Wat zijn de risico’s van beleggen in cryptocurrencies?

Het zal je niet ontgaan zijn, de cryptomarkt heeft de laatste paar maanden ongekend veel groei mee weten te maken. Veel beleggers hebben interesse in de munten en willen zelf ook wel een graantje mee pikken van deze ongekende groei. Nu is het wel zo dat er een aantal risico’s zijn die komen kijken bij het beleggen in cryptocurrencies.

Is het beleggen in cryptocurrencies veilig?

Hoewel er een aantal risico’s verbonden zitten aan de handel in cryptocurrencies is het wel degelijk mogelijk om veilig te beleggen in de munten. De risico’s zijn alleen wel belangrijk om in gedachten te houden als belegger. Zonder dat je op de hoogte bent van de risico’s is het eigenlijk niet mogelijk om een goede beleggingskeuze te maken.

De grootste risico’s van beleggen in cryptocurrencies

Goed, er zijn dus een aantal risico’s die verbonden zijn aan de handel in cryptocurrencies. Welke risico’s zijn dit precies vraag je je af? We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de grootste risico’s van beleggen in cryptocurrencies hieronder voor je op een rijtje te zetten. Er bestaat geen echte volgorde voor deze risico’s. Alle risico’s zijn ongeveer even groot. Laat je overigens niet weerhouden om te beleggen in cryptocurrencies, alle soorten beleggingen brengen namelijk risico’s met zich mee:

Bitcoin en cryptocurrency is niet gereguleerd

Misschien wel het grootste risico wat komt kijken bij de handel in cryptocurrencies is het feit dat het niet gaat om een gereguleerde soort activa. Bitcoin-investeringen en crypto in het algemeen bestaan in de meeste landen als een soort ongecontroleerde vorm van beleggingen. Zeer weinig landen hebben een volledig gereguleerde cryptomarkt zoals Singapore of Zwitserland. Het risico bestaat dus dat investeren in Bitcoin en crypto later strafbaar wordt wanneer een land besluit dat het illegaal is. Dit kan ervoor zorgen dat je jouw beleggingen niet meer zo makkelijk kunt verrichten of zelfs helemaal niet kunt verrichten als dit plaatsvindt.

Hoewel de kans hierop klein is in Nederland zien we dat sommige landen wel weer proberen om de beleggingen in cryptocurrencies illegaal te maken. Zo heeft China een lange tijd een verbod gehad op cryptocurrency beleggingen. Een manier om er zeker van te zijn is op de hoogte te zijn van de regelgevende gebeurtenissen van Nederland. Wij raden je dan ook echt aan om je goed in te lezen en om op de hoogte te blijven. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het Financieel Dagblad te lezen of door lid te worden van forums voor Nederlandse crypto beleggers. Op die manier weet je zeker dat je niets zal missen over de laatste ontwikkelingen.

risico cryptomunt

Cryptocurrencies hebben problemen met wallets

Een ander risico van beleggen in cryptocurrencies is het feit dat je nog wel eens problemen kan krijgen met het gebruik van wallets voor de opslag van de munten. Als je met normale banken via het financiële wereldje een rekeningnummer verkeerd intypt, zal de bankserver de fout herkennen en zal de transactie gewoon niet door worden gevoerd. Of als je het nummer verkeerd intypt zal de bank de naam van de persoon die bij de rekening hoort tonen voordat je verder kunt gaan. Zo weet je zeker dat je geld altijd bij de juiste persoon terecht zal komen.

In de blockchain is dit helaas niet mogelijk. Het enige wat een exchange of wallet je kan vertellen is dat een wallet-adres bij het netwerk hoort en dat het hierdoor een geldige wallet is. Het vertelt je niet van wie die portemonnee is of wat er precies in staat.

Dit houdt mogelijk in dat je per ongeluk cryptocurrencies kunt versturen naar een wallet die geen eigenaar heeft. Als dit gebeurt dan ben je jouw geld kwijt, de transacties kunnen niet worden teruggedraaid. In feite is dit hoe cryptocurrencies vaak verloren raken. Sommige projecten maken via deze manier zelfs gebruik van het verbanden van munten. Als een ontwikkelaar de voorraad van een cryptocurrency wil verminderen, stuurt hij die naar een wallet-adres zonder eigenaar. Dit en het feit dat transacties niet kunnen worden teruggedraaid is een groot nadeel van beleggen in crypto valuta.

Cryptocurrencies zijn niet goedkoop als betaalmiddel

Een ander risico is dat cryptocurrencies niet gebruikt zullen gaan worden als echt betaalmiddel. Dit komt met name door het feit dat cryptocurrencies vaak flinke kosten in rekening brengen voor het verwerken van de transacties die er worden verricht via het netwerk. Kosten worden natuurlijk ook in rekening gebracht bij aanbieders van creditcards en bij banken, alleen is het bij cryptocurrencies zo dat de kosten vooraf niet bekend zijn. Er zijn natuurlijk traditionele kosten, zoals de kosten die de beurzen aanrekenen voor hun diensten. Maar omdat blockchains werken via een netwerk van diverse deelnemers (ook wel Peer) zijn er ook kosten verbonden aan het gebruik van het netwerk.

In de Bitcoin-blockchain moet voor elke verstuurde transactie een vergoeding worden betaald. Het extra geld stimuleert de mijnwerker om de transactie op te pikken en toe te voegen aan het volgende blok. In tijden van intensief gebruik kunnen deze transactiekosten erg duur worden en de winstgevendheid verminderen.

Dit is natuurlijk niet zo handig als je cryptocurrencies wilt gebruiken als een digitale valuta. Je zit er namelijk niet op te wachten om uren in de wachtrij te staan voordat je eindelijk aan de beurt bent om je transactie te laten verwerken. Hoewel er sommige cryptocurrencies zijn die de problemen van Bitcoin weten te overbruggen is het een feit dat er kosten verbonden zijn aan het gebruik van cryptocurrencies die vooraf niet kenbaar zijn. Dit is een groot risico voor beleggers die speculeren op de toekomst van het project.

Bitcoin kan te maken krijgen met verborgen blokken

Dit is een risico wat met name van belang is voor Bitcoin, al geldt het ook voor de andere soorten digitale valuta die gebruikmaken van miners om de blokken te delven. Het is een risico wat zijn intrede maakt bij de pools. Je kunt een pool zien als een groep miners die hun rekenkracht bundelen om het delven van BTC winstgevender te maken. Een pool moet gecontroleerd worden door een groep mijnwerkers omdat de mining software enkele beperkingen heeft.

Het probleem is dat diegenen die de pool controleren zich kunnen verbergen voor de rest wanneer ze met succes een blok weten te delven. Op deze manier gaan de beloningen van het delven alleen naar degenen die op de hoogte zijn en heeft de rest alleen maar zijn rekenkracht voor niets uitgegeven. Dit is een risico wat gelukkig steeds minder groot is nu er diverse cryptocurrencies zijn die het onmogelijk maken om de blokken te verbergen. Wel is het een risico wat nog altijd bestaat voor Bitcoin zelf.

Cryptocurrencies zijn vatbaar voor manipulatie

Het volgende risico is dat digitale valuta mogelijk vatbaar is voor manipulatie. Er zijn grote beleggers die Bitcoin kochten toen het nog maar een paar cent van een dollar of een paar dollar waard was. Ze kochten duizenden BTC in die tijd en nu hebben ze een enorme macht over de rest van het aanbod. Ze zijn in staat om de prijs van BTC te beïnvloeden door slechts een paar van hun munten te verkopen en meer te kopen nadat de prijs naar een lager niveau is gezakt.

Bitcoin beleggen gaat gepaard met een hoge mate van marktmanipulatie. Als deze grote investeerders voortdurend prijsdalingen in de hand werken dan kan het zijn dat je als beginnende belegger veel geld kan verliezen. Helaas kan er weinig aan gedaan worden, deze mensen hebben namelijk gewoon te veel munten in verhouding tot de rest.

Cryptocurrencies kunnen een hard fork krijgen

Weer een ander risico is dat het mogelijk is dat een bepaald soort cryptocurrency te maken krijgt met een hard fork. Een hard fork is een verandering aan het netwerk die ervoor zorgt dat er eigenlijk een soort nieuw project op wordt gezet. Het netwerk splitst in tweeën na een fork en de rekenkracht ervan wordt permanent verdeeld onder de miners die de ene split overnemen boven de andere.

Blockchains zijn erg kwetsbaar na een splitsing. Dit is dan ook gelijk het moment waarop aanvallers proberen geld te stelen van het netwerk dat minder veilig is geworden. We noemen dit ook wel een 51%-aanval. Een groep miners neemt de controle over meer dan de helft van een netwerk over en gebruikt deze macht om munten dubbel uit te geven en geld te stelen. Hoewel dit niet zo vaak voorkomt is het wel zo dat de cryptocurrencies die draaien op de blockchain hier vatbaar voor zijn.

Cryptocurrencies zijn erg volatiel

Het laatste risico van beleggen in cryptocurrencies is het feit dat de munten aan te merken zijn als erg volatiel. Dit houdt in dat de koersen aanzienlijk op en neer kunnen gaan, soms enorm veel op een zeer korte termijn. Vooral op de korte termijn kan de prijsschommeling in de dubbele cijfers lopen, dit is iets wat eigenlijk niet zo vaak voorkomt in de financiële wereld.

Crypto bezitten kan erg riskant zijn als je niet weet hoeveel het over een paar uur waard zal zijn. Hier staat natuurlijk wel weer een voordeel tegenover, het is namelijk ook goed mogelijk dat de koers aanzienlijk zal gaan stijgen op de korte termijn. Kies je ervoor om te beleggen in cryptocurrencies dan is het noodzakelijk dat je het geld niet op de korte termijn nodig hebt en dat je het echt kunt missen. Stop je er al je spaargeld in wat je opzij had gezet voor je studie dan kom je wellicht van een koude kermis thuis.

Je kunt er bovendien voor kiezen om gespreid in te stappen: je koopt dan op verschillende momenten cryptomunten op waardoor je zowel op de top als in het dal instapt.

Is beleggen in cryptomunten verstandig?

Het bovenstaande heeft er als het goed is voor gezorgd dat je meer te weten bent gekomen over de risico’s die verbonden zijn met de handel in cryptocurrencies. Deze risico’s brengen uiteraard niet met zich mee dat het totaal onverstandig is om te beleggen in digitale valuta. Zoals we al hebben aangestipt is het namelijk zo dat iedere belegging bepaalde risico’s met zich meebrengt. Wel is het van belang dat je op de hoogte bent van deze risico’s en dat je weet wat er komt kijken bij het beleggen. Blijf zeker even hangen op deze site om nog veel meer te weten te komen over het beleggen in cryptocurrencies!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *