BUX Zero betrouwbaarheid & veiligheid (2024)

Voordat je begint met beleggen bij BUX Zero, wil je waarschijnlijk weten of dit een betrouwbare broker is. In dit artikel onderzoeken we waarom het interessant kan zijn om te beleggen bij BUX.

Update 2024: BUX Zero is overgenomen door ABN en rekent nu €3 servicekosten per maand, waardoor de broker niet langer voordelig is in vergelijking met de concurrentie. Je kunt bij andere brokers terecht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom is BUX Zero betrouwbaar?

  • BUX Zero staat onder toezicht van de AFM
  • Je kunt geen negatief balans hebben bij BUX
  • Het geld van klanten wordt op losse rekeningen bewaard
  • Je bent verzekerd bij het faillissement van de broker
  • Alle communicatie vindt plaats via SSL-technologie

BUX Zero regulatie

BUX Zero is een volledig Nederlandstalig bedrijf. BUX staat dan ook onder toezicht van de AFM en moet zich daardoor houden aan alle Europese regels en wetten. Wanneer je in de problemen komt kan je hierdoor makkelijk een klacht indienen.

Wat gebeurt er bij een faillissement?

De tegoeden die je stort worden opgeslagen op een losse ABN AMRO bankrekening. Deze tegoeden vallen onder een losse stichting, namelijk de stichting BUX Custody. Hierdoor verlies je niet plotseling je tegoeden wanneer BUX onverhoopt failliet gaat: de schuldeisers kunnen niet bij deze rekeningen.

Is je geld verzekerd?

Je geld is bij BUX Zero verzekerd tot een bedrag van € 100.000 onder het depositogarantiestelsel. Het is aan te raden om niet meer dan € 100.000 aan te houden op je rekening.

Je beleggingen zijn verzekerd tot een bedrag van € 20.000 door de Nederlandse Bank. Overigens is het onwaarschijnlijk dat deze garanties ooit nodig zijn: je tegoeden worden namelijk al bewaard binnen een losse stichting.

Het uitlenen van effecten

BUX Zero doet jammer genoeg net zoals DEGIRO aan het uitlenen van effecten. Ze zullen dit niet altijd doen, maar de mogelijkheid staat in ieder geval opgenomen in de voorwaarden. BUX kan hierdoor extra geld verdienen met je beleggingen, waardoor ze bijvoorbeeld geen beheerkosten hoeven te rekenen.

Het uitlenen van effecten is bijna nooit een probleem: er bestaat echter wel een minuscuul tegenpartijrisico. Nu verwacht ik niet dat BUX in dat geval de aandelen verloren zou laten gaan, aangezien dit erg slecht voor de reputatie zou zijn. Toch is het goed om hier rekening mee te houden wanneer je wilt beleggen bij BUX.

Veiligheid BUX

Verder is het fijn om te weten dat BUX aan proactief toezicht doet: ze werken constant de beveiliging bij en door de hoge mate van encryptie is het voor hackers lastig om toegang te verkrijgen tot je account.

Wel is het jammer dat je niet zoals bij veel andere brokers gebruik kunt maken van 2FA beveiliging. Je logt bij BUX in met een gebruikersnaam en code. Kies daarom een code die moeilijk te raden is, zodat kwaadwillende niet zomaar in je account kunnen komen.

En bij problemen of klachten?

Wanneer er onverhoopt toch iets misgaat, kan je eenvoudig binnen de applicatie contact opnemen met de klantenservice van BUX. Je kunt zowel via de live chat of je telefoon een klacht indienen. De klantenservice reageert doorgaans snel, waardoor je problemen snel kunnen worden opgelost.

Mocht je er met BUX niet uitkomen, dan kan je altijd een officiële klachtenprocedure starten, aangezien BUX onder toezicht staat van de AFM.

Conclusie betrouwbaarheid BUX Zero

BUX is een betrouwbare broker waar je met een gerust hart je geld kunt beleggen. Je tegoeden staan er veilig en je geld wordt bewaard volgens de laatste richtlijnen die gelden binnen de Europese Unie.

Ondanks dat BUX een betrouwbare broker is, is het belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd een risicovolle activiteit is. Je kunt dan ook geld verliezen met je beleggingen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *