Wat is mining en hoe kan je Bitcoins minen?

Wellicht heb je er al eens iets over gehoord: Bitcoin mining. Maar wat is dat nu precies en hoe gaat het in zijn werk? Het klinkt als iets heel ingewikkelds, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Als we nu eens alle moeilijke woorden achterwege laten, wat kunnen we je dan vertellen of Bitcoin mining en zijn werking? Dit dus!

Wat is Bitcoin mining?

Als je het woord Bitcoin mining hoort zul je snel denken aan “Nieuwe Bitcoins aanmaken”, Maar eigenlijk is dat het niet de juiste omschrijving. De naam is dan ook een beetje lastig gekozen. De hoofdzaak van minen is het verwerken van transacties in blokken. De miners ontvangen ook de beloning in de vorm van Bitcoins en beveiligen het netwerk. Maar wat is nu weer een miner? Daarover verderop meer.

Een gedecentraliseerd netwerk

Eerst gaan we even naar het gedecentraliseerde netwerk. Ook weer zo een moeilijk woord, maar eigenlijk betekent het niets meer dan een netwerk dat door geen enkele overheid wordt gecontroleerd. Het netwerk rondom de Bitcoins en andere cryptocurrencies is gedecentraliseerd. Hiermee kun je geld ontvangen, versturen en beheren. Heel handig dus!

Het netwerk werkt heel simpel. Stel, je wilt een vriend wat geld betalen omdat je iets van hem hebt overgekocht en je wilt dit in Bitcoins doen. Dan open je heel simpel je wallet, scant zijn QR-code en verzend de Bitcoins die je wilt geven. De transactie wordt direct verwerkt, zonder tussenkomst van een bank of iets, lekker snel en heel erg simpel. Je vriend heeft direct zijn geld op de wallet staan.

Laten we dit nu eens bekijken met een transactie via de bank. Via de app van je bank kun je ook heel snel versturen, dat klopt. Maar toch gaat het wat minder snel. Je verzendt het van bank naar bank, in plaats van persoon naar persoon, zoals bij de Bitcoin wallets. Hebben jullie allebei dezelfde bank dat staat het tegenwoordig er vrijwel direct op, maar heeft je vriend een andere bank, dan kan het soms wel een paar dagen duren. Of wat dacht je van een bank in het buitenland? Dan duurt het nog langer. Je bent dan afhankelijk van de bank en zijn werkwijze.

bitcoin mining

Wie controleert de transacties?

Wanneer je een bedrag overboekt per bank, dan controleert de bank de transactie. Tegenwoordig gaat er veel automatisch, maar dan nog is de bank degen die de transacties goedkeurt en bijhoudt. Als je bijvoorbeeld boven een bepaald bedrag een transactie doet, gaat er ook een melding naar de belastingdienst. Dit om fraude voor te zijn. Bij een transactie met Bitcoins is het gedecentraliseerde netwerk degene die de overboeking controleert. Dit netwerk bestaat uit een netwerk van computers, die allemaal jouw transactie verwerken. Ieder knooppunt in dit netwerk heeft zijn eigen kopie van de gehele transactiegeschiedenis van die ene Bitcoin. Alle transacties worden dan ook verwerkt door al die computers die verbonden zijn aan het netwerk en verwerkt in blokken.

Deze blokken met transacties staan allemaal in een chronologische volgorde. Beginnend bij oud en eindigend bij nieuw. Op deze manier ontstaat er een keten van blokken met transacties. Dit noemen ze een blockchain. Een ketting van blokken dus.

Via de transacties, blokken en blockchain komen we weer terug bij de mining en zijn miners. Miners zijn namelijk de werkers die de Bitcoin transacties in blokken verwerken in de blockchain. Snap je het nog?

Miners en hun blokken

We weten nu wat miners zijn, maar hoe werkt dat nu precies? Je zou denken dat iedereen zomaar blokken kan toevoegen aan de blockchain. In feite is dat ook zo. Om een transactie toe te voegen dient jouw computer wel de juiste oplossing van de puzzel te raden. Hoe sneller de computer dit kan, hoe meer oplossingen hij per seconde kan aanleveren.

Elke computer wil zo snel mogelijk de oplossingen raden, om op die manier zo snel mogelijk een blok aan de blockchain toe te kunnen voegen. Hiervoor verwerkt de computer alle informatie, van alle transacties, en verwerkt deze in een blok. Vervolgens haalt hij deze door een algoritme. Het antwoord wat hierna door het algoritme komt moet wel correct zijn. Pas als dit het geval is kan een miner het blok toevoegen. Om dit allemaal te kunnen doen heeft de computer rekenkracht nodig. Oftewel: je moet kunnen bewijzen dat de apparatuur die jij wilt gebruiken voor mining werk heeft geleverd. Als dit gebeurt hebben we het over Proof of Work. (Wel weer een logische naam dus.)

De beloning van de miners

Een goede computer is duur, dus de computerkracht ook. Daarnaast heb je energie nodig om je computer te laten draaien. Ook deze dien je elke maand weer te voldoen. Dit is de reden dat miners een beloning ontvangen in de vorm van Bitcoins. Voor de miners is dit de motivatie om hun werkzaamheden uit te voeren. De beloning verschilt nog wel eens, maar kan bijvoorbeeld heel goed een 12,5 Bitcoin per transactieblok zijn. Dit kan dus best lekker oplopen. De Bitcoins die zij hiervoor ontvangen zijn geen gebruikte, maar nieuwe Bitcoins. Ook ontvangt een miner alle transactiekosten van de losse transacties.

De beloning voor het minen blijft niet altijd hetzelfde. Elke 4 jaar wordt deze gehalveerd. Dit noemt men de Bitcoin block halving.

Miners beveiligen het netwerk

De code van de Bitcoin bevat veel informatie. Zo zit er in deze informatie een code die toestaat dat er elke 10 minuten een blok bij mag komen. Als we naar het netwerk kijken van vandaag, dan bestaat deze uit wel duizenden miners. Om ervoor te zorgen dat dit minen steeds 10 minuten blijft duren, moet de moeilijkheidsgraad steeds verder omhoog. Doen we dit niet dan komen de blokken te snel vrij.

Dit is natuurlijk een heel gedoe, maar aan de andere kant zorgt het aanpassen van de moeilijkheidsgraad ook voor meer veiligheid op het netwerk. Als individu is het momenteel vrijwel onmogelijk om de macht te krijgen over de Bitcoins. Hackers blijven het natuurlijk altijd proberen, net als bij onze lokale banken, maar het wordt ze heel erg lastig gemaakt. Als hacker heb je meer dan de helft van alle rekenkracht van het gehele netwerk nodig. Wanneer er een aanval is op de blockchain, dan noemen we dit een 51%-attack. Echter, een aanval is vrijwel uit te sluiten, simpelweg omdat er gezamenlijk te veel rekenkracht is.

Kan je zelf Bitcoins minen?

Als een persoon is het bijna niet meer rendabel om zelf Bitcoins te gaan minen. In de begin jaren was dit nog wel te doen, je had hier voor wat technische kennis over Bitcoins nodig en je diende in het bezit te zijn van een goede laptop en hup, je kon zelf Bitcoins minen op jouw eigen computer. Er komen echter steeds meer miners bij en, zoals we net al vertelde, de moeilijkheidsgraad stijgt steeds meer. Hierdoor heb je steeds betere apparatuur nodig om Bitcoins te kunnen minen. Het is nu dus vrijwel onmogelijk om zelf dit te blijven doen. De simpele laptop volstaat in ieder geval al lang niet meer.

Miningpools run the show

Maar wie doet het minen dan wel en hoe gaat dat nu? Een vraag die een duidelijk antwoord heeft. De miningpools. De miningpools zijn de bedrijven die op dit moment het grootste gedeelte van het Bitcoin minen in handen hebben.

Miningpools zijn bedrijven die alle krachten bundelen en zo het minen goed in handen kunnen houden. Als je graag zelf Bitcoins wilt minen kun je jezelf aansluiten bij een miningpool. De inkomsten die bij de miningpool voortkomen uit het minen worden verdeeld onder het aantal deelnemers.

Winst maken met Bitcoin minen

Helaas, doordat de inkomsten dus worden verdeeld onder de deelnemers, blijft er ook minder over per persoon. Het is dan dus ook niet echt rendabel meer om Bitcoins zelf te minen. Maar als je wilt kun je natuurlijk ook de Bitcoins minen om het netwerk een steuntje in de rug te geven.

Wil je toch graag winst maken met het minen van Bitcoins? Dan is er natuurlijk altijd een oplossing. Een van de oplossing is dat je cryptomunten gaat minen met een lagere, gezamenlijke rekenkracht. Dit verandert wel continue dus wees je daar heel bewust van. Wat nu winstgevend is kan morgen anders zijn.

Apparatuur voor mining

Wanneer je hebt besloten om Bitcoins te gaan minen dan heb je daar natuurlijk de juiste apparatuur voor nodig. Dit kan bijvoorbeeld met geavanceerde ASIC-chips. Nu moet je niet direct naar de supermarkt rennen, want deze chips verkopen ze daar niet. En ook in de voorraadkast zul je waarschijnlijk misgrijpen. ASIC-chips is iets heel anders.

De bekendste mining apparatuur komt uit de fabriek van het Chinese Bitmain. Om de zoveel tijd brengt deze fabrikant nieuwe apparatuur uit waarmee het mogelijk wordt gemaakt om cryptocurrencies te minen. Bitcoin en Litecoin zijn er hier twee van.

Deze nieuwste apparatuur is natuurlijk niet goedkoop. Om de apparatuur aan te schaffen zul je waarschijnlijk een rekening van dik duizend euro krijgen. Oké, een hele hap geld, maar dan kun je aan de slag? Nee, helaas niet; er komen nog meer kosten bij. Zoals we eerder al eens zeiden is er ook nog sprake van stroomverbruik, je computer staat namelijk de hele dag te draaien. (En nacht niet te vergeten). Bovendien produceert de apparatuur veel lawaai en komt er veel warmte vrij. De computer dient dus op een goede plek te staan waar hij zijn warmte kwijt kan en vooral waar niemand last heeft van het lawaai.

Voor elk probleem is er natuurlijk een oplossing. Miners zijn soms heel creatief. Er zijn al verhalen bekend van miners die wilde gaan minen en de computers in een tomatenkast hebben gezet. Geen last van het geluid en de warmte was geen probleem.

Waarom zijn er miners?

Waarom zou je willen minen? De apparatuur is duur, je hebt steeds betere apparatuur nodig en je moet creatief denken om je computer kwijt te kunnen. Want je wilt immers er geen last van hebben. Het antwoord is simpel, voor de winst natuurlijk! Als je de juiste apparatuur hebt kan je computer heel snel de oplossing van de puzzel vinden. Je hebt dan de transactie goed voltooid en ontvangt hiervoor nieuwe Bitcoins. Dit is je vergoeding.

Zoals we inmiddels allemaal wel weten kunnen Bitcoins heel snel in waarde stijgen, en dus kan jouw wallet, je online portemonnee met de Bitcoins, vandaag al veel meer waard zijn dan gisteren, zonder dat je er iets voor hebt gedaan. Minen kan dus een goede investering zijn.

Cloudmining

Als je het idee hebt opgevat om te gaan minen maar je hebt er zelf de apparatuur niet voor, of je wilt dit niet aanschaffen, kun je dan toch op een andere manier mee doen? Ja, dat kan! Je kunt een bedrijf in cloudmining inschakelen.

Wanneer je aan de slag wilt met minen kan een bedrijf in cloudming je helpen. Dit kan je een hoop kosten besparen. Deze bedrijven hebben zelf een datacenter opgezet, vaak in de landen waar de energie een stuk goedkoper is als bij ons.

Dat de computers voor minen veel stroom verbruiken is nu wel duidelijk, dit weerhoudt dan ook veel miners ervan om aan de slag te gaan. De computers worden ook erg warm, door het harde werken uiteraard, en hebben dus ook een manier nodig om af te koelen. Zet zo een computer in een warm land en hij zal veel meer moeite moeten doen om af te koelen, dan in een land waar het standaard erg koud is. IJsland is dan ook een zeer populair vestigingsland voor cloudmining bedrijven.

Nog een voordeel wanneer je begint met minen via een bedrijf voor cloudming. Uiteraard dien je wel wat kennis te hebben van Bitcoins en minen, maar je hebt nog altijd minder kennis nodig als dat je alles zelf zou gaan doen. Je hoeft geen apparatuur aan te schaffen, niets zelf te instaleren en je hebt geen last van het lawaai en de warmte. Ook hier hoef je dus geen oplossing voor te zoeken.

Voordat je in zee gaat met een cloudminer, is het goed wat onderzoek te doen. Ook op deze markt zijn er helaas oplichters en die wil je natuurlijk ten aller tijden mijden. Vaak zijn dit bedrijven die net een iets te mooi rendement laten zien. Wanneer een bedrijf transparant is over zijn adres- en contactgegevens, dan is dit al veel vertrouwder. Let ook op foto’s van het datacenter en reviews. Als deze goed zijn, dan kun je er van uit gaan dat dit wellicht eens de partij voor jou zou kunnen zijn.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *