IOTA kopen: hoe kan je beleggen in IOTA?
IOTA is een revolutionaire nieuwe digitale valuta die speciaal is ontworpen voor het internet of things. De munt is nog vrij nieuw waardoor er nog alle ruimte is voor verdere ontwikkeling. In dit artikel bekijken we hoe je kunt beleggen in IOTA en ook gaan we in op de vernieuwende technologie achter deze cryptocurrency.
Hoe kan je IOTA kopen?
Wil je IOTA zelf kopen via het internet? Dat kan! Door de cryptomunt te kopen bezit je deze echt en kan je ook op de langere termijn goede resultaten behalen. Het is in dit geval dus belangrijk om je handel goed te timen aangezien je alleen goede resultaten behaalt wanneer de koers uiteindelijk daadwerkelijk stijgt.
Een goede partij waar je IOTA kunt kopen is Bitvavo. Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse partij waar je een account kunt openen. Nadat je een storting hebt gedaan kan je eenvoudig de cryptocurrency IOTA opkopen. Het is hierbij zelfs niet vereist om zelf een wallet te hebben en je betaalt nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct je eerste IOTA te kopen:
Hoe kan je actief beleggen in IOTA?
Net zoals andere cryptocurrencies is ook IOTA een erg volatiele munt. Van deze volatiliteit kan je goed profiteren bij een online broker. Het is namelijk mogelijk om te profiteren van koersdalingen en koersstijgingen op de IOTA cryptocurrency.
Eén van de beste brokers om in CFD IOTA te beleggen is Plus500. Plus500 is een professionele broker waar het mogelijk is om in de populairste cryptocurrencies te handelen. Wanneer je in IOTA belegt bij Plus500 profiteer je van de volgende voordelen:
- Je betaalt geen commissies wanneer je handelt via Plus500 (andere commissies en kosten van toepassing)
- Je kunt ook posities openen op dalende koersen
- Het is mogelijk om het gratis uit te proberen met een demo
Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij Plus500:
Maar wat is de IOTA precies?
De IOTA is een nieuwe cryptocurrency speciaal ontwikkeld voor het Internet of Things (IOT). Het IOT staat voor verbindingen die bestaan tussen allerlei elektronische apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koelkast die je voorraad melk aanvult of de verwarming die automatisch een paar graden hoger gaat wanneer je binnen bent. Het idee van het Internet of Things is dat alles in verbinding met elkaar staat.
De IOTA biedt vervolgens een decentrale technologie die kan worden gebruikt voor het verbinden van al deze informatie. Hierbij wordt er niet gebruik gemaakt van de blockchain zoals bij de bitcoin. Nee, bij IOTA wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe protocol Tangle.
IOTA is een aftakking van de blockchaintechnologie. Bij blockchain wordt een lineaire volgorde van transacties uitgevoerd, maar IOTA gebruikt het zogenaamde ‘Tangle systeem’. Een Tangle is een blockchaingerelateerde technologie die niet gebruik maakt van lineaire transacties, maar gebaseerd is op parallelle transacties.
Tangles kun je zien als knooppunten in een web van gebruikers van de technologie. Ieder knooppunt geeft consensus en werkt parallel, in tegenstelling tot blockchain dat lineair werkt. Er zijn vele voordelen van de Tangle technologie. Zo wordt er vrijwel direct consensus gegeven door het ‘decentralized aclyclic graph’ (afgekort tot DAG). Ook wordt de verwerkingstijd en de benodigde middelen per transactie op deze manier verlaagd. Er bestaan geen miners voor het Tangle systeem en dus ook niet voor IOTA. Hierdoor worden transacties met IOTA sneller verwerkt, wat een goede reden kan zijn om te investeren in IOTA.
Hoe is IOTA ontstaan?
IOTA is ontstaan in 2015 toen vier ondernemers een gedecentraliseerd netwerk wilden oprichten dat minder stroom verbruikte en ook andere problemen van de blockchain oploste. IOTA is dus geen blockchaintechnologie, maar een Tangle systeem. Door de tangle is het mogelijk om veel meer en veel sneller datatransacties te verwerken. De transactie wordt bij een tangle in de vorm van consensus gevalideerd op waarheid.
Dit systeem doet niet onder aan de veiligheid en overzichtelijkheid van de traditionele blockchaintechnologie. Integendeel, het is juist een technologische verbetering die gebaseerd is op de bestaande blockchains. Op deze manier wordt het probleem van veel blockchains opgelost, namelijk de schaalbaarheid. Bovendien staan tegenover deze schaalbaarheid ook zeer lage transactiekosten.
Wat zijn de functies van IOTA?
De functies van IOTA zijn enorm innoverend te noemen. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van de Tangle technologie waarbij parallelle transacties worden uitgevoerd. Bij traditionele blockchains moet een analoge lineaire transactie per keer gemaakt worden. Dit duurt veel langer en kan ook niet tegelijk plaatsvinden. Het Tangle systeem vraagt minder van het systeem zelf en dat maakt het gehele proces lichter en sneller. Ook wordt door middel van het ‘Proof of Work’ (PoW) een verificatie van de transactie gegeven. Dit kun je vergelijken met het idee van de Smart Contracts (SC) bij blockchaintechnologie. In vergelijking met SC is het PoW-verificatie consensussysteem veel sneller en eenvoudiger om schaalbaarheid en lagere fees mogelijk te maken.
Wat zijn de voordelen van IOTA?
Het nieuwe systeem achter IOTA heeft de nodige functies. Net zoals bij de normale blockchain, zorgt de technologie ervoor dat informatie die uitgewisseld wordt niet kan worden gemanipuleerd. Hierdoor zijn financiële transacties veiliger. Bij het Internet of Things bestaat er immers de kans dat iemand je koelkast probeert te hacken om het geld dat normaal naar melk gaat te innen.
Toch zijn er nog meer voordelen die het gebruik van IOTA biedt dankzij het Tangle protocol:
- Kosten: geen interne transactiekosten maakt handelen voordelig.
- Schaalbaarheid: het systeem is makkelijk uit te bereiden
- Veiligheid: het systeem is niet te hacken
- Beschikbaarheid: het systeem is altijd beschikbaar, 100% gedecentraliseerd
Wat zijn de nadelen van IOTA?
Er is ook een nadeel aan het nieuwe DAG-consensussysteem. Doordat niet iedereen die deelneemt aan het grootboek consensus moet geven, wordt de betrouwbaarheid verlaagd. Dit wil niet zeggen dat het systeem niet betrouwbaar is. De behoefte aan een snelle transactie wordt alleen geprioriteerd boven het ontvangen van consensus van iedere gebruiker. Niet iedere entiteit op het IOTA-netwerk zal dus inzicht hebben in het gehele logboek. Het systeem is nog steeds zeer veilig en zal in de toekomst zijn ware potentie moeten tonen. Dan kan de waarde mogelijk stijgen tot eventuele grote hoogtes.
Wat maakt IOTA anders dan de bitcoin?
Het grote verschil met de bitcoin bij IOTA is het feit dat miners niet vereist zijn. Normaal gesproken is de capaciteit van de blockchain namelijk beperkt doordat er maar een beperkt aantal transacties per gemined block kunnen worden uitgevoerd. Het Tangle protocol heeft echter helemaal geen mining, aangezien er gebruik gemaakt wordt van Directed Acyclic Graph wat een nieuw cryptografisch decentraal netwerk is wat onbeperkt geschaald kan worden.
Dit klinkt allemaal ingewikkeld en alhoewel de techniek erachter interessant is, ben je natuurlijk vooral benieuwd naar wat het precies betekent. Wel, de IOTA vereist weinig rekenkracht voor het uitvoeren van transacties waardoor dit kan plaatsvinden op alle moderne apparatuur. Alle apparaten waarbij via IOTA betalingen worden uitgevoerd zijn namelijk met elkaar verbonden, en voor iedere uitgevoerde betaling moet het apparaat zelf twee andere transacties bevestigen. Hierdoor is er altijd voldoende capaciteit beschikbaar voor het uitvoeren van transacties.
Wil je meer weten over de nieuwe cryptocurrency IOTA? Bekijk dan dit erg uitgebreide artikel of bezoek de website van de makers van deze munt.
Hier kan je goed zien waarom de capaciteit van IOTA altijd voldoende is
Verstandig beleggen in IOTA
De techniek achter IOTA is zeker veelbelovend: vooral de onbeperkte capaciteit binnen het nieuwe protocol is interessant. Wel is het belangrijk om wanneer je gaat beleggen in IOTA rekening te houden met meerdere dingen. Het is ten eerste erg belangrijk om voldoende onderzoek te doen voordat je IOTA opkoopt.
De prijs van de IOTA wordt namelijk grotendeels bepaald door het marktsentiment. Cryptocurrencies zijn veel in het nieuws en een positief of negatief nieuwsbericht kan de prijs sterk beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om hiermee rekening te houden bij je beleggingen. Wanneer er bijvoorbeeld een positief nieuwsbericht over het achterliggende protocol van IOTA naar buiten komt, dan kan het een goed moment zijn om de IOTA te kopen.
Voor de rest is het belangrijk om verstandig te beleggen. Investeer sowieso niet meer geld dan je kunt missen. Ook is het verstandig om bij een belegging in IOTA gebruik te maken van een stop loss. Op die manier voorkom je dat je een groot verlies lijdt bij een plotselinge sterke daling of stijging. Bedenk ook dat alhoewel de techniek achter de IOTA veelbelovend is, het nog niet met zekerheid de munt zal worden die het Internet of Things gaat aansturen. Koop daarom slechts een gering aantal IOTA munten en spreid je risico’s!
IOTA kopen
IOTA heeft ook een cryptocurrency genaamd MIOTA. In januari 2021 stond deze op een waarde van $0,43 met een totale waarde van ruim $1.2 miljard. Het kopen van MIOTA kan interessant zijn, maar het heeft niet de intentie om een nieuw betaalmiddel te worden. Zo is IOTA bezig met het opstellen van een netwerk van apparaten die gemakkelijk met elkaar moeten kunnen communiceren.
De toekomst van de Internet of Things moet gebouwd worden rondom IOTA. Dat is het doel. Gezien dit een langetermijndoel is van IOTA zal de waarde van IOTA de komende jaren niet stijgen zoals dit bij andere crypto valuta wel gebeurd is. Het aanhouden van IOTA kan via een wallet (zowel software als hardware). Via een exchange crypto aanhouden wordt afgeraden vanwege het gevaar van een mogelijke hack van het platform. Hardware wallets bieden de beste beveiliging, omdat dit een fysiek apparaat is.
Waar moet je op letten wanneer je gaat beleggen in IOTA?
Bij het beleggen in IOTA moet gelet worden op het feit dat het doel van IOTA niet binnen enkele weken behaald zal worden. De crypto kan bij online crypto exchanges gekocht worden. Maar het zal nog vele jaren gaan duren voordat er grootschalig gebruik gemaakt kan worden van IOTA. Dit komt doordat het netwerk, dat gevormd wordt door middel van het Tangle systeem, sterker en betrouwbaarder wordt door het aansluiten van meer apparaten.
Deze kunnen dan weer nieuwe tangles vormen en consensus afgeven om zo het gehele netwerk veiliger en sneller te maken. In de toekomst biedt dit vele voordelen. Tot die tijd kan het verstandig zijn om laag in te kopen om zo de potentie van IOTA af te wachten.
Wel of niet investeren in IOTA?
De technologie van IOTA lijkt zeer veel potentie te bieden voor de toekomst. Steeds meer woningen worden slim en zullen behoefte hebben aan een dergelijk systeem. Slimme apparaten kunnen op het IOTA-platform met elkaar communiceren om zo gemakkelijk en snel je apparaat te besturen.
Daar staat tegenover dat deze verandering niet over een nacht ijs gaat. Het zal nog enkele jaren duren voordat deze technologie in groten getale gevraagd zal worden. Zie jij de potentie van IOTA op de lange termijn? Dan kan het interessant zijn om nu laag in te stappen. Doe hiervoor goed je eigen onderzoek. Iets wat nu veel potentie belooft, hoeft dit niet altijd waar te gaan maken.
Wanneer IOTA kopen?
- Bij goed nieuws koop je IOTA
- Bij slecht nieuws verkoop je IOTA
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!
Geen reacties
Hallo, Ik heb een vraag over Positie sluiten. Wat betekent dit precies? Ik heb Crypto currency IOTA gekocht en de positie ook weer gelijk gesloten ervan uitgaande dat ik de aankoop moest afronden met Positie sluiten. Ik neem aan dat ik gewoon mijn winst kan pakken op een toekomstige datum wanneer de koers hoger ligt. Of ligt dat anders nu ik de positie gesloten hebt?