Hoeveel verdient een huisarts?

Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel je huisarts eigenlijk verdient wanneer je naar hem toe gaat voor medisch advies of hulp? En hoeveel een huisarts per jaar verdient? In dit artikel zal ik uitleggen hoe de huisarts aan zijn geld komt.

Huisarts in loondienst

Er zijn in Nederland iets meer dan 1000 huisartsen die in loondienst werken. Vaak gaat het om part-timers, bijvoorbeeld vrouwelijke artsen die thuis ook de zorg hebben voor de kinderen, of huisartsen die nog een andere medische specialisatie aan het studeren zijn.

Het voordeel van het werken in loondienst is dat je gewoon voor een salaris werkt, zonder dat je je druk hoeft te maken over de kosten van de praktijk zelf, zoals verzekeringen en de aanschaf van medische apparatuur. Het bruto jaarloon van een huisarts in loondienst ligt gemiddeld op € 80.000, gebaseerd op een full-time dienstbetrekking.

Huisarts met een eigen praktijk.

De meeste huisartsen in Nederland zijn zelfstandig ondernemer. Vooral huisartsen die hun praktijk in een kleine gemeenschap hebben kiezen vaak voor een praktijk aan huis. Het is natuurlijk praktisch gezien een uitkomst om je patiënten naar je eigen huis te laten komen en ook een geweldige kostenbesparing.

Coöperaties huisartsen

Veel huisartsen in grotere of dure gemeentes kiezen ervoor om een coöperatie aan te gaan met andere huisartsen. Het delen van een praktijkruimte met andere huisartsen heeft veel voordelen. Kosten voor zaken als de huur, het loon van de assistente of receptioniste, de aanschaf van medische apparatuur en misschien zelfs het houden van een eigen, inpandige apotheek worden door de deelnemende huisartsen gedeeld.

De samenwerkende huisartsen behouden allemaal hun eigen patiënten. Mocht jouw huisarts op vakantie gaan of een dagje vrij hebben en je hebt medische hulp nodig, dan is het voor zowel de huisarts als voor de patiënt gemakkelijker om een vervangend huisarts te bezoeken in de groepspraktijk.

salaris huisarts

Voordelen van een coöperatie

Behalve dat het voor de huisarts die werkt in een groepspraktijk veel gezelliger is, heeft de directe samenwerking met collega’s ook andere voordelen. Huisartsen met nog niet zo heel veel ervaring of die bezig zijn met hun Masters plukken  zeker de vruchten van het feit dat er meerdere huisartsen zijn. Ze kunnen van iedere huisarts die aanwezig is in de groepspraktijk  leren. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken, en zijn eigen manier van hoe met patiënten om te gaan.

Ook voor de patiënt kan het handig zijn om voor een huisarts te kiezen die werkt in een groepspraktijk. Mocht je als patiënt met iets “raars” bij de dokter komen, dan kunnen de dokters snel samen overleggen over de juiste prognose en het voor te stellen behandelplan.

Vaak zijn in de groepspraktijk ook andere zorgverleners opgenomen, zoals de fysiotherapeut, de tandarts, mondhygiëniste en een apotheek.  Alles op één adres is wel zo handig!

Hoeveel geld ontvangt de huisarts voor patiënten uit de verplichte basisverzekering?

In Nederland ontvangen huisartsen geld voor patiënten vanuit de verplichte basisverzekering. Wanneer je de huisarts bezoekt, betaal je immers niet zelf de kosten.

Jaarlijkse vergoeding voor ingeschreven patiënten

In Nederland staat iedereen die een basisverzekering heeft als patiënt ingeschreven bij een huisarts in de buurt. Door de ziektekostenverzekeraar wordt bijgehouden welke patiënt bij welke huisarts staat ingeschreven.

Voor iedere patiënt vangt de huisarts € 56,56 per patiënt per jaar van de verzekering. Ongeacht of je als patiënt gebruik hebt gemaakt van zijn diensten. De gemiddelde full-time huisarts heeft een praktijk met 2350 patiënten. Dit geeft de huisarts een vast inkomen van (56,56 x 2350)  € 132.916.

Hoeveel geld ontvangt de huisarts voor een consult

Behalve de jaarlijkse vergoeding van € 56,56 ontvangt de huisarts ook geld wanneer de patiënt contact zoekt. Deze vergoedingen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa, en hebben eigenlijk niets met de daadwerkelijke kosten te maken.

De vergoedingen worden vastgesteld op tijd. Zo kost een bezoekje aan de huisarts van maximaal 20 minuten € 27,63 en voor een consult langer dan 20 minuten mag de huisarts een bedrag van € 55,27 declareren. Wanneer je naar de huisarts belt voor medisch advies of om de uitslag van een test te weten te komen ontvangt de huisarts  € 13,82 van de verzekeraar. Ook voor het geven van een spuitje (vaccinatie) ontvangt de huisarts dit bedrag.

Gemiddeld verdient een huisarts nog eens 45 euro per patiënt per jaar. 2350 patiënten x € 45 = € 105.750,00. Wanneer je de bedragen bij elkaar optelt dan is dit helemaal niet verkeerd!

Overige inkomsten van de huisarts

Naast deze betalingen van de verzekeraar zijn er nog enkele andere manieren waarop de huisarts zijn inkomsten kan vergroten. Voor het draaien van weekenddiensten of nachtdiensten ontvangt de huisarts een toeslag van de verzekeraar.

De Overheid heeft besloten dat de huisartsen voor de zorg gedurende de corona pandemie een toeslag van 10 euro per patiënt ontvangen, wat een zeer leuk extraatje is zonder dat ze daarvoor ook maar iets hoeven te doen!

Farmaceutische industrie

Een andere bron van inkomsten komt uit de farmaceutische industrie. Artsen kunnen “sponsorgeld” ontvangen wanneer zij hun patiënten bepaalde medicijnen voorschrijven of wanneer zij meewerken aan een onderzoek over een bepaald medicijn. Deze werkwijze is niet illegaal, maar  wordt wel als zorgwekkend gezien.

Wat als de huisarts ervoor kiest om een bepaald medicijn voor te schrijven aan patiënten die misschien meer baat hebben bij een medicijn waar geen sponsorgeld aan kleeft om zichzelf te verrijken? Er zijn gevallen bekend waarin een arts meer dan € 35.000 per jaar ontving aan “sponsorgeld”.

Om dit te voorkomen worden de huisartsen door de verschillende instanties streng gecontroleerd op het uitschrijven van medicijnen en op het correct bijhouden van informatie over uitgeschreven medicatie in de patiënten dossiers.

Totale inkomsten van een gemiddelde huisarts

Als je de bovenstaande inkomsten bij elkaar optelt, kom je al gauw op een bruto-inkomen van meer dan twee ton per jaar. Maar een zelfstandige huisarts heeft ook behoorlijk wat onkosten.

Voor de praktijkruimte dient huur betaald te worden, verzekeringen, gas water licht, telefoonaansluiting, enzovoort. Daarnaast dient de praktijkruimte ook ingericht te worden. Denk hierbij aan de aanschaf van computers, meubilair en medische apparaten. Het gebouw moet uiteraard toegankelijk zijn voor gehandicapten, en er dienen uiteraard voldoende toiletvoorzieningen te zijn, en een kantine voor de artsen.

Er moet salaris betaald worden voor een receptioniste, een medische assistent en de schoonmakers. Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn en er zijn ook kosten verbonden aan het houden van een apotheek. Net als voor iedere zelfstandige ondernemer wordt een groot gedeelte van het inkomen gespendeerd aan de betaling van belastingen, (beroeps)verzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenopbouw.

Na aftrek van al deze kosten houdt de gemiddelde ful-time huisarts een bedrag van ongeveer een ton per jaar over. Niet verkeerd, maar ook zeker geen echte vetpot.

Hoe wordt je huisarts?

Om huisarts te worden dien je de opleiding Geneeskunde te volgen. Deze opleiding duurt 6 jaar en is zeer intensief. De eerste drie jaar wordt de ‘bachelor’ periode genoemd. Gedurende deze periode is het studeren, studeren en nog meer studeren geblazen.

Daarna dien je verder te gaan met je “Master”. Ook dit gedeelte van de opleiding duurt weer drie jaar, waarbij je in het laatste gedeelte van je Masters stage gaat lopen in een bestaande huisartsenpraktijk.

Zodra je je Masters met succes hebt afgerond ben je gediplomeerd arts, maar nog niet klaar! Nu is het tijd om je specialisatie te kiezen. De specialisatie tot huisarts duurt nog eens drie jaar. In het totaal moet je dus 9 jaar hard studeren om huisarts te worden!

Gebruikte bronnen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *