Hoe profiteer je van volatiliteit bij beleggingen?

Als je start met beleggen, word je direct geconfronteerd met vele ingewikkelde begrippen. Eén van de begrippen waar je vroeg of laat mee te maken krijgt, is het begrip ‘volatiliteit’. Meer over dit begrip, lees je op deze pagina. Ook lees je in dit artikel hoe je van volatiliteit kunt profiteren als je gaat beleggen.

Wat is volatiliteit?

De koers van een beleggingsproduct, zoals een aandeel, is continu in beweging. De koers gaat omhoog, maar kan ook omlaag gaan. De volatiliteit van een beleggingsproduct geeft aan hoe beweeglijk de koers van dat specifieke product is. Kijk je naar de volatiliteit van een aandeel, dan kijk je hoe vaak de koers van dit betreffende aandeel omhoog en weer naar beneden gaat.

Een lage of hoge volatiliteit

volatiliteit beleggenAandelen van gevestigde bedrijven hebben doorgaans een stabiele koers. Dit betekent dat deze aandelen een lage volatiliteit hebben. Er zijn maar weinig prijsstijgingen en prijsdalingen. Aandelen van kleinere bedrijven of bedrijven die pas net opgericht zijn, hebben doorgaans een minder stabiele koers. De aandelen van deze bedrijven hebben dan ook een hoge volatiliteit. Er komen regelmatig prijsstijgingen en prijsdalingen voor.

De mate van volatiliteit wordt altijd uitgedrukt in de zogeheten VIX-index. Dit gebeurt op basis van de diverse aandelen die bij de S&P 500 index horen. De VIX-index laat simpelweg een gemiddelde volatiliteit zien, gebaseerd op de 500 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van Amerika. Dit maakt het een betrouwbare graadmeter om de beweeglijkheid van de economie in het algemeen in de gaten te houden.

Hoe lager de VIX-index, des te stabieler de S&P 500 beurs is. Is de VIX-index hoog, dan is er sprake van onrust. Daarom wordt de VIX-index ook wel de angstindex genoemd.

Volatiliteit en risico

Als beleggers is het belangrijk de volatiliteit van een beleggingsproduct niet te negeren. De volatiliteit van een product, zoals een aandeel, zegt namelijk veel over het risico van het betreffende beleggingsproduct. Hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger het risico. De kans op een prijsstijging is namelijk groter, maar de kans op een prijsdaling ook.

Je kunt profiteren van de volatiliteit van een beleggingsproduct door het risico van het betreffende product in te schatten. Schat je het risico goed in door naar de volatiliteit te kijken, dan heb je minder kans op verlies.

Volatiliteit en winst

Daarnaast kun je de volatiliteit van een beleggingsproduct slim gebruiken als actieve belegger. Door in aandelen met een hoge volatiliteit te investeren, heb je namelijk meer kans op winst op de korte termijn. Het risico is groter, maar door de hoge beweeglijkheid van de aandelen is er wel sneller een flinke winst te behalen.

Je kunt de volatiliteit dus niet alleen gebruiken om het risico van een belegging in te schatten, maar ook om op de korte termijn zo veel mogelijk winst te behalen met jouw belegging. Het zijn dan ook voornamelijk de actieve beleggers die de volatiliteit van een beleggingsproduct goed controleren, voor ze in dit product investeren.

Wanneer je wilt profiteren van volatiliteit heb je een account nodig bij een broker. Hierbij is het handig om een broker te kiezen alwaar je ook kunt profiteren van dalende koersen. Wanneer je short kunt gaan verdien je geld bij een dalende koers. Klik hier om de verschillende brokers te vergelijken.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *