Alibaba aandelen kopen

Alibaba wordt door veel mensen wel gezien als het Amazon van China. De oprichter Jack Ma heeft grote ambities en het bedrijf is ondertussen opgenomen in de top 10 van grootste wereldwijde bedrijven. Een investering in dit goed presterende bedrijf kan dan ook erg interessant zijn. In dit artikel lees je hoe je aandelen Alibaba kunt kopen. Ook kan je hier de actuele koers van Alibaba raadplegen.

Hoe kan je actief beleggen in Alibaba?

Wil je liever actief beleggen in Alibaba? Dat kan! Een groot voordeel van deze manier van beleggen is dat je kunt reageren op de laatste ontwikkelingen. Tijdens de handelsoorlog met Amerika kwam er bijvoorbeeld regelmatig belangrijk nieuws uit. Hier kan je direct op inspelen door een positie te plaatsen op een dalende of stijgende koers.

Een goede manier om actief te beleggen in Alibaba is door CFD’s te gebruiken. Met dit type derivaat kan je al met een klein bedrag een grote positie innemen op het aandeel. Een goede partij om in CFD aandelen Alibaba te handelen is Plus500. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo account te openen bij Plus500 (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's):

Plus500 aanmelden

Waar kan je Alibaba aandelen kopen?

Alibaba is een reus die langzaam de wereld opslokt. Met een sterk groeiende Chinese markt en een duidelijke internationale strategie kan een investering in Alibaba erg interessant zijn. Maar waar kan je nu het beste Alibaba aandelen kopen? Je kan het beste Alibaba aandelen kopen bij eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies over beleggingen in aandelen. Wil je de mogelijkheden zonder risico uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct een account te openen:

etoro aanmelden

Hieronder zie je bij welke partijen je het goedkoopste Alibaba aandelen kunt kopen:

Broker
Flatex aandelen kopen €0 voor aandeel Alibaba Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €0,5 + 0,004USD voor Alibaba Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen €1 + 0,1% met €6 minimum Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen $0,01 per aandeel met $6 minimum Meer informatie Aanmelden

Wat is de actuele koers van Alibaba?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel Alibaba? Gebruik dan de onderstaande grafiek! Hieronder zie je de CFD koers van Alibaba aangeboden door Plus500. Ook kan je met de knoppen direct een positie innemen.

Analyse aandeel Alibaba

In het kort over Alibaba

In 1999 richtte Jack Ma de website Alibaba.com op. Waarom deed hij dat? Om Chinese bedrijven in contact te brengen met buitenlandse kopers. In 2003 breidde Ma het bedrijf uit. Hij richtte de online marktplaats Taobao op. Deze marktplaats staat in de top-20 van de meest bezochte websites in de wereld. Je kan Taobao vergelijken met het Nederlandse Marktplaats.

Het bedrijf werd bekend als de Alibaba Group. De websites van de Alibaba Group zijn populair. Binnen China verloopt 60% van alle pakketbezorgingen via hun website. Het bedrijf is niet alleen bekend in China. Alibaba is bezig om de wereld te veroveren.

Beleggen in Alibaba

Waarom zou je Alibaba aandelen moeten kopen?

Alibaba is een enorm groot bedrijf waar je zelf aandelen in kunt kopen. Maar waarom zou je het kopen van Alibaba aandelen moeten overwegen? Hieronder bespreken we enkele sterke punten achter het aandeel.

Enorm aanbod

Alibaba biedt een enorm, divers aanbod aan producten aan. Dit geeft het bedrijf extra stabiliteit. Wanneer een bepaalde markt minder goed presteert, kan dit worden opgevangen door winsten bij een andere markt. Een groot aanbod verlaagt dus het ondernemingsrisico van Alibaba. Dit maakt het een aantrekkelijkere investering.

Opkomende markten

China groeit economisch sterk. Enkele tientallen jaren geleden was China nog erg arm en stierven mensen van de honger. Tegenwoordig is China niet meer als ontwikkelingsland aan te merken. De koopkracht van de gemiddelde Chinees ligt hoog en bijna iedereen heeft er toegang tot het internet. De welvaart in het land groeit nog steeds en daarmee zal het aantal koopkrachtige Chinezen alleen maar toenemen.

Vanzelfsprekend kan Alibaba hier goed van profiteren. Alibaba is een van oorsprong Chinees bedrijf dat perfect kan inspelen op de behoeftes van de Chinese consument. Denk je dat de economische groei in China zal doorzetten? Dan kan het zeker aantrekkelijk zijn om Alibaba aandelen te kopen.

Enorme groei

Alibaba groeit nog steeds enorm. Dit komt onder andere door de eerder genoemde opkomende markten. Maar ook het internet en online winkelen worden steeds gebruikelijker over de algemene linie. In China neemt het smartphone gebruik bijvoorbeeld flink toe. Dit alles kan eraan bijdragen dat de verkopen en daarmee de winstgevendheid van Alibaba ook in de toekomst blijft groeien.

Alibaba is winstgevend

Veel technologiebedrijven zijn niet winstgevend. Enkele voorbeelden hiervan zijn Uber en Snapchat. Alibaba maakt echter wel winst. De winst bedraagt in 2019 bijvoorbeeld bijna 8 miljard dollar. In de komende jaren wordt er verwacht dat deze winst alleen nog verder groeit. Dit maakt het in de toekomst mogelijk om dividend uit te keren. Geloof je dat Alibaba deze winstgevende trend kan vasthouden? Dan kan je het kopen van Alibaba aandelen zeker overwegen.

Internationale uitbereidingen

Alibaba focust zich niet alleen op de Chinese markt. Zo heeft het bedrijf een groot distributiecentrum gevestigd in België. Dit kan de levertijd van producten binnen Europa sterk doen afnemen. Een kritiekpunt van veel Europese klanten was de vaak langere levertijd. Nu de levertijd omlaag kan wordt Alibaba nog interessanter voor de Europese consument.

Bovendien is er ook steeds meer vraag naar Europese producten in China. Via het distributiecentrum kan Alibaba weer producten naar de Chinese markt terugsturen. Op die manier kan het bedrijf op interessante manier twee kanten op handelen.

Risico’s belegging in Alibaba

Vanzelfsprekend zijn er ook risico’s verbonden aan een investering in de gigant Alibaba. Waar moet je zoal op letten wanneer je begint met beleggen in Alibaba?

Lokale wetgevingen

Er is een boel gedoe rondom het Chinese Alibaba en de lokale wetgevingen. Zo zou Alibaba lang niet altijd de rechten van Europese klanten goed handhaven. Dit kan in de toekomst problemen opleveren. Alibaba kan bijvoorbeeld boetes krijgen. Daarnaast kunnen klanten besluiten om Alibaba de rug te keren wanneer de voorwaarden niet gunstig genoeg zijn. Alibaba zal dus moeite moeten steken in het volgen van de lokale wetgevingen.

Oppassen met hypes

Het is belangrijk om waakzaam te blijven wanneer je in Alibaba belegt. Aandeelkoersen komen tot stand door het spel van vraag en aanbod. Er is momenteel erg veel belangstelling voor Alibaba aandelen. Het bedrijf wordt regelmatig genoemd als het potentieel grootste bedrijf in de wereld. Het is natuurlijk nog helemaal niet zeker of Alibaba deze hoge verwachtingen kan waarmaken. Blijf daarom voorzichtig en houd de laatste ontwikkelingen goed in de gaten.

Beperkte macht

Als aandeelhouder heb je bij Alibaba maar beperkte macht. De structuur is ingewikkeld waardoor je als kleine partij eigenlijk helemaal geen inspraak hebt. Ook ontbreekt er een geschillencommissie. Een aandeel Alibaba kan dus een goede investering zijn, maar echt beschermd ben je niet.

De concurrentie

Ook de concurrentie is een belangrijk punt om in de gaten te houden. Er bestaan veel alternatieven voor een platform als Alibaba. De reus Amazon is daar natuurlijk het bekendste voorbeeld van. Er zijn echter in alle landen ook lokale platformen waar Alibaba mee zal moeten concurreren. In Nederland is dat bijvoorbeeld Bol.com.

Denk je dat Alibaba de concurrentie aankan en ze enkele stappen vooruit blijft? Dan kan beleggen in Alibaba zeker een goed idee zijn.

Politiek

Ten slotte kan ook de politiek roet in het eten gooien. Vooral met Amerika is er een hoop gedoe over handelstarieven. Wanneer de internationale verhoudingen verslechteren kan dit een sterke invloed uitoefenen op de koers van Alibaba. Het is daarom belangrijk om de politieke stabiliteit in de gaten te houden voordat je aandelen Alibaba koopt.

Een omvangrijk e-commerce bedrijf

De Alibaba Group, opgericht in 1999, is nu een heel groot bedrijf. Het bedrijf heeft op dit moment (2020) een beurswaarde van ruim 570 miljard dollar. In de top- 10 van grootste bedrijven ter wereld staat het bedrijf op de zevende plaats. Hun websites genieten een wereldwijde populariteit. Vooral de websites alibaba.com en alexpress.com leveren veel geld op.

Alibaba is er voor leveranciers van groothandels een voor consumenten

Het bedrijf heeft veel leveranciers van groothandels als klant. Wereldwijd worden er miljoenen leveranciers van groothandels bediend. Uiteraard heeft het bedrijf ook veel consumenten als klant. Consumenten kunnen rechtstreeks producten kopen via het platform AliExpress. Uiteraard tegen erg lage prijzen. Alibaba heeft maar liefst 785 miljoen actieve gebruikers. De websites zorgen voor 85% van de omzet.

De Hema filialen van Alibaba

Wat is de Hema? Door Alibaba geopende supermarkten van gemiddeld circa tienduizend vierkante meter. Consumenten moeten gebruikmaken van de Hema-app. Met de app worden de boodschappen gescand. Ze worden betaald met het aan de app gekoppelde Alipay. Online bestellingen worden thuis bezorgd. Je moet dan wel binnen een straal van drie kilometer van de Hema supermarkt wonen.

Drie divisies van de Alibaba Group

E-commerce zorgt voor circa 85% van de omzet. Alibaba heeft nog drie andere divisies: Alibaba Cloud Computing, Alibaba Digital Media & Entertainment en Alibaba Innovation Initiatives

Alibaba Cloud Computing

Alibaba investeerde miljarden in cloud computing. Er zijn inmiddels wereldwijd 19 Alibaba Cloud datacentra. In het afgelopen kwartaal was de omzetgroei 645. Inmiddels zorgt Alba Cloud Computing voor 8% van de omzet van het bedrijf. De recent geïntroduceerde Al-chip moet de cloud-prestaties verbeteren. Met deze chip kan ook de zoekfunctie binnen de website worden verbeterd. Bovendien biedt de chip automatische vertalingen aan shoppers uit heel de wereld.

Digital media & Entertainment

Alibaba heeft diverse video en muziekdiensten. Zo heeft het bedrijf in China de video-hostingservice Youkou. Xiami is een eigen muziek streamingsdienst. Met het bedrijf Netease wordt samengewerkt om hun muziekbibliotheken te delen. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet van deze divisie met 23%. De divisie zorgt voor 6% van de totale omzet van het bedrijf.

innovation Innitiatives & Others

Deze divisie richt zich op kunstmatige intelligentie. Jack Ma, de oprichter van Alibaba, denkt dat de meeste werkzaamheden in de toekomst zullen automatiseren. Inmiddels heeft Alibaba in onder andere onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie 3 miljard dollar geïnvesteerd.

Nieuwe technieken worden ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is betalen met gezichtsherkenning. Dit is al mogelijk in een Chinees filiaal van de fastfoodketen KFC. Denk je dat Alibaba nog meer enerverende nieuwe technieken ontwikkelt? Dan kan je het kopen van Alibaba aandelen zeker overwegen.

De beursnoteringen van Alibaba

In 2004 ging Alibaba naar de Amerikaanse beurs. Een aandeel was toen 68 dollar waard. Inmiddels is de waarde van het aandeel verdrievoudigd. In Azië wordt het vreemd gevonden als een groot Chinees bedrijf geen notering op een beurs in het oosten heeft.

Daarom werd Alibaba in november 2019 genoteerd op de beurs in Hongkong. Deze enthousiast ontvangen beursgang haalde bij beleggers 12,9 miljard dollar op. Beleggen in aandelen Alibaba is, gelet op de beursnoteringen, het overwegen waard.

Hieronder zie je het koersverloop van het aandeel Alibaba. Er is voldoende beweging in het aandeel Alibaba. Dit maakt het aantrekkelijk om actief te beleggen in het bedrijf.

alibaba aandelen kopen

De uitstekende financiële resultaten van de Alibaba Group

Het boekjaar 2019 van Alibaba is de periode van i april  2018 tot 31 maart 2019. In de periode haalde Alibaba een omzet van 56 miljard dollar. De winst bedroeg 7,86 miljard dollar. De omzetgroei in 2019 was maar liefst 51% hoger dan in het voorafgaande boekjaar. De omzet groeit dus snel. Dat maakt Alibaba een aantrekkelijk aandeel voor beleggers.

De verwachtingen zijn goed. Voor het lopend boekjaar wordt een omzetgroei van 35,9% verwacht. De omzet is dan circa 74 miljard dollar. De nettowinst is dan 18,6 miljard dollar. De te verwachte koers-winstverhouding is circa 30,6. Door de hoge winsten zal die koers-winstverhouding afnemen. Het aandeel wordt dan nog aantrekkelijker voor beleggers.

Over Jack Ma

Jack Ma is een bekende Chinese ondernemer die Alibaba eigenhandig heeft opgericht. Op zijn 55e leeftijd besloot hij om met pensioen te gaan. Indirect heeft hij nog wel invloed via de raad van bestuur. Dat hij met pensioen is gegaan betekent overigens niet dat hij stilzit. Hij heeft nog vele dromen die hij wil waarmaken. Zo is hij bezig met het verbeteren van de gezondheidszorg in armere landen door middel van een stichting.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment