Hoeveel verdient een chirurg?

Denk je erover om chirurg te worden? Of ben je gewoon enorm benieuwd wat een chirurg eigenlijk verdient? Een chirurg kan op twee manieren zijn geld verdienen: in loondienst voor een ziekenhuis of als Zzp’er.

Salaris chirurg: hoeveel verdient een chirurg?

Hoeveel de chirurg exact verdient is afhankelijk van de hoeveelheid uren hij of zij gewerkt heeft én welke specialisatie de chirurg uitoefent.  Al ligt het uurloon van een chirurg die zelfstandig werkt een flink stuk hoger dan een chirurg die in loondienst is.

Het inkomen van een chirurg in loondienst ligt in Nederland tussen de € 70,000 en € 150,000 per jaar. Wanneer je als beginnend chirurg in een ziekenhuis komt te werken, in loondienst, begin je vaak met een startsalaris van € 70,000 per jaar, hiervoor werk je 45 uur per week.

In dit salaris zijn de extra toeslagen niet meegenomen: denk aan vakantiegeld en bereikbaarheidstoeslag.

Een chirurg die zelfstandig aan de slag is gegaan verdient gemiddeld tussen de € 150,000 en € 250,000 per jaar. Ook wordt een chirurg meer betaald wanneer hij langer zijn beroep uitoefent. Zo kan een zeer ervaren chirurg soms wel € 400,000 per jaar verdienen. Dit is bruto, er gaat dus nog wel flink wat belasting vanaf.

In Nederland staat dit beroep in de top drie van best betaalde banen. Wist je dat een chirurg zelf meer verdient dan onze Mark Rutte? Onze premier verdient namelijk slechts een schamele € 181,000 per jaar.

chrirurg salaris

Hoe word je chirurg?

Om chirurg te worden studeer je aardig wat jaren. Na de basisschool, ga je net als iedereen naar de middelbare school. Hier is het van belang dat je naar het vwo gaat en goede cijfers haalt. Wanneer je dit afgerond hebt, ga je naar de universiteit om geneeskunde te studeren. Deze studie duurt zes jaar.

Wanneer je deze zes jaar afgerond hebt moet je de keuze maken om óf huisarts te worden óf een specialisatie te kiezen. Wanneer je chirurg wordt, kies je dus voor een specialisatie en deze duurt vervolgens nog eens zes jaar. Je bent tijdens deze jaren ook al werkzaam in een ziekenhuis.

Binnen de tak chirurgie heb je verschillende soorten specialisaties. Een aantal van de bekende specialisaties zijn bijvoorbeeld:

  • KNO (keel-, neus- en oorheelkunde)
  • Kinderarts
  • Plastische chirurgie
  • Hartchirurg

Plastisch Chirurg verdient veel geld

Een plastisch chirurg kan nog wel veel meer verdienen. Waar het vroeger nog een groot taboe was, is in de tegenwoordige tijd steeds normaler om een bezoekje te brengen aan een plastisch chirurg om het één en ander aan je zelf te laten veranderen.

Maar dit is niet het enige wat een plastisch chirurg doet! Ook verhelpt een plastisch chirurg bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip. Als plastisch chirurg leer je dus om een bepaald lichaamsdeel te reconstrueren. Of dit nu is omdat dit je eigen wens is, of omdat het noodzakelijk is.

Een plastisch chirurg verdient gemiddeld in Nederland tussen de € 70,000 en € 250,000 per jaar bruto.

De best betaalde specialismen

De ene chirurg is de andere niet en zo de salarissen ook niet. Er kunnen aardig wat verschillen zitten in het inkomen van chirurgen, dit verschil kan oplopen tot wel € 80,000 per jaar. Ook is er nog altijd ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de medische wereld. Uit onderzoek is gebleken dat elke euro een vrouwelijke arts verdient, een mannelijke arts dertig cent meer verdient. Ook blijkt uit dit onderzoek dat er niet tot weinig vrouwelijke artsen hoge posities hebben binnen de medische wereld. Deze medische wereld wordt dus nog altijd geregeerd door de mannelijke artsen.

34% van de artsen in het ziekenhuis is vrouw, al lijkt het erop dat dit snel gaat veranderen! Verwacht wordt dat steeds meer vrouwen gaan kiezen voor beroepen als huisarts, bedrijfsarts of psychotherapeut.

Ook lijkt het erop dat binnen enkele jaren er ook veel meer vrouwen in de top van het ziekenhuisbestuur zullen staan. De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen kijkt hier zorgvuldig op toe en willen dit juist verder stimuleren.

De specialismen die het beste betalen in zowel loondienst als in zzp-basis zijn onder andere:

  • anesthesiologie
  • Kinderarts
  • Gynaecologie
  • Psychologie

De artsen die in de medische wereld het minste verdienen zijn onder meer artsen die werken in de jeugdzorg en in de maatschappelijke gezondheidszorg.

Auteur: Samira van Diepen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *