Hoeveel geld ontvang je in de bijstand?

Iedere Nederlander heeft recht op een minimum inkomen. Heb je dat niet, dan kan je een bijstandsuitkering aanvragen. Hoeveel geld je van de Staat ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie. Er zijn bijstandsuitkeringen van 300 tot 1500 euro per maand. Meer weten? Hier vertellen we je alles wat je weten wil!

Wat is een bijstandsuitkering?

Nederland wordt ook wel een verzorgingsstaat genoemd. Wanneer je in Nederland zonder inkomen komt te zitten of niet genoeg inkomen ontvangt om van te leven, kun je in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Deze dien je bij de gemeente waar je als woonachtig ingeschreven staat aan te vragen.

De uitkering is bedoeld voor iedere Nederlander ouder dan 21 jaar en woonachtig in Nederland en een inkomen heeft wat minder is dan het wettelijke minimum inkomen of helemaal geen inkomen ontvangt. 18-jarigen kunnen onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Hier gaan we strakjes nog wel even verder op in.

Hoeveel verdien je in de bijstand? Hoogte bijstandsuitkering

Hoeveel geld je misschien van de bijstand gaat ontvangen, hangt af van je persoonlijke situatie. Hier volgt een kort overzicht van de standaard uitkeringen;

  • Alleenstaand, jonger dan 21 jaar: € 265,49
  • Alleenstaand, ouder dan 21 jaar: € 1052,32
  • Gehuwden, jonger dan 21 jaar, zonder kinderen: € 530,98
  • Gehuwden, jonger dan 21 jaar, met kinderen: € 838,25
  • Gehuwden met één partner boven de 21, zonder kinderen: € 1033,66
  • Gehuwden met één partner boven de 21, met kinderen: € 1340,93
  • Gezin (met of zonder kinderen): € 1503.32

Jongvolwassenen krijgen minder uitkering omdat ervan uit wordt gegaan dat de ouders van de jong volwassene nog op de één of andere manier bijdragen in het onderhoud. Dat hoeft niet per se met geld te zijn, maar kan ook zijn wanneer je moeder af en toe boodschappen voor je koopt of je was doet, of wanneer je dagelijks bij je ouders gaat eten. Dit wordt gezien als financiële ondersteuning.

Voor bejaarden zijn er speciale regelingen, afhankelijk van hun persoonlijke situatie. Zelfs mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats kunnen in aanmerking kunnen komen voor een uitkering en zorg. Alhoewel we in Nederland graag klagen, is het goed om ons af en toe te realiseren dat het er in heel veel landen heel anders aan toe gaat!

Ook als je in een inrichting woont of over een eigen huis of vermogen beschikt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering. Bij een verblijf in een inrichting (zoals bijvoorbeeld een bejaardentehuis, internaat, verzorgingstehuis, ziekenhuis of gevangenis) hoef je zelf geen huur te betalen of gas water en licht. Daarom heeft dit meestal een korting op de uitkering tot gevolg.

Uitzonderingen op de regels; de aanvullende bijstandsuitkering

In de Nederlandse Participatiewet wordt een verschil gemaakt tussen jong volwassenen (18,19 en 20 jaar) en ‘échte’ volwassenen. Wettelijk gezien ben je volwassen met je 18e jaar, maar je bent pas financieel verantwoordelijk voor jezelf vanaf je 21ste verjaardag. Goed om te weten, toch? Mochten je ouders niet kunnen of willen bijdragen, dan kom je misschien  in aanmerking voor een aanvullende bijstandsuitkering. Twijfel je hierover? Een aanvraag indienen kan in het ieder geval nooit kwaad.

Leven van een bijstandsuitkering is geen vetpot

Hoe je het ook wendt of keert, van een minimumloon leven is zeker geen vetpot. Je moet overal en altijd op de centjes letten en te zorgen dat je aan het eind van het geld niet nog een stukje maand over hebt. Belangrijk is natuurlijk dat je  je vaste lasten op tijd betaald, zoals je ziektekostenverzekering, de huur, gas water licht en telefoonkosten.

Op tijd je rekeningen betalen voorkomt herinneringen, aanmaningen en incassobureaus. Er is ook altijd wel één ‘onvoorziene’ uitgave per maand: een verjaardag of een reparatie. Er blijft vaak maar weinig geld over voor de boodschappen en persoonlijke verzorging, laat staan dat er een budget is voor hobby’s. Gelukkig is het in Nederland mogelijk om aanvullende bijstand aan te vragen, of huursubsidie.

Waar komt al dat geld vandaan?

Het geld wat gebruikt wordt om de bijstand te financieren komt – net als bij heel veel andere uitkeringen – uit de Staatskas. De Staatskas wordt gevuld met belastinggeld. Iedereen die een inkomen ontvangt is belastingplichtig. Eigenlijk betalen we allemaal een heel klein beetje mee aan de uitkeringen voor mensen die op een bepaald moment in hun leven financiële ondersteuning nodig hebben.

Wie kan voor een bijstandsuitkering in aanmerking komen?

Van de 17.4 miljoen inwoners in Nederland ontvangen bijna een half miljoen mensen een bijstandsuitkering.

De bijstandsuitkering is bedoeld voor iedere Nederlander van 21 jaar en ouder die woonachtig is in Nederland en een inkomen ontvangt wat lager ligt dan het minimumloon.

De regelgeving en de hoogte van de bijstandsuitkering wordt vastgesteld door het Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale zaken.

De aanvraag voor de bijstandsuitkering wordt beoordeeld door de Gemeente waar de persoon ingeschreven staat. De aanvraag voor bijstand wordt beoordeeld door de Gemeente waar de persoon als woonachtig ingeschreven is.

De Gemeente mag bepaalde uitzonderingen op de regels toekennen. Dit wordt nogal eens gedaan voor bijvoorbeeld alleenstaande tienermoeders, minderjarigen die van huis weggelopen zijn en mensen die in scheiding liggen en bij wie de relatie ernstig verstoord is dat de kostwinner weigert geld te geven aan de andere partij. In het laatste geval kan het geld wat door de Staat uitgekeerd is na officiële uitspraak in de scheidingsprocedure van de kostwinner teruggevorderd worden.

Minder geld te besteden? Wees creatief!

Wanneer je moet leven van een minimum inkomen dien je creatief te zijn. Iedere gemeente heeft een voedselbank waar je gratis voedselpakketten kunt aanvragen en heel goedkoop boodschappen kunt doen.

Sommige winkels geven coupons en vouchers uit, die je kunt gebruiken om flinke kortingen te krijgen op bepaalde producten. Op de markt worden de verse producten vaak goedkoper aangeboden tegen sluitingstijd. Er zijn kringloopwinkels, tweedehands kledingwinkels en kappersscholen die naar modellen zoeken. Op zoek naar een fiets? De politie verkoopt jaarlijks hun gevonden voorwerpen voor een habbekrats,

Een andere bron waar je goedkope producten en diensten kunt scoren is te vinden op het internet. Op websites zoals marktplaats.nl en eBay worden allerlei soorten producten en diensten aangeboden. Op websites zoals gratis.nl mag je de spullen zelfs gratis bij de mensen ophalen! Bekijk ook eens de verschillende vergelijkingswebsites! Wie weet kun je hier en daar nog paar tientjes besparen, en alle kleine beetjes helpen.

In de vakantieperiode zijn veel mensen op zoek naar huiszitters die op de spulletjes letten en voor de huisdieren zorgen en gelukkig zijn heel veel dingen in het leven, zoals wandelen, genieten van de natuur, nog helemaal gratis.

Auteur: Rose Kuipers

Gebruikte bronnen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *