Waarom moet je NU beginnen met beleggen?

Juist wanneer je nu belegt heb je veel tijd om resultaten te behalen. Wanneer je de tijd hebt, kan je vermogen namelijk groeien. Bovendien zijn dipjes dan geen probleem, aangezien je kunt wachten op herstel. Door alleen te beleggen met geld dat je voor 10, 20 of 30 jaar kunt missen geef je jezelf veel ademruimte.

Door vervolgens periodiek geld in te leggen kan je je vermogen laten groeien. Het is slim om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Je ontvangt namelijk rendement over je rendement, waardoor beleggingen exponentieel groeien. Het effect hiervan zie je pas over een lange periode sterk toenemen.

Wanneer je met € 1000 per maand zou beleggen en je doet dit voor 10, 20 of 30 jaar tegen een gemiddeld rendement van 8 procent dan zijn je resultaten erg verschillend:

  • In 10 jaar zou je vermogen groeien tot een slordige € 173.000
  • In 20 jaar zou je vermogen groeien tot ongeveer € 550.000
  • In 30 jaar zou je vermogen groeien tot maar liefst € 1.400.000

Wanneer je vervolgens nog één jaar extra belegt groeit je vermogen met een extra € 12.000 aan inleg tot € 1.480.000. Het effect van samengestelde rente wordt steeds sterker, waardoor vroeg beginnen het beste cadeautje is wat je de toekomstige jij kunt geven.

Wil je weten waar je het beste nu kunt beginnen met beleggen? Gebruik dan de knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Redenen waarom het verstandig is om te beleggen

Wanneer je voldoende tijd hebt en je geld kunt missen, is het eigenlijk altijd aan te raden om een deel van je vermogen te beleggen. Waarom is beleggen nu eigenlijk zo aantrekkelijk?

Reden 1: inflatie drukt de reële waarde

De belangrijkste reden om direct te beginnen met beleggen is de inflatie. Inflatie is het proces waarbij de waarde van geld afneemt doordat de gemiddelde prijzen toenemen. Dit is een natuurlijk proces dat plaatsvindt doordat het nationaal inkomen toeneemt of doordat er meer geproduceerd wordt.

Wanneer je besluit om je geld te sparen of op te potten dan ontvang je hierover een gering rentepercentage. Dit rentepercentage ligt vaak onder de inflatie, hierdoor neemt de waarde van je spaartegoed af. Ter illustratie: één euro in 2000 is nu nog maar 70% waard. Je kan met een euro 20 jaar later dus veel minder kopen. Sinds 1970 zijn de prijzen zelfs met meer dan 300% gestegen waardoor je geld op je spaarrekening enorm in waarde was gedaald.

Er is een verschil tussen de zogenaamde nominale waarde van geld. Bij een spaarrekening zal die gelijk blijven aan bijvoorbeeld € 100.000. De reële waarde neemt bij inflatie echter af: doordat de prijzen toenemen, kan je met die € 100.000 over enkele jaren minder kopen.

In de onderstaande grafiek kan je goed zien dat de consumentenprijzen enorm zijn gestegen. Wanneer je het peil van 1914 vergelijkt met dat van 2015 dan zie je direct hoeveel minder je zou kunnen kopen met bijvoorbeeld € 1000.

waarom beleggen inflatie

In de onderstaande grafiek zie je het nog even duidelijker weergegeven: hier zie je de waarde van één dollar en hoe die is afgenomen over de jaren.

Waarde van één dollar

Door te beleggen kan je je wapenen tegen inflatie. Aandelen en andere beleggingsproducten stijgen (gemiddeld genomen) namelijk mee met de inflatie. Sterker nog: gemiddeld genomen zetten ze een hoger rendement neer. Je ontvangt gemiddeld tussen de 6 en 8 procent jaarlijks waardoor je door te beleggen je vermogen langzaam kunt zien groeien. Niet alleen op papier, maar ook in de realiteit.

Wil je er ook voor zorgen dat je over 10 jaar nog even veel boodschappen kunt kopen? Dan kan het verstandig zijn om nu te beginnen met het beleggen van een deel van je vermogen.

Reden 2: belastingen drukken je rendement

In Nederland wordt er bovendien nog eens een vermogensrendementsheffing geheven. Dit is een belasting over het geld dat je bezit boven een bepaalde drempel. Dit percentage kan al snel boven de één procent liggen. Zeker in deze tijden van lage spaarpercentages behalen veel mensen alleen al onder druk van de belastingen een negatief rendement.

Je hebt hier alleen last van wanneer je voldoende vermogen bezit om boven de drempel uit te komen. Je hoeft over je eerste bedrag aan spaargeld namelijk geen belastingen te betalen. Toch wordt je vermogen ook minder waard wanneer je het alleen op een spaarrekening laat staan door de eerder besproken inflatie.

Reden 3: beleggingen doen het beter

Het beste antwoord op de vraag waarom je nu moet beleggen is dat beleggingen het over de lange termijn veel beter doen. In de onderstaande grafiek zie je ter ondersteuning het resultaat van gewoon geld tegenover bijvoorbeeld aandelen in Australië. Hier zie je direct het enorme verschil tussen beleggingen en sparen.

Australie rendement

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat beleggingen het op de korte termijn niet altijd beter doen. Tijdens een grote crisis zoals die van 2008 behaal je een sterk negatief rendement met aandelen, terwijl je nog steeds je beperkte rente op je spaarrekening ontving. Het is dan ook belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je op de lange termijn kunt missen, aangezien beleggingen op de korte termijn niet altijd beter presteren.

Je kunt dit soort slechte perioden overigens eenvoudig voorkomen. Zorg ervoor dat je gespreid instapt. Wanneer je al je geld een dag voor het uitbreken van de crisis van 2008 had geïnvesteerd dan had je de jaren daarna vooral veel hoofdpijn. Slimmer is het om periodiek een vast bedrag in te leggen. Op die manier elimineer je de gevolgen van dit soort slechte perioden en behaal je toch een hoger rendement dan met een spaarrekening.

Een goede manier om gespreid te profiteren van de ontwikkelingen op de beurs is door een ETF te kopen. Een ETF volgt de koersontwikkelingen van een gehele markt waardoor je je risico’s zoveel mogelijk kunt spreiden over verschillende beleggingsproducten. Bij DEGIRO kan je zonder aankoop- en verkoopkosten ETF’s kopen. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

Reden 4: samengestelde rente

Tenslotte zorgt het effect van samengestelde rente ervoor dat je een veel hoger rendement behaalt op de lange termijn. Op de korte termijn lijkt het verschil tussen een rendement op je spaarrekening van twee procent en op beleggingen van vier procent wellicht beperkt.

Wanneer je deze bedragen echter steeds opnieuw investeert, dan neemt het verschil over de tijd steeds verder toe. Rente over rente is het geheim van rijkdom. Over elke uitkering van rendement ontvang je namelijk weer een nieuw rendement. Vooral op de lange termijn zorgt dit voor een sterke exponentiële groei. Bekijk de onderstaande grafiek maar eens!

Samengestelde rente

Wil je ervoor zorgen dat je op een gegeven moment een fors vermogen bij elkaar hebt gespaard? Dan kan het verstandig zijn om periodiek geld opzij te zetten.

Wel of niet beleggen?

Voordat je in het diepe springt en begint met beleggen, is het verstandig om eerst te onderzoeken of beleggen bij je past. Verdiep je bijvoorbeeld eerst goed in de risico’s. Met beleggen kan je op de lange termijn een goed rendement behalen, maar op de korte termijn kan je ook zeker geld verliezen. Ben je bereid om dit soort risico’s te nemen?

Wanneer het antwoord op deze vraag ja is, kan je een plan maken. Bedenk bijvoorbeeld waarin je wilt beleggen. Ga je zelf aan de slag met het kopen & verkopen van aandelen of besteed je de lastige beslissingen liever uit. Door voldoende tijd te nemen, kan je voor jezelf bepalen of je een prettig gevoel hebt bij beleggen.

Wat mij betreft is het antwoord op de vraag wel of niet beleggen ‘ja’. Voor mij lijkt het persoonlijk de verstandige keuze, aangezien je op die manier op de lange termijn een aantrekkelijk rendement kunt behalen. Maar het kan natuurlijk zeker zo zijn dat je dit zelf heel anders ziet.

Je eigen waarom

Wanneer je gaat beleggen is het ook verstandig om je eigen waarom of WHY op te schrijven. En daarmee bedoel ik niet iets droogs zoals het verslaan van de markten of de strijd met inflatie. Nee, schrijf voor jezelf op wat het zou betekenen om over 10, 20 of 30 jaar een fors bedrag op je rekening te hebben. Wat zou je ermee doen?

Wil je bijvoorbeeld je kinderen naar een goede school kunnen sturen? Wil je een mooi huis kopen? Of wil je gewoon lekker vroeg met pensioen kunnen? Door er vroeg bij te zien en maandelijks een vast bedrag te beleggen kan je vervolgens langzaam naar dat doel toewerken.

Sommige beleggingsproducten zijn voor iedereen toegankelijk: denk hierbij aan een fonds. Voor de ingewikkeldere beleggingen moet je tegenwoordig vaak een kennistoets doen. Op die manier kan de broker nagaan of je voldoende ervaring hebt om zelf te gaan beleggen.

Tot slot: risico en rendement

Vergeet niet dat er een duidelijke wisselwerking is tussen risico en rendement. Wanneer je een hoog rendement nastreeft, kan je ook een groter bedrag verliezen. Bij sommige beleggingsvormen kan je zelfs je volledige inleg verliezen. Bereken en onderzoek daarom welk niveau van risico bij je past zodat je op verstandige manier begint met beleggen.

Waarom je vooral wel moet beleggen: voordelen

  • Beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen
  • Door samengestelde rente bouw je aan een groot vermogen.
  • Je vecht tegen de drukkende kracht van inflatie en belastingen.

Waarom je misschien niet wilt beleggen: nadelen

  • Beleggen is risicovoller dan sparen: je kan je inleg verliezen.
  • Op de korte termijn kan je slechtere resultaten behalen.
  • Kan je beleggen aan, of lig je er alleen maar van wakker?

Conclusie: waarom moet je NU beginnen met beleggen?

Wanneer je niet belegt, stem je ermee in dat je vermogen minder waard wordt. Inflatie en belastingen zorgen ervoor dat € 10.000 nu, straks qua koopkracht veel minder waard is. Gelukkig is er een sterk medicijn tegen deze kwaal: beleggen! Het is verstandig om in ieder geval een deel van je inkomen te beleggen zodat je op de lange termijn een vermogen opbouwt.

Benieuwd waar je kunt beleggen? Bekijk hier het overzicht van beleggingsrekeningen!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *