Hoeveel verdient een politie agent?

Al jaren lang wordt er dag in en dag uit gesproken over de salarissen van mensen die werken in vitale beroepen. Zo ook van politieagenten. Een politieagent heeft zowel lichamelijk als mentaal zwaar werk. Daarnaast kan het werk ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Een goed salaris hoort daar, vinden velen, toch wel tegenover te staan. Maar hoeveel verdient een politieagent nu eigenlijk in de praktijk?

Werken bij de politie

Wanneer je aan de slag wilt bij de politie moet je eerst een opleiding volgen. Deze opleiding wordt overigens betaald. Het aller eerste jaar dat je de opleiding tot politieagent volgt én dus al verdient binnen de politie kun je vergelijken met een studiebeurs.

Binnen de opleiding tot politieagent heb je verschillende instroom-niveaus. Dit start bij MBO-2 en loopt helemaal op tot Hbo-masteropleiding recherche.

Hoeveel verdien je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de MBO 2 politieopleiding krijg je een vergoeding van € 897,- per maand. In jaar twee loopt dit op naar €1,363,-.

Als MBO 4 politieopleiding – student verdien je € 897,- per maand, maar in het tweede jaar loopt dit al flink op tot € 1,690,- per maand

De Hbo-opleidingen binnen de politie hebben een hogere vergoeding. Zowel de HBO politieopleiding als de verkorte Hbo-politieopleiding ontvangen in het eerste jaar een vergoeding van € 1,003,- per maand. In het tweede jaar loopt dit op tot € 1,363,-. In jaar drie wordt dit € 1,545,- en in jaar vier wordt dit €2,435,- per maand.

Wat verdien je als politieagent na de opleiding?

Hoeveel je als politieagent verdient hangt erg af van je salarisschaal. Schaal 6 is bedoeld voor gewone agenten terwijl de hoogste schaal 11 bedoeld is voor de inspecteur.

Een normale agent in schaal 6 verdient tussen de 1.976 euro en 3.159 euro, terwijl inspecteurs in schaal 11 tussen de 2.866 euro en 5.228 euro verdienen. Daarboven staan nog de commissaris en hoofdcommissaris  die nog meer kunnen verdienen.

politie salaris

Arbeidsvoorwaarden politie

Wanneer je de studie afgerond hebt en je in dienst treed bij de politie, dan ontvang je ook leuke extra’s. De arbeidsvoorwaarden bij de politie zijn namelijk helemaal niet slecht!

Als politieagent werk je niet van 9:00 tot 17:00. Je hebt vaak wisselende diensten, die zowel in de avonden, nachten en weekenden kunnen vallen. Hier gelden dan ook specifieke toeslagen voor die boven op het salaris komen.

Ook ontvang je als politieagent 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering ter waarde van 8,33%. Eventuele reiskosten die je maakt worden ook vergoed én je dingt mee in het pensioenfonds.

Taken van de politie

Behalve vervelende bekeuringen uitdelen omdat je zonder licht op je fiets gestapt bent, doet een politieagent natuurlijk nog veel meer. Een politieagent heeft een zeer belangrijk beroep. Zo zorgt hij of zij ervoer dat:

  • Indien nodig bepaalde gebieden worden gepatrouilleerd, mensen kunnen dan ook gefouilleerd worden.
  • Ze reageren op noodsituaties en reageren direct wanneer nodig.
  • Ze geven instructies aan het publiek.
  • Ze onderzoeken plaatsen-delict. In dit geval kunnen ze ook ooggetuigen te woord staan en mensen in bedwang houden.
  • Ze verzamelen bewijsmateriaal en doen arrestaties wanneer nodig.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de taken die een politieagent kan uitvoeren. Daarnaast spendeert een agent ook heel wat uren op het politiebureau. Alles wat een agent mee maakt en uitdeelt moet namelijk geregistreerd worden.

Toekomst van de politie

Binnen vijf jaar gaan ruim zeventienduizend politieagenten met pensioen. Dit betekent dat de politie als een wiedeweerga mensen moeten gaan aannemen. Maar dit lijkt nog niet zo gemakkelijk te gaan. Politiekorpsen moeten elk jaar minstens zestienhonderd agenten aannemen.

Binnen de politie krijg je overigens ook heel wat kansen om door te groeien. Wanneer je start op MBO 2 is het zeker mogelijk om in de jaren daarna flink door te leren tot bijvoorbeeld hoofdcommissaris.

Toch is een baan bij de politie niet voor iedereen weg gelegd. De politie vraagt dan ook tijdens de intake om een persoonlijkheidstest te doen. Wanneer je in overweging neemt om je om te laten scholen tot politieagent is het zeker raadzaam om eens de website van de politie te bekijken. Hier kan je veel informatie vinden en ook contact opnemen met de politie om meer informatie te verkrijgen over de opleidingen die er beschikbaar zijn. Welke opleiding het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw achtergrond en jouw interesses.

Conclusie salaris Politie

Het salaris van een politieagent is zeker niet verkeerd. Je kunt doorgroeien en wanneer je meer ervaring opdoet verdien je steeds meer geld. Je ontvangt bovendien veel extra toeslagen vanwege de onregelmatige werkuren. Toch staat hier tegenover dat het een vrij zwaar beroep is: je krijgt te maken met gewelddadige situaties waardoor je flink onder druk kan komen te staan.

Auteur: Samira van Diepen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *