Hoeveel verdient een boer in Nederland?

Wat een zelfstandige boer per jaar aan inkomen verdient is afhankelijk van over welk soort boerenbedrijf we het hebben. Factoren als locatie, onderhoud van de panden en machines, wettelijke toeslagen, subsidies, investering, dagelijkse bedrijfskosten en verzekeringen kunnen per bedrijf enorm verschillen. Laten we eens wat dieper graven in het boerenbedrijf.

 ”Het is geen kunst om boer te worden, maar om boer te blijven”. 

In de media horen we de laatste jaren de boeren klagen over hoe moeilijk ze het financieel hebben en dat er in het boerenbedrijf geen geld meer te verdienen zou zijn. Is het beroep van boer nog wel aantrekkelijk? Wat is er de laatste jaren veranderd?

In dit artikel vragen we ons af of de boeren en varkens nog steeds knorrend vet worden, of dat we hier te maken hebben met een beroep wat met uitsterven bedreigd wordt.

Hoeveel verdient een boer?

Wat een boer per jaar aan inkomen verdient is afhankelijk van het soort boerenbedrijf waar we het hebben. Factoren als locatie, onderhoud van de panden en machines, wettelijke toeslagen, subsidies, investering, dagelijkse bedrijfskosten en verzekeringen kunnen per bedrijf enorm verschillen. Voor het gemak zullen we deze kosten buiten beschouwing laten en alleen kijken naar hoeveel er verdiend wordt met het product van het boerenbedrijf.

Welke boer verdient het minst?

Het minst loongevend is op dit moment het houden van melkkoeien. Het gemiddelde loon van een melkveehouderij ligt op een schamele 31.000 euro per jaar. Uit onderzoek is gebleken dat een melkveehouder met minder dan 100 melkproductie koeien zelfs 7 eurocent per liter melk verliest.

Daarom heeft een melkveehouder in Nederland gemiddeld 300 koeien, en geen weilanden meer. De koeien blijven op stal zodat ze geen energie verliezen met rondlopen en krijgen een zeer uitgebalanceerd dieet met als doel kleine melkfabriekjes te creëren. Een normale koe geeft ongeveer 8 liter melk per dag een biologische melkkoe 20 liter, en een melkproductie koe geeft gemiddeld rond de 30 liter melk per dag.

Wil je winst maken met normale koeien, dan moet je een heeeeele grote weide te hebben waar je meer dan 350 koeien op kan plaatsen, en ook genoeg boerenknechten in dienst te hebben om al deze koeien 2 keer per dag te melken.

Er komen steeds meer kleinschalige biologische boeren die zich inzetten voor kwaliteit van het leven van de koe en gezonden producten. En gelukkig wordt de groep mensen die bereid is meer te betalen voor een eerlijk product ook steeds groter.

salaris boer

De middelmoot boer

De  varkens- schapen- en kippenboeren doen het ietsje beter dan de melkveehouder. De gemiddelde veeteelt boer verdient zo’n 85.000 euro per jaar.

Beesten houden is enorm duur, en de groothandelaren vragen opnieuw om bodemprijzen. Net zoals bij de melkveehouder is gebeurd kunnen hierdoor alleen de allergrootste boerenbedrijven die hun beesten op een zo klein mogelijke ruimte houden enigszins winst maken en overleven.

Een andere factor op de achteruitgang van de veeboer is dat de consumptie van vleesproducten steeds meer afneemt. 20 jaar geleden bestond de warme maaltijd voor de Nederlandse gezinnen dagelijks uit aardappels, groenten en vlees. Steeds meer gezinnen eten tegenwoordig nog maar 2 tot 3 keer per week vlees. Het aantal mensen dat kiest voor een vegetarisch of veganistisch dieet groeit nog steeds.

Volgens het Wereld Economisch Forum, de organisatie die zich bezighoudt met de toekomst van de wereld,  moeten we helemaal stoppen met de productie van vlees.

De knappe koppen in de Wetenschap zijn er al in geslaagd om diervrije vleesproducten te ontwikkelen in hun laboratoria. Dus in de toekomst zien we waarschijnlijk geen veeteelt meer, geen, maar eten we een stukje nepvlees gemaakt in de fabriek.

De rijkste boeren

Voor de landbouw en agrarische boeren is het nog wel goed boeren. Op het bouwland en op de akkers in Nederland wordt de laatste jaren wel steeds meer mais verbouwd. Het is een gewas wat goed groeit, weinig onderhoud nodig heeft, subsidie oplevert en veel gebruikt wordt. Het is een relatief goedkoop product, maar het brengt helaas ook niet zo heel veel op.

Het grootste gedeelte van de in Nederland geproduceerde mais is GMO, en wordt opgekocht door groothandelaren die het product gebruiken om goedkoop voer voor de veeteelt te produceren. Het GMO maismeel wordt ook veel als basis in het menselijke voedsel gebruikt. Helaas is deze eenzijdige landbouwteelt niet erg goed voor ons milieu.

De glasbedrijven in groenten, bloemen en planten doen het nog het beste! Het loon van een gemiddelde glastuinder ligt rond de 150.000 per jaar.

Het boerenbedrijf van vroeger

Vroeger woonde de boer op een échte boerderij. Een onderkomen waarin het boerengezin woonde, met aan het woongedeelte vast de “deel”; het gedeelte waar de beesten s’nachts of bij slecht weer in werden ondergebracht.

Het boerenbedrijf werd gehouden op het land rondom de boerderij. Er werd zowel veeteelt als landbouw gedreven, en de kippen scharrelden over het erf. Op het erf was ook vaak een grote schuur te vinden voor al het gereedschap en de machines in op te bergen. Er was een hooiberg of hooizolder, en vaak stonden hier en daar op het erf nog wat konijnenhokken of een duiventil. In de kleine wei stonden de geitjes en schapen en in een groot weiland stonden de koeien iedere dag vreedzaam te grazen.

De lokale buurtbewoners haalden zelf bij de boer dagelijks hun verse melk, boter, kaas en eieren. De overige melk werd opgehaald door de melkfabriek, en slachtvee ging rechtstreeks naar de lokale slager. De opbrengst van groenten en fruit vond ook meestal lokale aftrek. Je kon zelf kiezen bij welke boer je wat wilde kopen. De boer bepaalde zelf zijn prijs. We kregen eerlijk voedsel tegen een eerlijke prijs.

De boer van nu

Boerenproducten direct aan de consument verkopen mag allang niet meer van de wet. De rauwe en verse producten van het land zouden ongezond zijn en een groot gevaar voor de Volksgezondheid opleveren. Daarom dient alles tegenwoordig eerst verkocht te worden aan de groothandelaren die het vervolgens chemisch bewerken en van een keurmerk voorzien.

In eerste instantie klonk het de boeren fantastisch in de oren, aan groothandelaren leveren! De afname van hun producten is gegarandeerd en het is veel handiger om in één keer 1000 eieren te verkopen, dan de buurtbewoners te bedienen.

Maar de boeren zijn in de val gelopen. De groothandelaren hebben in principe de boeren tegen elkaar uitgespeeld. De boerderij is vervangen door een villa en de meeste boeren concentreren zich nu op één soort bedrijfsvoering. Er zijn melkvee boeren, varkensfokkers, kippenboeren, maar ook fruitteelt boeren, bloemkwekerij boeren, glasgroenten boeren, akkerbouwboeren en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Alles moet effectiever om de kosten te drukken. De beesten zijn uit de wei gehaald en verdwenen in kleine hokjes, waar ze vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven en volgepompt worden met chemicaliën en groeihormonen. Daarna gaan ze naar de slachtfabriek. Ook het fruit en de groenten worden besproeid en gemanipuleerd voor betere en snelle groei. Het boerenvak is er niet leuker op geworden. De regels waaraan de boer zich dient te houden worden ieder jaar nog strakker aangescherpt.

Hoe wordt je boer?

In de meeste gevallen gaat het boerenbedrijf over van vader op zoon. Een nieuw boerenbedrijf opstarten is haast onmogelijk. Je hebt een groot stuk grond nodig met het juiste bestemmingsplan voor jouw bedrijf. Daarnaast dien je te investeren in machines, beesten, stallen, schuren, verzekeringen, energie, vergunningen en afhankelijk van wat je wilt gaan verbouwen zul je waarschijnlijk ook nog wat wettelijke verplichte cursussen moeten volgen.

 

Wil je toch écht je eigen werkende boerderij bezitten? Dan moet je misschien op zoek gaan naar een leuke boerendochter, of je opgeven voor het programma ‘Boer zoekt vrouw”.

Werken op de boerderij

Natuurlijk kun je wel gaan werken voor een boer! In de meeste gevallen zijn er geen opleidingseisen, maar  er zijn veel studierichtingen die zeker goed van pas kunnen komen wanneer je het boerenbedrijf in wilt.  Het allerbelangrijkste is dat je wel een goede boeren instelling moet hebben. Als boerenknecht moet je wel van aanpakken te houden en niet bang zijn om vies te worden.

Op de boerderij is het werk nooit gedaan. Voor de boer en zijn bedrijf begint de werkdag bij zonsopgang en gaat deze net zo lang door totdat de zon ondergaat. Ook tijdens de weekenden en op feestdagen gaat de bedrijfsvoering gewoon door. Hoeveel je gaat verdienen ligt aan de boer. Tijdens het werk zul je de fijne kneepjes van het boerenvak leren. En, wie weet, krijg je ooit de kans om de boerderij over te nemen!

Gebruikte bronnen

Auteur: Rose Kuipers

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *