Hoe kan je veilig beleggen bij een buitenlandse broker?

Met de komst van het internet kan je tegenwoordig eenvoudiger dan ooit beleggen bij een buitenlandse broker. In dit artikel bespreek ik hoe je kunt controleren of een broker betrouwbaar is: op die manier kan je veilig beleggen bij een broker van je voorkeur.

Ben je benieuwd bij welke brokers ik graag beleg? Gebruik dan de onderstaande knop:

Tip 1: onderzoek waar de broker geregistreerd staat

In Europa hoeft een buitenlandse broker alleen geregistreerd te staan in één Europees land om haar diensten overal aan te kunnen bieden. Sommige financiële toezichthouders nemen hun werk serieuzer dan anderen. Het kan dan ook slim zijn om goed te onderzoeken of het bedrijf niet aan oplichting doet.

Ga in ieder geval nooit beleggen bij partijen die gegarandeerde rendementen beloven. Onthoud dat wanneer je bij een buitenlandse partij belegt, je net zoals altijd je volledige inleg kunt verliezen.

Tip 2: controleer de financiële toezichthouder

Brokers mogen met één registratie in Europa binnen alle landen hun beleggingsproducten verkopen. Controleer daarom goed of de broker echt bij de vermelde toezichthouder is geregistreerd.

Wanneer een broker bij een buitenlandse waakhond staat ingeschreven is het belangrijk om na te gaan wat de regels van deze toezichthouder zijn. Tot welk bedrag staat je geld bij de broker bijvoorbeeld veilig? In het zeldzame geval dat een broker failliet zou gaan, is het immers belangrijk om te weten wat er met je geld gebeurt.

Tip 3: onderzoek de reputatie van de broker

Zelf controleer ik altijd op Trustpilot of de broker goede beoordelingen heeft ontvangen. Wanneer er veel klachten binnenkomen over een buitenlandse broker, dan kan je deze beter uit de weg gaan.

Tip 4: je risico’s spreiden

Europese brokers moeten de tegoeden van hun klanten in een los bewaarbedrijf opslaan. Hierdoor verlies je niet zomaar je effecten, wanneer de broker failliet gaat.

Toch weet je nooit 100% zeker of dit helemaal goed gaat. Zo ontving de AFM een boete vanwege verkeerde informatievoorziening. Door bij meerdere brokers te beleggen, spreid je de risico’s en voorkom je dat je alles verliest wanneer een broker toch shady blijkt te zijn.

Tip 5: lees de kleine lettertjes door

Het is ten slotte belangrijk om de kleine lettertjes goed door te lezen. Sommige brokers verkopen bijvoorbeeld hun order flow aan andere partijen. Hierdoor kan de broker lagere tarieven aanbieden, maar is de kans aanwezig dat ze de orders verkopen tegen minder gunstige tarieven.

Sommige brokers lenen je effecten ook uit aan derden. Wanneer de tegenpartij onverhoopt je effecten niet meer kan teruggeven, kan je hier flink mee verliezen.

Lees daarom altijd de voorwaarden van de broker goed door. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en weet je waar je aan toe bent.

Voor- en nadelen van beleggen in het buitenland

Buitenlandse brokers kunnen soms betere handelsvoorwaarden aanbieden, zonder dat de beleggingsmogelijkheden beperkter zijn. Bovendien bieden buitenlandse brokers vaak betere toegang tot de lokale markten.

Wel kan het lastiger zijn om contact op te nemen met een buitenlandse broker. Controleer daarom altijd of en hoe je de broker kunt bereiken. Zelf beleg ik alleen bij grote buitenlandse brokers met een goede reputatie.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *