Waarom nu beleggen? De voor- en nadelen

Waarom is het verstandig om NU te beginnen met beleggen? Veel mensen weten dat het mogelijk is om met beleggen een hoger rendement te behalen. Wat veel mensen echter niet doorhebben is dat wanneer je niet belegt, je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee bent. Maar waarom moet je eigenlijk beginnen met beleggen?

Waarom moet je nu beleggen?

Reden 1: inflatie drukt de reële waarde

De belangrijkste reden om direct te beginnen met beleggen is de inflatie. Inflatie is het proces waarbij de waarde van geld afneemt doordat de gemiddelde prijzen toenemen. Dit is een natuurlijk proces dat plaatsvindt doordat het nationaal inkomen toeneemt of doordat er meer geproduceerd wordt.

Wanneer je besluit om je geld te sparen of op te potten dan ontvang je hierover een gering rentepercentage. Dit rentepercentage ligt vaak onder de inflatie, hierdoor neemt de waarde van je spaartegoed af.

Er is een verschil tussen de zogenaamde nominale waarde van geld. Bij een spaarrekening zal die gelijk blijven aan bijvoorbeeld €100.000. De reële waarde neemt bij inflatie echter af: doordat de prijzen toenemen, kan je met die €100.000 over enkele jaren immers minder kopen.

In de onderstaande grafiek kan je goed zien dat de consumentenprijzen enorm zijn gestegen. Wanneer je het peil van 1914 vergelijkt met dat van 2015 dan zie je direct hoeveel minder je zou kunnen kopen met bijvoorbeeld €1000.

waarom beleggen inflatie

In de onderstaande grafiek zie je het nog even duidelijker weergegeven: hier zie je de waarde van één dollar en hoe die is afgenomen over de jaren.

Waarde van één dollar

 

Reden 2: belastingen drukken je rendement

In Nederland wordt er bovendien nog eens een vermogensrendementsheffing geheven. Dit is een belasting over het geld dat je bezit boven een bepaalde drempel. Dit percentage kan al snel boven de één procent liggen. Zeker in deze tijden van lage spaarpercentages behalen veel mensen alleen al onder druk van de belastingen een negatief rendement.

Reden 3: beleggingen doen het beter

Het beste antwoord op de vraag waarom je nu moet beleggen is dat beleggingen het over de lange termijn veel beter doen. In de onderstaande grafiek zie je ter ondersteuning het resultaat van gewoon geld tegenover bijvoorbeeld aandelen in Australië. Hier zie je direct het enorme verschil tussen beleggingen en sparen.

Australie rendement

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat beleggingen het op de korte termijn niet altijd beter doen. Tijdens een grote crisis zoals die van 2008 behaal je een sterk negatief rendement met aandelen, terwijl je nog steeds je beperkte rente op je spaarrekening ontving. Het is dan ook belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je op de lange termijn kunt missen, aangezien beleggingen op de korte termijn niet altijd beter presteren.

Je kunt dit soort slechte perioden overigens eenvoudig voorkomen. Zorg ervoor dat je gespreid instapt. Wanneer je al je geld een dag voor het uitbreken van de crisis van 2008 had geïnvesteerd dan had je de jaren daarna vooral een boel hoofdpijn. Slimmer is het om periodiek een vast bedrag in te leggen. Op die manier elimineer je de gevolgen van dit soort slechte perioden en behaal je toch een hoger rendement dan met een spaarrekening.

Reden 4: samengestelde rente

Ten slotte zorgt het effect van samengestelde rente ervoor dat je een veel hoger rendement behaalt op de lange termijn. Op de korte termijn lijkt het verschil tussen een rendement op je spaarrekening van twee procent en op beleggingen van vier procent wellicht beperkt.

Wanneer je deze bedragen echter steeds opnieuw investeert, dan neemt het verschil over de tijd steeds verder toe. Rente over rente is het geheim van rijkdom. Over elke uitkering van rendement ontvang je immers weer een nieuw rendement. Vooral op de lange termijn zorgt dit voor een sterke exponentiële groei. Bekijk de onderstaande grafiek maar eens!

Samengestelde rente

Waarom je vooral wel moet beleggen: voordelen

  • Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen
  • Door samengestelde rente bouw je aan een groot vermogen.
  • Je vecht tegen de drukkende kracht van inflatie en belastingen.

Waarom je misschien niet wilt beleggen: nadelen

  • Beleggen is risicovoller dan sparen: je kan je inleg verliezen.
  • Op de korte termijn kan je slechtere resultaten behalen.
  • Kan je beleggen aan, of lig je er alleen maar van wakker?

Conclusie: waarom moet je NU beginnen met beleggen?

Wanneer je niet belegt, stem je ermee in dat je vermogen minder waard wordt. Inflatie en belastingen zorgen ervoor dat €10.000 nu, straks qua koopkracht veel minder waard is. Gelukkig is er een sterk medicijn tegen deze kwaal: beleggen! Het is verstandig om in ieder geval een deel van je inkomen te beleggen zodat je op de lange termijn een vermogen opbouwt.

Benieuwd waar je kunt beleggen? Bekijk hier het overzicht van beleggingsrekeningen!

De beleggingsstrategie

De beleggingsstrategie is van groot belang als je gaat beleggen. Je moet je niet zo focussen op de lange termijn maar je kunt maar beter kijken naar de korte termijn. Blijven je aandelen zakken? Verkoop ze dan niet meteen, maar wacht de crisis af, er komt vanzelf een betere tijd aan zodat je aandelen weer meer waard zijn. Je kunt ook een risico spreiden over verschillende producten.

Als je gaat beleggen en dus het risico gaat spreiden over verschillende producten dan heb je meer kans om een goed resultaat te behalen. Het korte termijn beleggen, waarbij je actief gaat beleggen, is zeer interessant, zeker wanneer de beurskoers veel beweegt. Het risico is echter wel wat hoger, maar de kosten per belegging liggen hierbij vaak lager. Het rendement kan eenvoudig flinke hoogtes bereiken en dat is in je eigen voordeel.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!