Hoeveel verdient een advocaat?

Heb je veel Suits gekeken? Dan heb je waarschijnlijk het beeld dat advocaten erg rijk zijn en van een mooi salaris kunnen genieten. Toch is het salarisstrookje van de ene advocaat zeker niet vergelijkbaar met die van de andere advocaat. In dit artikel bespreken we hoeveel de gemiddelde advocaat verdient.

Verschillende soorten advocaten

Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillende soorten advocaten bestaan: advocaten die in het bedrijfsleven werken kunnen bijvoorbeeld meer verdienen dan civiele advocaten of strafrechtadvocaten. Wanneer de advocaat echter een ster is in civiele zaken dan kan hij alsnog bovengemiddeld verdienen.

Daar komt ook nog bij dat er duidelijke verschillen zijn tussen advocaten die in loondienst werken en advocaten die partner zijn. Een advocaat die een partner is, ontvangt een winstdeling. Hij is dus eigenlijk een soort ‘ondernemer’. Een advocaat die in loondienst is, ontvangt net zoals iedereen een normaal salaris.

Advocaten die een partner zijn voor een succesvol bedrijf, kunnen daar enorm veel geld mee verdienen: dit komt doordat ze ook meeprofiteren van het geld dat wordt verdiend door andere mensen die voor het bedrijf werken. Hierdoor is het lastig om het inkomen van een advocaat die een partner is vast te stellen. We kunnen echter wel wat informatie geven over het gemiddelde salaris van een advocaat.

salaris advocaat

Hoeveel verdien je als advocaat-stagiair?

Als advocaat-stagiair verdien je bruto € 2.464. Een tweedejaars stagiaire verdient € 2.808 en een derdejaars stagiaire € 3.121. Dit zijn geen verkeerde bedragen, maar vergeet niet dat je naast een 40-urige werkweek ook nog flink aan de bak moet: het is namelijk een leertraject en je moet naast je werkuren dan ook nog flink aan de studie.

Hoeveel verdient een advocaat?

Het uurtarief voor het inhuren van een advocaat bedraagt al snel 150 tot 250 euro per uur. Wanneer je even snel doorrekent, dan komt dit neer op een slordige € 30.000 per maand. De werkelijkheid is echter wat minder rooskleurig: de meeste advocaten komen eerder uit op een bedrag van € 10.000 tot € 15.000 op maandbasis (bruto en voor kosten).

Het lukt de meeste advocaten namelijk niet om hun werkweek vol te boeken met declareerbare uren: er zijn simpelweg niet genoeg klanten. De gemiddelde advocaat werkt dan ook maar 30% van zijn tijd voor het volle tarief en vult de rest van de tijd op met andere werkzaamheden.

Veel advocaten werken bijvoorbeeld ook als pro deo account: ze helpen dan mensen die de dure tarieven van privé advocaten niet kunnen ophoesten. Dit werkt via het puntenprincipe waarbij een advocaat per punt van de overheid een betaling ontvangt.

Hoe werkt het puntensysteem voor advocaten?

Eén punt is ongeveer 100 euro waard, maar als de advocaat een beetje zijn best doet krijgt hij vaak niet voor al het werk betaald. Er gaat vaak toch meer werk inzitten dan het maximale aantal punten die hij of zij kan ontvangen.

Het eerste gesprek met een cliënt betaalt bijvoorbeeld een halve punt of 50 euro, terwijl de advocaat hiervoor ook een behoorlijke afstand moet reizen. Werken via het puntensysteem is voor een advocaat dus een goede manier om zijn salaris aan te vullen, maar niet het werk waar hij of zij rijk van wordt.

Kosten advocaat

Een salaris van misschien wel € 180.000 op jaarbasis klinkt natuurlijk niet verkeerd. Vergeet echter niet dat de gemiddelde advocaat nog met veel extra kosten te maken krijgt. Wanneer de advocaat onafhankelijk werkt, moet hij bijvoorbeeld ook huur betalen voor het kantoor, afschrijvingen over de inventaris, elektriciteit, personeelskosten en ga zo maar door.

Ook een advocaat in loondienst krijgt te maken met extra kosten: ze moeten vaak geld investeren in cursussen en literatuur om de laatste ontwikkelingen in de gaten te houden. Mensen huren niet graag een advocaat in die onvoldoende kennis van zaken heeft.

Vergeet daarnaast niet de mentale kosten: als advocaat werk je vaak lange uren en je moet dan ook geen negen-tot-vijfmentaliteit hebben.

Hoe word je advocaat?

Advocaat wordt je niet zomaar! Je begint met een bachelor rechtsgeleerdheid en je moet vervolgens een master Nederlandse recht afronden aan een universiteit. Nadat je deze opleidingen afrond, ben je een advocaat stagair(e).

Je leert vervolgens in de praktijk: nadat een kantoor je aanneemt begint de beroepsopleiding voor advocaten. Deze opleiding duurt drie jaar waarna je wordt benoemd als advocaat. Onthoud dat er veel concurrentie is voor de baan van advocaat: je moet je zelf dan ook echt bewijzen!

De top

Wanneer je echt tot de top wil behoren, moet je echt lange dagen maken: van 8 uur tot 10 uur in de avond. Bij de grootste bureaus kan je dan wel een uitbetaling verwachten van een miljoen euro of meer. Geef jij je (sociale) level op voor een dusdanig hoog salaris? De keuze is aan jou!

Gebruikte bronnen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *