Hoeveel verdien je als docent op de basisschool?

Regelmatig hoor je erover, de salarissen van leraren. Ze lijken er niet tevreden mee te zijn en zo nu en dan leggen leraren hun werk neer en eisen de vakbonden meer. Maar, hoeveel verdien je eigenlijk als docent?

Hoeveel verdienen docenten op de basisschool?

Hoeveel verdien je eigenlijk als docent in het basisonderwijs? Dit is een vraag die vele zich waarschijnlijk wel stellen. We kunnen hier kort, maar krachtig over zijn. Een leraar op de basisschool heeft een salaris tussen de 2.563 en 4.228 euro bruto per maand. De meeste leraren in het basisonderwijs verdienen rond de 3.910 euro bruto per maand.

Om leraar in het basisonderwijs te worden is het van belang dat je gestudeerd hebt aan de PABO. Dit is een vierjarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Je begint na de studie, wanneer je ook daadwerkelijk als leraar in het basisonderwijs aan de slag gaat, in de laagste salarisschaal.

Het startsalaris van een net-afgestudeerde PABO student op een volledige werkweek is 2290 euro bruto per maand. Je kunt tot vijftien schalen omhoog in het salaris. Iemand die dus net start heeft een compleet ander salaris dan iemand die al meer dan vijftien jaar in het vak zit. Ook is het mogelijk om binnen het onderwijs andere functies en/of taken erbij te krijgen, waar het salaris dan ook in meegroeit. Denk aan bijvoorbeeld een interbegeleider of een MR-lid.

salaris basisschool

Speciaal basisonderwijs

Ook heb je een andere tak binnen het basisonderwijs, namelijk het speciaal basisonderwijs. In het speciaal basisonderwijs verdient een leraar net wat meer dan in het reguliere onderwijs. Dit is het geval omdat het werk in het speciaal onderwijs emotioneel zwaarder is. Het startsalaris van een docent in het speciaal basisonderwijs begint met 3100 euro bruto per maand.

Andere inkomsten

Als leraar heb je zeker geen slecht loon. Maar naast de bedragen die we hierboven benoemd hebben, komen ook nog enkele toeslagen overheen. Zo krijgen leraren ook een vakantietoeslag én een einde jaaruitkering.

Wanneer je de vijftiende schaal hebt bereikt binnen het basisonderwijs én je dus eigenlijk aan de top van het salaris zit, dan krijg je te maken met een bindingstoelage. Elk jaar krijgen leraren die al langer dan vijftien jaar als leraar werken en op de top van hun salaris zitten een extra toelage, deze wordt de bindingstoelage genoemd. In 2018 was de bindingstoelage die in september wordt uitgekeerd 760 euro.

Werkweek leraren

Leraren in het basisonderwijs hebben enorm veel vakantie, zo wordt altijd gezegd. Leraren hebben natuurlijk net als de kinderen elke zes tot acht weken een vakantie van minimaal één week. Maar, klopt dat eigenlijk wel?

Wanneer we kijken naar een volledige werkweek van een leraar in het basisonderwijs op jaarbasis, dan komt dit neer op 1.659 uur. Dit is terug te berekenen naar een werkweek van 31 uur, maar hier zijn dan de vakanties niet bij meegerekend. Wanneer we de berekening verder doortrekken en dus de vakanties hierin ook verwerken, dan blijkt dat een leraar in het basisonderwijs eigenlijk op jaarbasis een werkweek heeft van 35 uur.

Toch lijkt het vaak dat leraren heel veel vrij hebben. Maar vergeet niet dat er na schooltijd nog veel gedaan moet worden. Zo moeten er schoolwerken worden nagekeken en bovendien moet ook de lesvoorbereiding van de volgende dag worden ingepland. Een ‘normale’ schooldag duurt over het algemeen van 8:30 tot 15:30.

Gemiddeld staat een leraar in het basisonderwijs rond de 760 uren per jaar voor de klas. Een bepaald percentage van deze uren wordt gebruikt voor onder andere de voorbereidingen. Over het algemeen wordt gezegd dat hiervoor 40% van de tijd wordt ingezet. Dit komt neer op ruim 304 uur aan voorbereidingen voor de lessen!

Leraren moeten ook leren

Een leraar krijgt gemiddeld gezien tachtig uur per jaar om te besteden aan het ontwikkelen van zijn of haar kennis. Dit komt neer op ongeveer twee uur per week. Ook wordt er van een leraar verwacht dat deze fit blijft en hier wordt dan ook tijd voor ingezet. Een leraar krijgt hiervoor veertig uur per jaar toegezegd, dit komt neer op ongeveer één uur per week.

Andere werkzaamheden

Maar hier stopt het takenpakket van een leraar nog niet. Want vergeet niet dat ook leraren nog heel veel andere dingen moeten organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijkse musical, of het kerstontbijt. Maar ook zijn er ouder-gesprekken en ouderavonden. Ook bespreken leraren onderling veel, denk hierbij aan een teamoverleg en extra zorg-gesprekken.

Al met al heeft een leraar het een stuk drukker dan dat het misschien lijkt. Ja, een leraar heeft veel vakanties, maar tijdens deze vakanties zijn er nog steeds werkzaamheden die gedaan moeten worden. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een vakantie te nemen buiten de reguliere schoolvakanties om.

Les geven is zeker niet het enige wat een leraar doet. Al hebben leraren in het basisonderwijs zeker geen slecht salaris, het is en blijft wél een zwaar beroep.

Auteur: Samira van Diepen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *