Hoeveel verdient een CEO?

Het gemiddelde salaris van een CEO ligt tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand. Klinkt niet verkeerd toch? Wil je weten wie er 2000 euro per maand ontvangt en hoe je 4000 euro per maand kunt verdienen, dan nodig ik je uit om snel verder te lezen!

Het salaris van de CEO

Het gemiddelde maandsalaris van een CEO in Nederland ligt rond de 3000 euro per maand.

Een CEO met een vooropleiding op LBO/ VMBO niveau kan rekenen op een bruto maandsalaris gelegen rond de 2.100 euro per maand, een CEO met een Universitaire opleiding verdient al gauw een bedrag van 3.850 euro per maand.

Je verwacht misschien een hoger bedrag, maar dit komt doordat we bij CEO’s direct denken aan mensen die aan het roer staan van een grote multinational…

Wat verdient de CEO van…

De CEO van Heineken verdient een basisbedrag van 150.000 tot 170.000 euro per jaar. Maar als CEO van een groot bedrijf als Heineken kan naast zijn salaris ook nog aanspraak maken op vergoedingen, bonussen en andere geldelijke vergoedingssystemen.  Ex-CEO topman Van Boxtel wist meer dan 88 miljoen te ontvangen na een dienstverband van 15 jaar.

KLM CEO Elbers wist in 2019 een bruto jaarsalaris van een half miljoen euro binnen te slepen.

Als CEO van een Goed Doel organisatie zoals de Nederlandse Hartstichting of Amnesty International kan je al gauw rekenen op een jaarsalaris van gemiddeld 120.000 euro. De Algemeen Directeur van Bont Voor Dieren verdient ‘maar’ een kleine 60.000 euro per jaar.

Salaris van beursgenoteerde bedrijven

De CEO van een aan de AEX genoteerd bedrijf verdiend gemiddeld tussen de € 3.500.000 en € 4.000.000 op jaarbasis. Hiervan wordt € 1.000.000 gevormd door het basissalaris en bestaat de rest uit extra beloningen die vaak samenhangen met de prestaties van het bedrijf.

Kleinere bedrijven keren logischerwijs lagere beloningen uit aan hun CEO’s. Bij bedrijven genoteerd aan de AMX ligt de beloning gemiddeld tussen de € 1.500.000 en € 2.000.000 waarvan € 650.000 basissalaris. Voor bedrijven genoteerd aan de AScX ligt het gemiddelde salaris rond de € 800.000 – € 1.000.000 waarvan ongeveer € 300.000 het basissalaris is.

Het is lastig om een duidelijke indicatie te geven van het salaris van een CEO aan een beursgenoteerd bedrijf, aangezien de verschillen erg groot zijn. De CEO van Prosus verdiende in 2019 bijvoorbeeld € 11,5 miljoen terwijl de CEO van ING € 2,6 miljoen verdiende. Dat is in het niets wanneer we het vergelijken met de gemiddelde salarissen van CEO’s in Amerikaanse bedrijven.

salaris CEO

Wat doet een CEO?

De term CEO is vrij breed, we kunnen het hebben over een CEO van een klein bedrijfje tot de CEO van een multinational.

CEO, wat is dat eigenlijk?

De afkorting CEO staat voor ‘Chief Executive Officer. De afkorting is overgewaaid vanuit Engeland en vertaalt zicht in het Nederlands als Algemeen Directeur van een onderneming. Waarom we de titel van de Algemeen directeur hebben vervangen door de afkorting CEO? Omdat we tegenwoordig, onder andere door de komst van het internet, veel meer zaken doen met het buitenland, en de titel ‘Algemeen Directeur’ bekt nu eenmaal niet zo lekker voor de buitenlandse klanten en businesspartners.

Misbruik van de term CEO

De term CEO is inmiddels ook in Nederland helemaal ingeburgerd. Helaas wordt deze niet altijd en door iedereen correct gebruikt. In plaats van alleen de werkzaamheden als Algemeen Directeur te omschrijven, wordt de term ook gebruikt voor de hoogst leidinggevende van een bedrijfstak, en zelfs ook voor een “gewone’ leidinggevende of iemand met een eindverantwoordelijkheid.

Ik heb zelfs iemand ontmoet die zichzelf CEO Interior Retirade noemde, terwijl zijn werk bestond uit het schoonmaken van de toiletten in een kantoorgebouw.

Wat doet een CEO?

Het werk van een CEO is uiteraard afhankelijk van het bedrijf waarvoor je gaat werken. Het werk van een Algemeen Directeur van een meubelfabriek is natuurlijk heel anders dan het werk voor een leidinggevende van een internationale helpdesk, of een directeur van een basisschool. Toch worden ze allemaal onder het kopje CEO ingedeeld, omdat ze één ding gemeen hebben: als CEO ben je leidinggevende met een eindverantwoordelijkheid.

Hoe word je CEO?

We gemakkelijkste manier om CEO te worden is natuurlijk wanneer je je eigen bedrijf opstart en je geeft jezelf de functie van Algemeen Directeur. Klaar!  Je kunt natuurlijk ook solliciteren voor een baan als Algemeen Directeur of leidinggevende met eindverantwoordelijkheid.

Je zult misschien verwachten dat een baan vinden als CEO te vergelijken is als het zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg is, maar dat valt in de praktijk nog wel mee! Vroeger streefde men om een baan voor het leven te hebben. Je werd meestal aangenomen met een contract voor onbepaalde tijd, en dit werd verbroken zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Tegenwoordig is het wisselen van baan veel normaler geworden.

De nieuwste trend: Als CEO wisselen van sector

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven CEO’s aannemen die in een andere sector hebben gewerkt. De leidinggevende van de afdeling Vleeswaren in een grote supermarktketen wordt aangenomen als Algemeen directeur van een fabriek die zich bezighoudt met het maken van biologische verzorgingsproducten.

Wat is de visie achter dit verhaal? Het lijkt een vreemde beslissing, maar het aannemen van leidinggevenden uit andere bedrijfssectoren lijkt goed te zijn voor het bedrijf. In de meeste gevallen hoeft de Algemeen Directeur niets te weten over het productieproces. Wanneer een leidinggevende met de eindverantwoordelijkheid teveel gedetailleerde kennis over het maken of tot stand brengen van het product heeft, kan dit de ontwikkeling van het bedrijf zelfs belemmeren. Een frisse, nieuwe blik op de producten en gang van zaken binnen een bedrijf kan heel positief zijn!

Het is het als bedrijf van levensbelang om innovatief te blijven! Met de altijd op de loer liggende concurrentie dien je als bedrijf altijd alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen. Een frisse blik, een nieuw setje ogen om het productieproces of zelfs het product zelf eens goed onder de loep te nemen kan voor het bedrijf van levensbelang zijn.

Het voordeel van werken als een freelance-CEO

Freelance of tijdelijke CEO’s worden vaak aangenomen als het bedrijf te maken krijgt met fusies of grote veranderingen. Het grote voordeel van een tijdelijk leidinggevende is niet alleen dat het product en het productieproces met nieuwe ogen onder de loep genomen kan worden, maar omdat de nieuwe CEO geen persoonlijke band heeft met het personeel, is het ook makkelijker om mensen te ontslaan of hun werkomschrijving te veranderen.

De meeste mensen houden namelijk niet van verandering, en het is makkelijker klagen tegen je baas die je al jaren kent, dan tegen die nieuwe CEO met zijn nieuwe ideeën. Het is een uitdaging die niet voor iedereen aanlokkelijk klinkt.

Het nadeel van werken als freelance-CEO

Zeker wanneer je als CEO wordt aangenomen met als doel een bedrijfsverandering toe te passen, kan dit behoorlijk frustrerend zijn. Werknemers zitten vaak niet te wachten op verandering en kunnen daarom in de verleiding komen om “die nieuwe CEO” eens goed tegen te werken en hem het leven zuur maken.

Het herverdelen van verantwoordelijkheden, veranderen van productieprocessen en het uitvoeren van gedwongen ontslagen kan voor grote psychische problemen zorgen zowel bij de CEO als bij de werknemers. Je moet als CEO absoluut stressbestendig zijn.

Auteur: Rose Kuipers

Gebruikte bronnen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *