Kan je beter beleggen in losse aandelen of in een fonds?

Steeds meer particulieren ontdekken de mogelijkheden van beleggen. Wanneer je het goed aanpakt kan je door te beleggen goede resultaten neerzetten. Je kunt tegenwoordig als particulier investeren in zowel losse aandelen als in een fonds. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen en waar moet je op letten?

Wat is fonds beleggen?

Wanneer je belegt in een fonds, neem je niet zelf de beleggingsbeslissingen. Het fonds zal dan namens jou aandelen kopen en verkopen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf losse aandelen te kopen. Welke methode het beste bij je past, hangt erg af van je persoonlijke voorkeur.

Een fonds of zelf losse aandelen kopen?

Wanneer je wilt weten of je beter in een fonds kunt investeren of losse aandelen kunt kopen, dan is het slim om jezelf de volgende vragen te stellen:

Wil je mede-eigenaar worden?

Wanneer je als particulier losse aandelen koopt, word je mede-eigenaar van het achterliggende bedrijf. Zodra je Apple aandelen koopt word je voor een heel klein deel eigenaar van het bedrijf. Met een beleggingsfonds koop je eerder een heel winkelmandje gevuld met bedrijven: een fonds gooit alle investeringen van particuliere beleggers op een hoop en verdeeld die vervolgens over een grote groep bedrijven.

Hoeveel risico wil je nemen?

Wanneer je een handjevol aandelen koopt, dan loop je een groter risico dat je belegging plotseling minder waard wordt. Tegelijkertijd kan een individueel aandeel soms tientallen procenten in waarde toenemen. Wanneer je in een fonds investeert, behaal je vaak stabielere, minder volatiele resultaten.

Wil je beleggen in exotische regio’s?

Lokale brokers bieden vaak aandelen aan uit alle bekende beurzen. Het kan echter lastiger zijn om meer exotische markten te betreden: een belegging in China, India of Zuid-Korea is bijvoorbeeld een stuk lastiger wanneer je losse aandelen koopt. Met een fonds kan je ook in dit soort exotische regio’s investeren.

Wil je de beslissingen aan specialiseren overlaten?

Een fonds wordt beheerd door specialisten die het hun beroep hebben gemaakt om te investeren. Door een participatie te kopen in een fonds, geef je het werk eigenlijk uit handen. Je levert hier wel controle voor in: je kunt niet zelf bepalen welke losse aandelen het fonds koopt of verkoopt.

Hoe beleg je zelf in een los fonds?

Welke manier van beleggen het beste bij je past, hangt erg van je persoonlijke voorkeur af. Voor veel mensen is beleggen in een fonds aantrekkelijk: je kan op die manier zelfs met een klein bedrag een goede risicospreiding bereiken.

Hoe beleg je zelf in aandelen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te beleggen in aandelen. Dit doe je door zelf bedrijven te selecteren die je interessant vindt. Particuliere beleggers verkijken zich nog wel eens op de transactiekosten: die kunnen bij sommige brokers flink oplopen wanneer je met een klein bedrag investeert.

Gelukkig bestaan er ook brokers waar je geheel zonder vaste commissies aandelen kunt kopen & verkopen. In het onderstaande overzicht zie je direct waar je dit het beste kunt doen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat zijn de grootste voordelen van investeren in een fonds?

Vind je het moeilijk om te kiezen tussen beleggen in losse aandelen en beleggen in een fonds? We bespreken in de rest van het artikel kort de grootste voordelen van beleggen in een fonds.

Diversificatie

Het is vaak onverstandig om al je geld in één beleggingsproduct te stoppen. Veel particuliere beleggers vergeten dit en gaan mee in een hype: dit kan een vervelende uitkomst hebben. Hypes houden zelden stand en aandeelkoersen kunnen dan snel tientallen procenten dalen.

Het is daarom binnen elke beleggingsstrategie essentieel om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Met een goed fonds kan je direct je risico’s spreiden over diverse regio’s en sectoren zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Hierdoor zijn fondsen vaak erg aantrekkelijk voor de particuliere belegger met een klein budget.

Gemak

Beleggen in een fonds is een stuk eenvoudiger dan zelf aandelen kopen & selecteren. Wanneer je zelf aandelen koopt, moet je veel onderzoek doen. Het is belangrijk om ondergewaardeerde aandelen te selecteren. Financiële rapporten bevatten veel cijfers en je moet bovendien dieper in de materie duiken om echt goede conclusies te trekken. Wanneer je tijd wilt besparen is een beleggingsfonds dan ook een ideale optie.

Lage kosten

Een laatste duidelijk voordeel van investeren in een fonds, zijn de lage kosten. Bij veel brokers betaal je als particulier bij iedere transactie weer hoge transactiekosten. Binnen een fonds worden deze kosten verdeeld over alle investeerders waardoor je als individu minder betaalt. Hoge kosten kunnen je rendement op de lange termijn flink drukken: dit kan al snel tienduizenden euro’s schelen!

Wat zijn de grootste voordelen van losse aandelen?

Investeren in losse aandelen kan ook voordelig zijn. In dit deel van het artikel bespreken we waarom veel particuliere beleggers er alsnog voor kiezen om te investeren in losse aandelen.

Flexibiliteit

Wanneer je zelf aandelen koopt & verkoopt ben je volledig flexibel. Je kunt tijdens een economische crisis bijvoorbeeld goed inspelen op de laatste ontwikkelingen. Een fonds verandert haar strategie zelden, terwijl je tijdens de coronapandemie bijvoorbeeld vliegmaatschappij aandelen kunt verkopen en aandelen van supermarkten kan kopen.

Voor de scherpe belegger biedt het selecteren en koppen van losse aandelen dan ook het voordeel van controle.

Inkomen opbouwen

Sommige mensen investeren in aandelen om een inkomen op te bouwen. De koerstoename of afname van een aandeel is dan wat minder belangrijk. Voor deze groep particuliere beleggers kan het slim zijn om te investeren in aandelen die een hoog en stabiel dividend uitkeren. Dit zijn vaak de wat grotere nutsbedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in olie of telecom.

Activistische argumenten

Sommige particuliere beleggers vinden bepaalde zaken erg belangrijk: ze willen bijvoorbeeld niet dat hun geld wordt gebruikt voor het financieren van wapens of milieuverontreinigende activiteiten. Door zelf losse aandelen te kopen, behoud je de volledige controle over je beleggingsportfolio.

Het is stiekem ook wel leuk

Wanneer je monopolie vroeger erg leuk vond, geniet je waarschijnlijk ook van het kopen en verkopen van aandelen. Als je geniet van het bezitten van meerdere bedrijven en het bijhouden van je winsten en verliezen dan kan je gerust losse aandelen kopen. Een beetje plezier is immers ook wel wat waard!

Losse aandelen of een fonds?

Of je als particulier het beste in losse aandelen of een fonds kunt beleggen, hangt dus sterk van je persoonlijke voorkeur af.

Met losse aandelen zijn de volgende kenmerken van toepassing:

  • Je hebt volledige controle over je beleggingen
  • Aandelen zijn erg liquide waardoor je ze altijd kunt verkopen
  • De risico’s op beleggingen in losse aandelen liggen hoger
  • Met losse aandelen kan je ook een hoger rendement behalen

Met een fonds zijn de volgende kenmerken van toepassing:

  • Je bespaart tijd en hoeft geen lastige beslissingen te nemen
  • Je kunt vaak maar één keer per dag in- of uitstappen
  • De risico’s zijn gespreid over meerdere regio’s & sectoren
  • De kosten voor het kopen van fondsen liggen vaak lager

Of je nu kiest voor een belegging in losse aandelen of in een fonds: doe altijd voldoende onderzoek! Zelfs binnen fondsen kunnen de voorwaarden sterk verschillen. Onderzoek daarom goed of er geen verborgen addertjes onder het gras zitten.

Wat heb je als particulier nodig om te beleggen?

Voordat je kunt beleggen heb je een account nodig bij een zogenaamde broker. Een broker maakt het mogelijk voor particulieren om in onder andere aandelen, grondstoffen, Forex en indexfondsen te handelen.

Ben je benieuwd waar je als individuele belegger het beste kunt beleggen? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste brokers:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *