14 beleggen tips voor betere beleggingsresultaten

Als beginnend belegger valt er natuurlijk veel te leren. Het is daarom erg belangrijk kennis en inzicht te vergaren zodat het beleggingsproces soepel verloopt. Met deze 14 beleggen tips behaal je direct betere beleggingsresultaten dan 80% van de andere startende beleggers!

Korte tips voordat je gaat beleggen

Beleggen tip 1: profiteer van samengestelde rente

Wanneer je een goed beleggingsresultaat wilt behalen, is het verstandig om zoveel mogelijk te profiteren van samengestelde rente. Samengestelde rente staat ook wel bekend als rente op rente. Wanneer je rendement behaalt en dit rendement opnieuw investeert, ontvang je ook op dit rendement weer rendement. Dit stapelt al snel op.

Op de korte termijn lijkt het effect van 0,55 procent rente over een extra 5 procent wellicht beperkt. Op de lange termijn zorgt samengestelde rente er echter voor dat je met een veel groter vermogen achterblijft. In de onderstaande grafiek kan je duidelijk zien dat rente over rente ervoor zorgt dat je beleggingsresultaat exponentieel stijgt. Investeer daarom een deel van de winst die je ontvangt opnieuw!

Samengestelde interest tip beleggen

Tip 2: oefen eerst uitgebreid

Ga er niet vanuit dat je alles al weet! Zelfs beleggingsgoeroes zoals Warren Buffettt en Nassim Taleb bleven hun hele leven lang leren. Lees daarom voldoende boeken. Interessant zijn bijvoorbeeld Trading in the Zone door Mark Douglas en The Way of the Turtle door Curtis M. Faith.

Daarnaast bieden brokers demo accounts aan waarmee je de mogelijkheden kunt uitproberen. Een belangrijke beleggen tip is dan ook om eerst met een demo uitgebreid de mogelijkheden te testen. Op die manier ontdek je welke manier van beleggen goed bij je past.

Klik hier om een gratis demo account te openen bij een broker >>

Plus500 software

Je kunt Plus500 gratis testen met een demo. Illustratieve prijzen.

Tip 3: maak een financieel plan

Het is erg lastig om succesvolle beleggingsresultaten neer te zetten wanneer je geen financieel plan hebt. Maak daarom een breed financieel plan waarin je al je doelen op een rijtje zet. Voeg hierbij al je bronnen van inkomsten en uitgaven toe. Op die manier kan je vaststellen hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten voor beleggingen.

Beleggen onderdeel uitmaken van je financiële plan is wellicht de belangrijkste tip die ik je kan geven. Door iedere maand wat opzij te zetten, bouw je op de lange termijn een groot vermogen op.

Beleggen tip 4: ga steeds meer beleggen

Wanneer je jong bent, gaat je geld veel op aan andere zaken. Of het nu bier is, een woning of het onderhoud van je auto. Wanneer je ouder wordt groeit je inkomen waardoor je meer te besteden hebt. De financiële adviseur Alex Whitehouse geeft dan ook aan dat het slim is om elk jaar een procentpunt meer van je inkomen te beleggen. Op die manier neemt het bedrag dat je belegt steeds verder toe!

Tip 5: volg de beurskoers

Als je belegt, is het erg belangrijk om de actuele koers nauwlettend te volgen. Voor succesvol beleggen moet je de koersen op de huidige beurs goed kunnen overzien. Op deze manier kun je op nieuwe ontwikkelingen reageren en vergroot je de kans op een hoog rendement. Zorg dat je goed op de hoogte van de beursontwikkelingen bent, zodat je snel en accuraat op veranderingen kan reageren.

  • Houd de actuele koers bij!
  • Zoek naar terugkerende patronen.
  • Identificeer tussen welke waarden de koers beweegt.
  • Plaats een stop loss boven deze waarden: beperk je verlies.
  • Met technische analyse herken je patronen beter.

trend herkennen beleggen tip

Het is altijd verstandig om met de trend mee te beleggen

Tip 6: vergeet de schulden niet

Wanneer je gaat beleggen, is het belangrijk om ook aan je schulden te denken. Wanneer je een lopende schuld hebt met een rentepercentage van acht procent, is het wellicht verstandiger om eerst deze schuld af te lossen. Op die manier verlaag je je kosten waardoor er op de lange termijn meer geld overblijft voor beleggingen.

Tip voor beleggen 7: bescherm je tegen inflatie

Een andere belangrijke beleggingstip, is dat het belangrijk is om je te beschermen tegen inflatie. Onder invloed van inflatie worden je spaartegoeden steeds minder waard. Je kan je hiertegen beschermen door slim te beleggen. Door bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen en vastgoed te kopen bescherm je je vermogen zoveel mogelijk tegen inflatie.

Wanneer je echt op zoek bent naar een veilige haven, kan goud ook een interessante optie zijn. Met goud bescherm je je portfolio niet alleen tegen inflatie maar ook tegen een tegenvallende economie. Het is altijd slim om divers te beleggen zodat je ook in economisch slechte tijden goede beleggingsresultaten behaalt.

Beleggen tip goud inflatie

Tip 8: onderzoek de toekomst van een bedrijf

Onderzoek een bedrijf altijd grondig voor je aandelen bij deze onderneming koopt. Bekijk ook de potentie van de sector waar het bedrijf zich in bevindt. Zo kan door een recessie een bepaalde sector tijdelijk erg slecht scoren.

Als je van tevoren een goed onderzoek doet, kun je veel rendementsverlies voorkomen. Onderzoek ook of het bedrijf in de nabije toekomst plannen heeft. Komen er bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt en zal de waarde van het bedrijf daardoor stijgen?

  • Bekijk financiële gegevens & resultaten en bestudeer het toekomstperspectief.
  • Vergelijk de prestaties van het bedrijf met andere bedrijven in dezelfde sector.
  • In het artikel fundamentele analyse lees je hoe je een bedrijf kunt onderzoeken.

Tip 9: zoveel mogelijk spreiden

Wil je goede beleggingsresultaten? Dan is zoveel mogelijk spreiden een belangrijke tip! Probeer je beleggingen te spreiden over verschillende effecten. Je kan hierbij denken aan het kopen van aandelen, obligaties, vastgoed en indexfondsen. Eventueel kan je dit combineren met meer risicovolle beleggingsproducten zoals opties en CFD’s.

Maar ook in de tijd is het enorm belangrijk om te spreiden. Het is bijvoorbeeld veel slimmer om één keer per maand een bedrag in te leggen dan één keer per vijf jaar. Door iedere maand in te leggen voorkom je dat je net op een slecht moment instapt. Door goed te spreiden zorg je voor een stabiel en gunstig beleggingsresultaat.

Tip 10: beleg alleen in wat je begrijpt

Het is niet verstandig om te beleggen in dingen die je totaal niet begrijpt. Dit brengt vaak hoofdpijn met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de internetzeepbel van 2000 of de meer recente cryptocurrencies crash. Wanneer iedereen het ergens over heeft, is het vaak niet verstandig om erin te beleggen. In ieder geval niet op de lange termijn.

Zorg er daarom voor dat je zowel het financiële product als de marktomstandigheden begrijpt. Zorg ervoor dat je blijft leren zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. De beste beleggingsresultaten zijn voor de mensen die continue nieuwsgierig blijven.

Internetzeepbel 2000

Boven zie je de internetzeepbel van 2000

Beleggen tip 11: wees realistisch en kritisch

Een simpele, maar belangrijke tip. Wees niet te naïef. Wanneer een partij je iets belooft dat te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook het geval. Vertrouw een verkoper niet op zijn of haar blauwe ogen, maar ga na welke partij er achter een beleggingsproduct zit. De Autoriteit Financiële Markten krijgt nog regelmatig te maken met mensen die opgelicht worden door een partij die beleggingen aanbiedt.

Wees ook realistisch tegenover je eigen prestaties. Het is niet realistisch om te verwachten dat je elk jaar een rendement van tientallen procenten gaat neerzetten. Goede perioden zullen worden afgewisseld door slechte perioden. Door realistisch en kritisch te blijven verbeter je je beleggingsresultaten. Lees hier meer over hoe je veilig kunt beleggen.

Tip 12: zoek bedrijven met groeipotentie

Bij het beleggen lijkt het erg aantrekkelijk naar bedrijven te zoeken die een hoge winst/koers verhouding hebben. De groei van een bedrijf hangt echter af van mogelijk nieuwe producten, die het bedrijf winstgevender kunnen maken in de toekomst. Kijk dus altijd goed naar de potentie van een branche en de ontwikkelingen van een bedrijf.

  • Bekijk het jaarverslag en analyseer de plannen voor de toekomst.
  • Bekijk de toekomstige producten en vraag je af of jij dit in dit zou willen hebben.

Tip 13: let op de transactiekosten

Veel mensen verliezen de transactiekosten uit het oog wanneer ze gaan beleggen. Toch kan 0,5 procent verschil aan transactiekosten op de lange termijn een enorm verschil maken! Goedkoop beleggen is tegenwoordig mogelijk dankzij de komst van online brokers. Bedenk daarom waar je in wilt beleggen en bepaal op basis daarvan welke broker het beste bij je past. In het artikel over kosten bij beleggen lees je meer over de exacte kosten van beleggen.

Tip 14: zorg voor een plan

De laatste beleggen tip voor betere beleggingsresultaten is zorg voor een plan. Stel heel duidelijk op wanneer je bepaalde effecten koopt en weer verkoopt. Op die manier kan je de invloed van emoties op je beleggingen zoveel mogelijk uitsluiten. Succesvolle beleggers weten als geen ander hoe belangrijk het is om zo rationeel mogelijk te investeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *