Spotify aandelen kopen: beleggen in Spotify

De beursgang van Spotify wordt door veel mensen gezien als de belangrijkste van 2018. Het kan dan ook erg interessant zijn om te beleggen inSpotify. In dit artikel lees je direct hoe je kunt beleggen in Spotify. Ook bekijken we waarom Spotify een interessante belegging kan zijn. Ten slotte kijken we naar de geschiedenis achter het bedrijf.

Beleggen in Spotify: 2 methoden

Je kan op twee manieren beleggen in Spotify: je kan ervoor kiezen om op de korte termijn te speculeren in het aandeel Spotify of je kan ervoor kiezen om het aandeel Spotify voor de lange termijn te kopen.

Hoe kan je actief beleggen in Spotify?

We spreken van handelen, wanneer je vooral op de korte termijn wilt profiteren van koersschommelingen in het aandeel Spotify. Je kan in dit geval zowel profiteren van dalende als van stijgende koersen door alle bewegingen mee te pakken. Een goede online broker waar je kunt handelen in Spotify CFD’s is Plus500. Wil je de mogelijkheden van Plus500 gratis proberen? Dan kan met de onbeperkte en risicovrije demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen (CFD Service. 76,4% verliest geld.):

Plus500 aanmelden

Hoe kan je aandelen Spotify kopen?

Wanneer je ook op de lange termijn wilt investeren in Spotify, kan je beslissen om aandelen op te kopen. Wanneer je aandelen koopt profiteer je van dividend en kan je de aandelen voor een langere periode vasthouden. In het verleden is al gebleken dat techbedrijven flink kunnen stijgen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Facebook of Netflix. Bij eToro kan je geheel zonder commissies Spotify aandelen kopen. Met de onderstaande knop open je direct een gratis demo bij deze broker:

etoro aanmelden

In het kort: wat is Spotify?

Spotify is een bekend Zweeds bedrijf dat is opgericht in het jaar 2006. Bijna iedereen kent het bedrijf tegenwoordig. Wereldwijd gebruiken vele miljoenen mensen de dienst om muziek te streamen. Het bedrijf heeft een slimme strategie gehanteerd waarmee veel gebruikers zijn geworven.

Bij Spotify heb je namelijk de keuze uit twee accounttypen. Iedereen kan in de eerste instantie gebruik maken van Spotify. Je ondervindt dat wel de nodige nadelen: denk bijvoorbeeld aan reclame onderbrekingen, het niet kunnen overslaan van nummers in een speellijst en een lagere streamkwaliteit.

Spotify heeft ook de mogelijkheid om op te stappen op een premium account. De prijs van het premium account bedraagt ongeveer tien euro. Voor dit geld ervaar je een betere geluidskwaliteit en worden de nummers niet onderbroken door vervelende reclames.

Ook in Nederland is Spotify erg populair: er zijn ruim vijf miljoen gebruikers actief!

Beleggen in Spotify

Wat maakt Spotify een interessante belegging?

Streamen heeft duidelijk de toekomst. Met de opkomst van het internet namen de illegale downloads toe, wat natuurlijk slecht nieuws was voor de muziekindustrie. Spotify biedt hiervoor een veilig en eenvoudig systeem aan waaraan de muziekindustrie ook kan verdienen. Spotify betaald namelijk 70 procent van de inkomsten uit aan de artiesten.

Het succes van Spotify is dan ook duidelijk bewezen: de dienst kent ruimt 140 streamende muziekliefhebbers en daarvan betaald ongeveer de helft van de gebruikers geld. Dit aantal groeit nog steeds wat Spotify een erg interessante belegging kan maken. Toch kent een belegging in Spotify natuurlijk ook de nodige risico’s.

Risico’s belegging in Spotify

Ondanks het grote succes van Spotify, is de dienst namelijk nog steeds verliesgevend. Vorig jaar bedroeg de omzet 4,1 miljard euro (2 jaar eerder was de omzet nog de helft). Toch leidt deze enorme groei nog niet tot winst: het verlies bedroeg maar liefst 1,2 miljard euro. Wanneer je gaat beleggen in Spotify, is het daarom belangrijk om te bedenken of je gelooft dat het bedrijf ooit winst gaat maken. Toch is het nog geen ramp: de meeste techbedrijven beginnen immers met een sterk verlies.

Een ander mogelijk gevaar is de toenemende concurrentie.  Grote partijen als Google en Microsoft probeerden (overigens met beperkt succes) gebruikers te trekken naar hun eigen muziekdiensten. De grootste concurrent is op het moment Apple Music. Een groot gevaar van deze concurrent, is het feit dat Apple natuurlijk grote hoeveelheden geld kan pompen in deze dienst.

Toch heeft Spotify nog steeds een grote voorsprong op de andere concurrenten. Apple Music moet het doen met 30 miljoen betalende gebruikers tegenover de 70 miljoen betalende gebruikers van Spotify.

Spotify software

De software van Spotify

Beleggen in Spotify tips

Voordat je gaat beleggen in Spotify, is het belangrijk om de volgende tips door te nemen:

  • Koop aandelen Spotify alleen wanneer je een stijgende koers verwacht.
  • Bepaal bij welk bedrag je instapt en bij welk bedrag je uitstapt.
  • Je kunt short gaan bij een online broker wanneer je een dalende koers verwacht.
  • Houd het nieuws goed in de gaten bij beleggingen in Spotify.
  • Spreid je risico’s: beleg niet al je geld in Spotify!

Beursgang Spotify

De beursgang van Spotify zal plaatsvinden op 3 april 2018. Dit gebeurt via een bijzondere direct listing. Bij een IPO regelt een zogenaamde underwriter de beursgang. Alhoewel het gehele proces van de beursgang dan professioneel wordt begeleid, kost dit tussen de twee en acht procent aan commissies.

Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat Spotify heeft gekozen voor een direct listing. Bij een direct listing verkoopt het bedrijf de aandelen direct aan het publiek zonder hulp van tussenpersonen. Er worden dan geen nieuwe aandelen uitgegeven. Dit heeft natuurlijk ook de nodige risico’s: er is bijvoorbeeld geen promotie en de aandelenprijs wordt niet professioneel vastgesteld.

De beurswaarde bij lancering zal naar schatting tussen de 10 en 20 miljard dollar liggen. Ga jij direct beleggen in Spotify?

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment