Hoeveel verdien je als tweede kamerlid?
Hoeveel verdienen politici en topambtenaren eigenlijk? Dit is een vraag die vaak naar voren komt en waar ook vaak geheimzinnig over wordt gedaan. Wat politici en topambtenaren verdienen is afhankelijk van de functie die zij hebben. Maar hoeveel verdient een Tweede Kamerlid nu eigenlijk? In dit artikel onderzoeken we hoe het salaris vergelijkt met die van leden van de Eerste Kamer.
Er is geen één op één antwoord op de vraag wat je verdient in de Eerste of Tweede Kamer. Er zit een groot verschil in wat een Tweede Kamerlid en bijvoorbeeld een staatssecretaris verdient, of een Eerste Kamerlid en bijvoorbeeld Europa parlementariër. Deze bedragen zijn overigens wel gewoon vastgesteld en daar kunnen we je dus in dit artikel een duidelijk antwoord op geven.
Tweede Kamerleden
Het salaris van een Tweede Kamerlid is op 1 januari 2021 vastgesteld op 8.431,26 euro bruto per maand. Maar dat is niet alles, ook ontvangt een Tweede Kamerlid 8% vakantietoeslag en ontvangen zij aan het eind van het jaar een eindejaarsuitkering wat goed is voor 8,3%. Een Tweede Kamerlid verdient op jaarbasis 117,000 euro bruto per jaar.
Salaris voorzitter Tweede Kamer
Maar wanneer je voorzitter van de Tweede Kamer bent, dan verdien je nog wat meer. De voorzitter ontvangt, net als de Tweede Kamerleden, 8.431,26 euro bruto per maand. Maar, daarboven op zitten nog wat extra vergoedingen. Zo krijgt de voorzitter 34% van dat salaris als toelage er boven op én natuurlijk ook de vakantietoeslag en eindejaarsuitkering. Al met al komt dat neer op ruim 152,000 euro bruto per jaar.
Secundaire arbeidsvoorwaarden Tweede Kamer
Als Tweede Kamerlid heb je de vrijheid om neveninkomsten te genereren met een maximum van 14% van hun basissalaris. Maar naast al deze bedragen, zijn er ook nog wat extra toeslagen te vinden. Zo ontvangen Tweede Kamerleden reiskostenvergoeding. Zij krijgen ook de optie om gebruik te maken van het openbaar vervoer en mogen gratis eerste klas reizen. Ook wordt er een toeslag gegeven voor reizen buiten het werk om, dit heeft een maximum van 4900 euro per jaar.
Hoeveel verdienen Eerste Kamer leden?
Wanneer je een Eerste Kamerlid bent, wordt jouw functie niet gezien als een full-time functie. Om deze reden is de basisvergoeding voor een Eerste Kamerlid lager dan die van een Tweede Kamerlid. Een Eerste Kamerlid verdient een basisvergoeding van 32,158 euro per jaar, dit bedrag is inclusief vakantietoeslag.
De voorzitter van de Eerste Kamer verdient overigens wel flink wat meer dan een Eerste Kamerlid. Afgelopen jaar, in 2020, verdiende de voorzitter van de Eerste Kamer ruim 78,000 euro, dit bedrag is inclusief vakantietoeslag.
Nevenactiviteiten van Kamerleden
Zowel de Eerste en Tweede Kamerleden mogen naast hun functie ook nevenactiviteiten hebben. Als Eerste Kamerlid vul je slechts één dag in de week met werkzaamheden in de Eerste Kamer. Als Eerste Kamerlid heb je dus veel tijd over om er nog werkzaamheden naast te doen.
Een Tweede Kamerlid spendeert overigens wel volledig in de Tweede Kamer. Hierdoor heb je als Tweede Kamerlid een stuk minder tijd om er nog nevenactiviteiten op na te houden.
Belangenverstrengeling
Het grootste risico dat Kamerleden lopen wanneer zij nevenactiviteiten hebben naast hun functie in de Kamer, is dat er belangenverstrengeling kan worden verweten. Dit kan dan weer leiden tot enorm negatieve publiciteit.
Vroeger was het overigens heel normaal dat je als Kamerlid ook nog een andere functie had. Dit waren bijvoorbeeld functies als hoogleraar of bestuursfuncties op gemeentelijk niveau. Maar sinds 1970 is dit zo goed als niet meer mogelijk. Kamerleden hebben het drukker gekregen en houden slechts de mogelijkheid hun nevenfuncties een aantal uren per week te volbrengen.
Er wordt sinds 1976 ook schriftelijk bijgehouden in het openbaar register wat Kamerleden voor nevenfuncties uitoefenen. Zowel betaalde als onbetaalde nevenfuncties worden hierin vermeld. Ook de reizen die Kamerleden maken worden sinds 1984 openbaar vermeld in het openbaar register. De reden dat deze werkzaamheden en reizen openbaar vermeld worden is zodat er publiekelijk controle kan worden gehouden en werkzaamheden niet in strijd zijn met de functies die de Kamerleden uitoefenen.
Er is overigens soms best wat te doen over de nevenactiviteiten van Kamerleden. Vooral Tweede Kamerleden krijgen hierover nog wel eens vragen.
Ophef over nevenactiviteiten
Zo kwam in 1996 fractieleider Bolkestein, van de VVD, onder vuur te liggen nadat hij een uit de naam van een farmaceutisch bedrijf minister Borst een brief had geschreven. Ook VVD-Kamerlid van Haga kwam in 2018 in opspraak nadat zijn nevenactiviteiten voor nogal wat negatieve publiciteit opgeleverd had.
Het is dus als Kamerlid van belang dat zij voorzichtig te werk gaan wanneer zij Nevenactiviteiten uitvoeren én dat dit altijd openbaar wordt gemaakt in het openbaar register.
Transparantie staat hierin centraal, leden wordt ‘verplicht’ om de belangen die zij hebben en waarover zij zich uitspreken in de Tweede Kamer áltijd uitdrukkelijk te vermelden. In de zomer van 2013 heeft de Group of States against Corruption (GRECO), een rapport weten op te stellen waarmee ze de preventie van corruptie onder parlementariërs, leden van het OM en zelfs rechters weten vast te stellen.
Wachtgeld
Een vrij omstreden concept is het zogenaamde wachtgeld. Wanneer je vrijwillig of gedwongen de kamer verlaat dan ontvang je een vergoeding voor maximaal de duur van een gewone WW-uitkering. Het eerste jaar bedraagt de vergoeding 80 procent en daarna bedraagt de vergoeding 70 jaar.
Wanneer je na je 58e vertrekt en je tien jaar actief bent geweest in een periode van twaalf jaar dan ontvang je voor zeven jaar wachtgeld. Dat is makkelijk verdienen!
Hoeveel verdienen Nederlandse parlementariërs in vergelijking?
Nederlandse Kamerleden hebben weinig te klagen. Gemiddeld verdienen Kamerleden in Europa namelijk 60.000 euro. Italianen hebben wel erg veel geluk: daar verdienen ze namelijk 170.000 euro per persoon.
Auteur: Samira van Diepen
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!