meer rendement op. Zelfs de kleinste verschillen in de kostenpercentages kunnen dus een groot verschil maken.

Kosten beleggingen rendement

Kosten kunnen het uiteindelijke rendement flink drukken.

De kostenstructuur die het beste bij je past hangt ook af van het volgende:

 • Hoogte bedrag: wanneer je met kleine bedragen belegt, kunnen vaste kosten een groot deel van je rendement opeten. €1 per aandelen transactie is hoog wanneer je met €100 belegt, maar laag wanneer je met €100.000 belegt.
 • Activiteit: wanneer je veel handelt, kunnen hoge transactiekosten je rendement onder druk zetten.

Stap 4: probeer het beleggingsplatform uit

De meeste mensen beleggen voor de lange termijn en zullen de aandelen platform dan ook voor een lange tijd gebruiken. Het is daarom aan te raden om eerst een testritje te maken. Door een klein bedrag te storten en enkele beleggingen uit te voeren, ontdek je of het platform goed bij je past.

Ben je benieuwd bij welke brokers je een gratis demo kunt openen? Bekijk dan het overzicht van demo accounts:

Betrouwbaarheid van een broker onderzoeken

Wanneer je een order plaatst, is het natuurlijk belangrijk dat deze snel wordt uitgevoerd. Bij de meeste grote brokers is dit in orde. Downtime kan een behoorlijke belasting vormen wanneer je snel een bepaalde belegging wilt kopen of verkopen. Het kan dan ook verstandig om te onderzoeken hoe betrouwbaar de software van de broker is.

Ook de financiële instantie waar de broker onder valt, kan een indicatie van de betrouwbaarheid zijn. Nederlandse brokers vallen bijvoorbeeld onder de AFM, waardoor ze aan allerlei strenge eisen moeten voldoen. Buitenlandse brokers kunnen onder een andere instantie vallen, waardoor er andere regels kunnen gelden. Controleer daarom altijd goed of de broker wel betrouwbaar is, zeker bij buitenlandse brokers.

Onderzoek ook of tegoeden van klanten goed gescheiden worden aangehouden. Op die manier verlies je niet je tegoeden of beleggingen wanneer de broker onverhoopt failliet gaat.

Ondersteuning is van belang

Bij het kiezen van een broker, is de ondersteuning ook van belang. Bij de meeste brokers is er in ieder geval ondersteuning via de mail beschikbaar. Bij de wat duurdere brokers is het doorgaans ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Nederlandse brokers bieden hierbij altijd ondersteuning in het Nederlands aan, terwijl je bij buitenlandse partijen vaak alleen in het Engels geholpen kan worden.

Bekijk ook de software

Bij het selecteren van een broker, is het ook verstandig om de software van de broker te bekijken. De functionaliteiten en het gebruiksgemak van de software van de verschillende brokers verschilt nog wel eens.

Neem daarom eerst een kijkje binnen de software van de broker voordat je daadwerkelijk geld stort. Op die manier ontdek je direct of je overweg kan met de software van de broker die je wilt kiezen.

Waardoor onderscheid een broker zich?

Bij het kiezen van een broker, kan je ook kijken waarin een broker zich specifiek onderscheid. Voorbeelden van manieren waarop brokers zich onderscheiden zijn:

 • Beleggers volgen: bij eToro kan je andere, succesvolle handelaren volgen.
 • Geen commissies: bij BUX kan je zonder commissies in aandelen & ETF’s beleggen.
 • Speculeren: Bij Plus500 kan je zowel speculeren op stijgende en dalende koersen.
 • Educatie: bij Lynx kan je extra ondersteuning & educatie ontvangen.

Let op speciale voorwaarden

Onderzoek ook of de broker nadelige voorwaarden hanteert. Bij sommige brokers worden je effecten bijvoorbeeld uitgeleend aan andere partijen. Dit verhoogt het risico van je belegging.

Ook worden er bij sommige brokers extra kosten gerekend voor het uitbetalen van dividend of voor het doen van een uitbetaling. Bekijk bij het selecteren van een goede broker daarom altijd of de broker geen nadelige voorwaarden heeft.

Lijst met vragen bij het selecteren van een broker

 • Welke beleggingsproducten biedt de broker aan?
 • Wat zijn de transactiekosten bij de broker?
 • Worden er servicekosten berekend?
 • Biedt de broker extra ondersteuning aan?
 • Heeft het bedrijf verzekeringen bij faillissement?
 • Is er extra bescherming tegen fraude?
 • Is er een minimum storting / opnamebedrag?
 • Kan je op marge beleggen bij de broker?
 • Ontvang je gratis real-time koersen binnen het platform?
 • Wat voor ordertypes kan je gebruiken?
 • Kan je geavanceerde analyses uitvoeren binnen het platform?
 • Kan je ook buiten de reguliere handelstijden beleggen?
 • Kan je aan backtesting doen binnen het platform?
 • Is het mogelijk om direct met de klantenservice te spreken?
 • Betaal je extra kosten voor het verwerken van dividend?

Hoe kan je het beste een broker kiezen?

Er zijn nogal wat factoren die belangrijk zijn bij het selecteren van een goede broker. Uiteindelijk is het belangrijk om een broker te kiezen die past bij je eisenpakket. Vergelijk daarom de brokers die de mogelijkheden bieden die je nodig hebt en kies uiteindelijk de partij met het voordeligste tarief.

In de broker sectie kan je verschillende brokers bekijken en met elkaar vergelijken op verschillende factoren zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Veelgestelde vragen over het kiezen van een broker

Het is niet lastig om over te stappen naar een andere broker. Sommige brokers rekenen wel hoge kosten om je effecten te verplaatsen. Soms kan het goedkoper zijn om je effecten te verkopen en opnieuw bij de nieuwe broker te kopen.

Het is zeker mogelijk om bij meerdere brokers een account te hebben. Zelf beleg ik bij meerdere brokers: zo gebruik ik Plus500 om actief te beleggen, DEGIRO om in ETF’s te investeren en Meesman voor het opbouwen van mijn pensioen. Brokers hebben verschillende voordelen en zijn misschien extra geschikt voor bepaalde beleggingsstrategieën.

Sommige brokers ontvangen een commissie voor het verkopen van hun order flow: ze sturen je order dan door naar een specifieke beurs. Een voordeel hiervan is dat de transactiekosten een stuk lager kunnen liggen. Een nadeel is dat er een belangenconflict kan optreden: er bestaat een kans dat je een minder goede prijs ontvangt bij de alternatieve beurs. In Nederland is het doorverkopen van orders dan ook niet toegestaan, terwijl dit wel gewoon mag in Duitsland.

Het is verstandig om de broker te passen waar je zelf het beste gevoel bij hebt. Natuurlijk heb ik op deze website mijn favoriete brokers in een lijstje gezet. Dit betekent echter niet automatisch dat deze brokers ook het beste bij jou passen. Volg daarom het stappenplan in dit artikel om een broker te kiezen die goed bij je past.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *