Hoeveel verdient een brandweerman?

Je zou misschien verwachten dat het loon van een brandweerman behoorlijk hoog zou liggen; onregelmatige diensten,  zwaar werk met een hoog stresslevel, en soms onder levensgevaarlijke werkomstandigheden. Daar verwacht je toch een leuk bedrag als vergoeding voor! De waarheid zal je misschien een beetje tegenvallen Het salaris van een beginnend brandweerman ligt namelijk gemiddeld rond de 1423 euro bruto per maand, en kan met meer dienstjaren en ervaring  oplopen tot iets meer dan 2500 euro bruto per maand.

Waarom zou je bij de Brandweer gaan?

Wanneer je aan jonge kinderen vraagt wat ze later willen worden, luidt één op de tien antwoorden uit de jongensmonden ‘Brandweerman! Het beroep van brandweerman heeft op heel veel mensen een grote aantrekkingskracht. Voor de één is het een fascinatie met vuur, de ander wordt aangetrokken door het beeld van stoere mannen in zware overalls met hun zwart met gele jassen en gele helm, die met hun kameraden in een prachtig glimmende, rode brandweerwagen eropuit trekken wanneer het brandalarm in de kazerne afgaat.

Racend met sirene en zwaailichten aan door de stad scheuren deze dappere mannen met hun blus- en ladderwagens naar gevaarlijke situaties om branden te blussen, auto’s uit het water te halen of de gemeenschap op een andere manier bijstaan wanneer hun hulp noodzakelijk is.

salaris brandweer

Wat doet een brandweerman precies?

Brandweermannen blussen branden, dat is duidelijk. Maar een uitslaande brand is niet de enige reden waarvoor ze opgeroepen worden en in actie springen. De Brandweer wordt ook opgeroepen bij calamiteiten zoals watersnoodrampen, het verhelpen van stormschades en bij beknelling van mensen, bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeval.

De brandweerlieden spenderen de meeste tijd van hun dienst op de kazerne. Dat betekent niet dat ze daar zitten te niksen. Tijdens deze uren op de kazerne dienen de brandweermannen zelf zorg te dragen voor  het onderhoud van hun uitrusting en het wagenpark. In de meeste kazernes is een sportzaal zodat de brandweermannen kunnen sporten om in topconditie te blijven. De hoogste prioriteit  van een brandweerman ligt uiteraard bij het redden van mensen- en soms ook dierenlevens, maar de  brandweer heeft ook een actieve rol bij het maken van risicoanalyses van gebouwen en evenementen.

Het voorkomen van een brand is altijd beter dan het blussen van een brand. Daarom besteed de brandweer ook veel tijd aan preventie en voorlichting.

Hoe wordt je brandweerman?

Het vak Brandweerman is niet iets waar je ‘per ongeluk’ inrolt, zoals telefoniste, winkelbediende of andere kantoorbaan. Veel jonge kinderen willen brandweerman worden, maar meestal vervliegt deze jongensdroom bij het ouder worden, omdat dan de realiteit achter dit beroep duidelijk wordt. Het is zwaar, stressvol en gevaarlijk werk.

Voor de meeste mensen die daadwerkelijk deze beroepsrichting kiezen is het een roeping. Sommigen zeggen dat het werken bij de brandweer je in de genen moet zitten. Je ziet vaak dat dit beroep van vader op zoon wordt doorgegeven of in de familie zit.

Wat zijn de toelatingseisen?

De brandweeropleiding is niet iets waar iedereen zich voor in kan schrijven, maar gaat volgens een uitgebreid selectieproces. De eerste vereiste is dat je minimaal 18 jaar bent en een vooropleiding hebt afgerond op Mbo-niveau. Wanneer je de sollicitatieronde bent doorgekomen volgt er een uitgebreide medische keuring.

Vervolgens word je ook op karaktereigenschappen beoordeeld. Behalve dat je lichamelijk in topconditie dient te zijn (de uitrusting alleen al weegt zo’n 8 kilo!) worden er nog meer eisen aan een brandweerman gesteld: je dient stressbestendig te zijn, snel besluiten kunnen nemen, flexibel te zijn, doorzettingsvermogen te hebben en over een tomeloze moed te beschikken.

De opleiding tot brandweerman

De opleiding tot brandweerman is behoorlijk zwaar. Behalve het fysieke gedeelte en de theorie die te maken heeft met het blussen van branden leer je alles over preventie, veiligheid, gevaarlijke stoffen en omgaan met mensen (en dieren) in nood. De opleiding bestaat uit verschillende modules, die een bepaald aspect van het werken bij de brandweer behandelen.

Omdat het werk fysiek en mentaal erg zwaar is, kiezen de meeste brandweermannen ervoor om na een bepaald aantal jaren het vak te verlaten en een ander beroep te zoeken. Dit wordt door de Brandweervakbond aangeraden om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Vaak mag al met de vervolgopleiding gestart worden tijdens de kazerne uurtjes.

Werkweek van een brandweerman

Een brandweerman werkt doorgaans op basis van een 24-uurs dienst. Dit betekent dat hij of zij twee dagen van 48 uur in totaal werkt. Hier zitten ook de slaapuren in; als brandweerman kan je dus letterlijk slapend rijk worden. Je moet wel een lichte slaper zijn, aangezien je bij problemen direct paraat moet zijn.

Aangezien veel brandweermannen maar twee dagen per week werken, is het vaak mogelijk om de baan van brandweerman te combineren met een andere baan. Op die manier kunnen ze het beperkte salaris aanvullen.

Vrijwillige brandweer

Mensen die bij de vrijwillige brandweer zitten ontvangen geen vast salaris. Wel ontvangen ze een vergoeding die afhankelijk is van het aantal gewerkte uren. Wanneer een brandweerman vaak moet uitrukken, kan deze vergoeding toenemen. De verwachte vergoeding kan tussen de 400 en 600 euro liggen.

Films over de Brandweer

Er zijn heel veel films en documentaires gemaakt over de Brandweer. Een van de meest succesvolle films van de afgelopen jaren over de brandweer is de Amerikaanse actiefilm Backdraft met sterren als Kurt Russel, Robert de Nero en Donald Sutherland.

De komische familiefilm Chuck and Larry met  Adam Sandler en Kevin James in de hoofdrol gaat meer in op het leven in de kazerne.

Natuurlijk zijn er ook heel veel documentaires over het échte leven als brandweerman op het internet te vinden. Een van de meest schokkende documentaires zijn die van de brandweermannen die betrokken waren bij de ramp in Amerika op 9 november, 9/11 Firefighters story.

Gebruikte bronnen

Auteur: Rose Kuipers

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *