Wat is een beurskrach en hoe verdien je er geld mee?

Misschien heb je wel eens de term ‘beurskrach’ horen vallen maar vraag je je af wat nu precies een beurskrach is en misschien nog belangrijker, hoe je er geld mee kunt verdienen. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen van een beurskrach of ‘stock market crash’ bespreken en bekijken hoe we hier geld mee kunnen verdienen mocht deze situatie zich voordoen.

Wat is een beurskrach?

Een beurskrach is een plotselinge ineenstorting van de aandeelmarkten. Een beurskrach moet niet verward worden met een bearmarkt, waarbij de koersen gedurende een langere tijd dalen. Na een beurskrach kunnen de koersen weer snel herstellen. Door slim in te spelen op een beurskrach kan je geld verdienen, maar je moet ook goed oppassen. Hoe kan je nu eigenlijk het beste beleggen tijdens een beurskrach?

Hoe kan je beleggen tijdens een beurskrach?

Veel mensen denken dat je veel geld verliest tijdens een beurskrach: dit is natuurlijk zeker mogelijk. Een beurskrach of aandelencrash geeft je echter ook veel mogelijkheden om geld te verdienen door te profiteren van een situatie. Wat kan je bijvoorbeeld doen?

Optie 1: losse aandelen kopen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de beurskrach als een uitverkoop te zien. Tijdens een beurskrach zie je vaak dat veel waardevolle en goedlopende bedrijven alsnog in waarde dalen. Dit komt doordat mensen in paniek raken: de slimme belegger kan hiervan profiteren door juist dan aandelen bij te kopen. Hieronder zie je direct bij welke partijen je dit voordelig kunt doen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: actief speculeren

Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren, ook op dalende koersen. Bij eToro kan je met CFD’s namelijk ook speculeren op dalende aandeelprijzen. Je kunt handelen bij eToro 100% gratis uitproberen met een demo, gebruik de onderstaande knop om direct een demo te openen:

76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.76% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen. Promotie link.

Optie 3: de markt volgen

Het kan in de praktijk erg lastig zijn om de markt goed te timen. Door een ETF te kopen, kan je een gehele markt gespreid volgen. Door vervolgens gespreid in te stappen, voorkom je dat je met je volledige vermogen instapt terwijl de markt nog verder gaat dalen. Bij DEGIRO kan je geheel zonder aankoop- en verkoopkosten te betalen beleggen in ETF’s.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Aandelen in de uitverkoop

Tijdens een beurskrach vallen aandelenprijzen ver beneden hun originele waarde. Dit is dan ook een geweldig moment om zoveel mogelijk aandelen in te kopen en af te wachten tot wanneer zij hun originele waarde weer behalen of zelfs meer waard worden. Als je nu aandelen koopt en in de toekomst je positie sluit (na winst te maken) hoef je dus niet te wachten op een ”goede” verkoopprijs, aangezien je de aandelen al flink in de korting hebt gekocht om het zo maar te zeggen. Zoals de bekende Rothshild al zei: ‘Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.’

Aan de andere kant wil ik benadrukken dat als je nu aandelen bezit en je de waarde van je portfolio met ongeveer een derde ziet krimpen, je je geen zorgen hoeft te maken en juist niet verkopen in paniek. Onthoud altijd dat je winst of verlies pas genoteerd wordt op het moment dat je verkoopt en dat een papieren verlies (paper loss) nog niets betekend. Kortom, verkoop niets zonder reden en blijf kalm.

Het enige voorbehoud hierbij is dat als een bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd in het stof bijt. Echter, als je je due diligence hebt gedaan bij het kiezen van je aandelen, zou het in orde moeten zijn en hoef je je nergens zorgen om te maken. Houd er ook rekening mee dat als je hebt geïnvesteerd in een aantal bedrijven die te groot zijn en ze gaan failliet, ze vaak nog steeds door de overheid worden gered. Haal hier dus je voordeel uit en verkoop je aandelen zeker niet.

Wees je er verder van bewust dat de risico’s op faillissementen toenemen. In een beurskrach zie je dat sommige ondernemingen omvallen: je kunt als aandeelhouders dan je volledige inleg verliezen. Het is daarom tijdens een beurscrash nog belangrijker dan anders om gespreid te investeren.

beurscrash

Wees een professionele belegger en geen amateur trader

Met dit bedoel ik eigenlijk simpelweg: niet bang zijn voor de beurs. Natuurlijk begrijp ik dat het eng kan zijn je zuurverdiende centen te investeren in een of meerdere aandelen die dalen, maar professionele beleggers zullen je vertellen dat dit juist de tijd is om aandelen te kopen.

Amateur traders hebben geen enkel idee waar ze mee bezig zijn, day traden er maar op los en speculeren 100% van hun kapitaal zonder onderzoek te doen. Als er zich een beurskrach voordoet hebben ze geen manier meer om geld te verdienen zoals ze dat gewoonlijk doen; amateur traders zijn bang voor een beurskrach terwijl professionele beleggers hier juist naar uit kijken.

Wat je moet doen voor een beurskrach

Met alles wat maar met de beurs of de economie in het algemeen te maken heeft dien je voorzorgmaatregelen te nemen. Hieronder heb ik een paar handige tips voor je.

Investeren in obligaties kan goed uitpakken. Obligaties betalen altijd rente uit, wat de markt ook maar doet. Het is belangrijk om een stabiele cashflow te hebben gedurende een beurskrach en de mogelijkheid te bezitten dit te herinvesteren in goedkope aandelen. Doe wel goed onderzoek naar de betreffende obligatie: op die manier voorkom je dat je geld stopt in een obligatie van een partij die failliet gaat. Wanneer dit gebeurt ontvang je aan het einde van de looptijd je geld niet meer terug.

Investeer in stabiele aandelen die hun waarde vaak behouden tijdens een beurskrach. Denk bijvoorbeeld aan McDonald’s of Coca-Cola. Waarom? Omdat in economisch zwaar weer mensen toch wel naar de Mac blijven gaan en Cola drinken.

Tijdens een beurskrach kan het aantrekkelijk zijn om te investeren in bedrijven die dividend uitkeren. Bedrijven met een sterke dividendgeschiedenis vermijden vaak het verlagen van hun dividenden tijdens een economische crisis om hun reputatie hoog te houden. Door te investeren in juist deze bedrijven kan je gegarandeerde winsten maken, zelfs tijdens een beurskrach of crisis. Bovendien loopt het dividendpercentage dan fors op. Zelf kocht ik bijvoorbeeld aandelen Shell bij toen de prijs van Royal Dutch Shell fors daalde.

Natuurlijk is het wel belangrijk altijd goed onderzoek te doen naar de bedrijven waarin je aandelen koopt en niet lukraak investeren of beleggen in alles wat los en vast zit.

Beurskrach en short gaan

Een slimme manier om geld te verdienen op de beurs met aandelen waarvan de prijs dalen, wordt short selling (of short gaan) genoemd. Short selling is een vrij eenvoudig concept: een belegger of trader leent een aandeel van de broker, verkoopt het aandeel en koopt het aandeel vervolgens weer op om het terug te geven aan de broker.

Short sellers speculeren er dus op dat de aandelen die ze verkopen in prijs zullen dalen. Als het aandeel na verkoop in prijs daalt, koopt de shortverkoper het tegen een lagere prijs terug en geeft het terug aan de broker. Het verschil tussen de verkoopprijs en de koopprijs is de winst. In de film The Big Short maken de protagonisten enorm veel geld met short gaan op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Het is wel belangrijk om voorzicht te zijn met short selling. Wanneer het verkeerd uitpakt, kan je ook veel geld verliezen. Het theoretische verlies is bovendien onbeperkt, aangezien de koers van een aandeel onbeperkt kan stijgen maar niet verder kan dalen dan naar 0 euro. Wil je meer weten over short gaan? Lees dan onze special over het artikel:

Voorbeeld van een short sell positie

Als een belegger of trader bijvoorbeeld denkt dat Apple (AAPL) aandelen overgewaardeerd zijn voor $ 125 per aandeel en in prijs zullen dalen, kan de belegger of trader 10 Apple aandelen ‘lenen’ van zijn broker, die het vervolgens verkoopt voor de huidige marktprijs van $ 125.

Wanneer het aandeel daalt tot $ 100, kan de belegger de 10 aandelen tegen deze prijs terugkopen, de aandelen teruggeven aan zijn broker en een winst behalen van $ 250 ($ 1250 – $ 1000). Als de Apple aandelenprijs echter stijgt tot $ 150, verliest de investeerder $ 250 ($ 1500 – $ 1250).

Wat zijn de risico’s van short gaan op de beurs?

Short selling kent in de regel grotere risico’s dan long gaan of buy and hold. Wanneer een belegger namelijk een aandeel koopt (of long gaat), verliest hij mogelijk alleen het geld dat hij heeft geïnvesteerd. Dus als de belegger één Apple aandeel koopt voor $ 125, kan hij maximaal $ 125 verliezen, omdat het aandeel niet kan dalen tot minder dan $ 0. Met andere woorden, de maximale waarde waar een aandeel naar kan dalen, is $ 0.

Wanneer een belegger echter short gaat, kan hij theoretisch een oneindig bedrag aan geld verliezen, omdat de prijs van een aandeel voor altijd kan blijven stijgen. Net als in het bovenstaande voorbeeld, als een investeerder een shortpositie in Apple had (of short verkocht) en de prijs steeg tot $ 300 voordat de investeerder de positie zou sluiten, zou de investeerder $ 175 per aandeel verliezen.

Waarom gaan beleggers short?

Short selling kan worden gebruikt voor speculatie of hedging. Speculanten gebruiken deze strategie om te profiteren van een mogelijke daling van een specifiek effect of op de markt als geheel. Hedgers gebruiken de strategie om winsten te beschermen of verliezen in een effect of hun algemene portefeuille te beperken.

Met name institutionele beleggers en slimme individuen nemen vaak gelijktijdig shortselling strategieën voor zowel speculatie als hedging. Hedgefondsen behoren tot de meest actieve shortsellers en gebruiken vaak shortposities in geselecteerde aandelen of sectoren om hun longposities in andere aandelen af te dekken (hedgen).

Hoewel short selling beleggers de mogelijkheid biedt om winst te maken in een dalende of neutrale markt, mag dit alleen worden geprobeerd door ervaren beleggers en gevorderde handelaren vanwege het risico van oneindige verliezen zoals hierboven besproken.

Hoe kan ik short gaan op de beurs?

Bij online CFD-brokers als eToro kan je short gaan op CFD’s van duizenden aandelen, grondstoffen, cryptocurrencies en ETF’s. Als je denkt dat de koers van een bepaalde activa gaat dalen, klik je simpelweg op de rode ‘’verkopen’’ knop in plaats van de groene ‘kopen’. Let er wel op dat je de risico’s van short gaan goed begrijpt voordat je je hiermee gaat bezig houden en deze beleggingsstrategie gaat toepassen.

Corona pandemie & beurskrach

Juist nu we met de Covid-19-pandemie zitten opgescheept, zijn de meeste aandelen flink in waarde gedaald. We weten immers ook niet wanneer de pandemie eindelijk afgelopen zal zijn, duurt deze nog maanden of misschien wel jaren? Als dit echt de naald is die de marktzeepbel doet barsten, hoe kunnen we dan het beste uit onze situatie halen en enorm profiteren aan de andere kant van deze moeilijke tijden?

Het is in ieder geval slim om wat geld achter de rug te houden. Door niet al je geld in één keer te investeren, voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt. Veel groeiaandelen zijn flink gestegen (denk aan bijvoorbeeld Netflix en Tesla) terwijl stabiele, traditionele aandelen achterblijven. Deze trend kan natuurlijk omslaan wanneer lockdowns weer langzaam worden afgeschaft.

De beurskrach van 1929

De beurskrach van 1929 is misschien wel één van de bekendste crashes. De crash volgde na een periode van hoogconjunctuur waarin de aandeelkoersen fors stegen: deze euforische periode wordt ook wel de roaring twenties genoemd.

Niets gaat echter onbeperkt omhoog. In de zomer van 1929 werd het duidelijk dat de aanhoudende groei niet kon doorzetten: de markt raakte verzadigd en de bedrijven konden hun producten niet langer kwijt. Ze besloten daarom personeel te ontslaan, waardoor mensen nog minder producten nodig hadden. Hierdoor begonnen de winsten terug te lopen en nam de stijging van de beurskoersen af.

Op zwarte donderdag, 24 oktober 1929, begonnen de aandeelkoersen extreem te dalen. Door de paniek probeerden steeds meer handelaren hun aandelen te verkopen. Het dieptepunt werd uiteindelijk bereikt in 1932. Door de dalende beurskoersen werden leningen niet terugbetaald waardoor banken failliet gingen en het systeem naar de haaien ging.

Dat een beurskrach niet altijd snel opgelost is zag je hier goed: het duurde tot de jaren 50 voordat de beurskoers weer op het niveau van 1929 terug was. Gespreid beleggen is dan ook verstandig: wees je als belegger altijd goed bewust van de risico’s.

beurskrach

Een bankrun tijdens de beurscrash van 1929

Conclusie: kan je geld verdienen tijdens een beurskrach?

Je moet als belegger of trader altijd in het achterhoofd houden dat een beurskrach ieder moment kan gebeuren, hoe de markt er ook uitziet en hierop inspelen. Investeer dus verstandig en laat je niet gek maken als de beurs ineens instort. Verkoop niet in paniek je aandelen en wacht gewoon rustig af. Doe duurzame investeringen en wees juist niet bang te investeren tijdens een beurskrach. Als je deze regels volgt, zal je portfolio in waarde toenemen tijdens en na een beurskrach in plaats van verminderen.

Aan de andere kant kan je ook gebruikmaken van de short selling strategie en juist speculeren op een dalende markt. Weet dan wel dat je een groter risico neemt dan wanneer je aandelen zou kopen. Geld of winst maken tijdens een dalende markt of beurskrach is dus zeker wel mogelijk, je moet alleen weten wat je doet en je niet gek laten maken door de grafieken en dalende getallen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *