Wat zijn cryptocurrencies?

Er zijn vele verschillende valuta. Denk hierbij aan de euro, maar ook aan de Amerikaanse dollar, de Britse pond en ga zo maar door. Sinds enkele jaren zijn er niet alleen fysieke (tastbare) munten, maar ook digitale munten. Deze munten worden ook wel cryptocurrencies genoemd.

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale munt. Deze munt wordt niet uitgegeven door een bank, maar staat helemaal los van de vele financiële instellingen en de diverse overheden. Cryptogeld is gebaseerd op cryptografie, ofwel een combinatie van technische codes. Het geld is niet tastbaar, maar wordt opgeslagen in een virtuele portemonnee. Je kunt dit geld dan ook alleen online uitgeven.

De bekendste cryptocurrency is de Bitcoin. Deze munt is enkele jaren geleden geïntroduceerd en veel waard geworden. Dit komt doordat de vraag naar cryptocurrencies de afgelopen jaren explosief is gestegen.

De geschiedenis van cryptocurrencies

In 2008 brak de financiële crisis uit. Kort hierna publiceerde Satoshi Nakamoto (mogelijk een alias) het document ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. In het document wordt de uitvinding van de Bitcoin uitgelegd: een peer-to-peer digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten. Het belangrijkste uitgangspunt van dit netwerk: er zitten geen banken en overheden tussen.

In eerste instantie was de Bitcoin dus geen digitale munt, maar een systeem om geld over te maken naar andere partijen zonder de tussenkomst van een bank of overheid. Dit idee is uiteindelijk uitgegroeid van een betalingsnetwerk naar digitale munt. Sinds het ontstaan van de Bitcoin zijn er nog veel meer cryptomunten gelanceerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld EthereumRipple en Litecoin.

Wat zijn cruptocurrencies

Cryptocurrencies kopen

Er zijn verschillende manieren om aan cryptomunten te komen. Ten eerste kun je deze munten kopen. Dit kan direct bij de verkoper, maar er zijn ook platforms die Bitcoins verkopen.

Wil je geen geld uitgeven aan jouw digitale munten, dan kun je deze ook zelf ‘minen’. Dit betekent dat je jouw computer aan het werk zet om munten voor je te ‘maken’. Je computer schrijft bepaalde codes in een speciaal computerprogramma en op deze manier krijg je Bitcoins. Dit duurt uiteraard wel langer dan het kopen van cryptomunten.

Wil je zelf één of meerdere cryptomunten kopen? Dat kan bij bijvoorbeeld Bitvavo. Je koopt hier tegen minder dan 0,25% aan transactiekosten Bitcoins en andere cryptomunten. Gebruik de knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Beleggen in cryptocurrencies

Sommige mensen kopen cryptomunten om met deze munten te betalen, maar de meeste mensen investeren in cryptocurrencies om hier winst mee te maken. Koop je jouw cryptomunten als deze een lage waarde hebben en verkoop je de munten als de waarde erg hoog is? Dan kun je een hoog potentieel rendement behalen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat veel mensen ook geld verliezen met het verhandelen van cryptomunten.

De mensen die als eerst in de Bitcoin hebben geïnvesteerd, hebben hier weinig geld voor betaald. Omdat de Bitcoin nu ontzettend veel waard is, zijn deze mensen voor een zeer kleine investering in het verleden miljonair geworden.

Het is lastig om miljonair te worden met cryptocurrencies als je er nu nog in moet investeren, maar winst maken is zeker mogelijk. Koop je op het juiste moment en verkoop je de munten ook weer op het juiste moment, dan kun je hier veel geld mee verdienen.

Winsten van enkele honderden euro’s of enkele duizenden euro’s komen vaak voor, ook bij beginnende beleggers. Daar staat tegenover dat beleggen in cryptocurrencies erg risicovol is. Je zult niet de eerste belegger zijn die zijn of haar volledige inleg verliest met beleggingen in bitcoins.

Wil je het verhandelen van CFD cryptomunten eerst zonder risico proberen met een demo. Gebruik dan de onderstaande knop om direct een gratis demo te openen bij eToro:

Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Belasting op winsten kan van toepassing zijn. Promotie link.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *