Hoe kan je beleggen in windenergie?

Tegenwoordig vinden veel mensen die gaan beleggen het niet langer uitsluitend belangrijk dat ze beleggen in een winstgevend doel, daarnaast wordt er ook steeds meer aandacht gespendeerd aan het duurzame aspect van een beleggingsvorm. Neem nu bijvoorbeeld windenergie. Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om hierin te investeren.

Misschien wel één van de interessantste mogelijkheden is door te beleggen in een zogenaamde coöperatieve vennootschap die met als doel heeft te investeren in de bouw van windmolens. Een investering in een dergelijke vennootschap is zeer toegankelijk voor de kleine belegger, maar er zijn wel een aantal risico’s aan verbonden waar je graag rekening mee zal willen houden. We vertellen je alvast graag meer over duurzaam beleggen in windenergie.

Beleggen in windenergie met een coöperatie

Duurzaam beleggen in windenergie door aandelen van een coöperatieve vennootschap aan te kopen is in principe zeer eenvoudig. Je dient gewoon een verzoek in met het aantal aandelen die je wenst aan te kopen waarna je vervolgens het bedrag overmaakt. Ieder aandeel beschikt over een bepaalde, vastgestelde waarde die doorgaans dus niet aan schommelingen onderhevig is.

Dit wil ook zeggen dat de aandelen van een coöperatieve vennootschap niet op de beurs kunnen worden verhandeld. Je koopt een dergelijk aandeel dan ook met als doel om deze voor een lange periode bij te houden. Ieder jaar ontvang je dan een dividend die door de algemene vergadering van de coöperatie wordt toegekend. Hier wordt je als aandeelhouder uiteraard eveneens naar uitgenodigd.

Indien je er voor kiest om te beleggen in een coöperatieve vennootschap die als doel heeft om te investeren in de bouw van een windmolen dien je er rekening mee te houden dat je kapitaal niet is gewaarborgd. Met andere woorden, gaat het fout met de coöperatieve en komt de financiële werking in het gedrang, dan kan de coöperatieve er zomaar de brui aan geven waardoor jij als belegger je geld kwijt bent. Duurzaam beleggen in windenergie door te investeren in een coöperatieve kan dus zeker en vast niet aanzien worden als een risicoloze belegging. Bovendien is ook de opbrengst niet vastgesteld. De jaarlijkse vergadering kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een nul procent dividend toe te kennen.

Duurzaam beleggen in windenergie interessant of niet?

Veel mensen willen maar wat graag een duurzame belegging doen, maar stellen zich de vraag of een investering in windenergie nu wel of niet financieel interessant is. Het antwoord op deze vraag is een beetje dubbelzinnig. In eerste instantie zal er altijd wind op deze planeet aanwezig zijn. Bovendien hebben we deze wind nodig om tegemoet te komen in de behoefte op vlak van groene energie. Dit maakt dat een duurzame belegging in windenergie gelijk staat aan een belegging die over een meer dan aanzienlijk toekomstperspectief beschikt.

Bovenstaande klinkt voor iedere belegger uiteraard als muziek in de oren, maar er is meer. Het moet namelijk gezegd dat niet iedere coöperatieve vennootschap in windenergie daadwerkelijk winstgevend is. Veel van deze coöperatieven hebben het ieder jaar opnieuw moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat heeft niet zozeer te maken met het rendement van de windmolen, maar wel met de hoge kosten die bijvoorbeeld het onderhoud met zich meebrengt.

Extra diversiteit in je portefeuille

Los van het feit of duurzaam beleggen in windenergie door middel van een investering in een coöperatieve vennootschap winstgevend is of niet zorgt het wel voor een mooie extra diversiteit in je beleggingsportefeuille. Duurzaam beleggen in windenergie is mede omwille van deze reden dan ook zeker niet oninteressant te noemen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er ook aan een dergelijke investering risico’s verbonden zijn die het verlies van het ingelegde kapitaal tot gevolg kunnen hebben.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *