Welke factoren bepalen je rendement?

Er zijn verschillende externe factoren die het rendement op je beleggingen beïnvloeden. Het rendement dat je op de korte termijn behaalt, is dan ook vaak afhankelijk van zaken waar je geen controle over hebt. In dit artikel bekijken we de vier externe factoren die het meest bepalend zijn voor het rendement dat je behaalt op de beurs:

Tip: wil je weten wat een realistisch rendement is? Ontdek het hier!

Factor 1: de ontwikkeling van de beurs

Wanneer het goed gaat op de beurs, heb je een goede kans op een positief rendement. Wanneer het echter rampspoed is heb je een goede kans op een negatief rendement. Dit gaat ook op wanneer je een uitzonderlijk sterk aandeel hebt geselecteerd.

Natuurlijk is het effect van de beurs op je aandeel afhankelijk van de kwaliteit van het onderliggende bedrijf. Wanneer de beurskoersen flink stijgen, stijgt een goed aandeel relatief gezien meer. Wanneer de beurskoersen echter flink dalen, daalt de koers van een goed aandeel relatief minder.

Toch ben je als belegger onderhevig aan de grillen van de beurzen. Hier heb je jammer genoeg weinig invloed op.

Factor 2: de onderliggende valuta

Het rendement op je belegging wordt ook in sterke mate beïnvloed door de valuta waarin je hebt belegd. Beleg je bijvoorbeeld in Japanse aandelen? Dan kan je rendement in euro’s flink dalen wanneer de Japanse Yen in verhouding tot de euro in waarde toeneemt. Hierdoor kan de stijging van een aandeel teniet worden gedaan doordat de waardes van onderliggende valuta’s veranderen.

Sowieso hebben wisselkoersen een sterke invloed op de winstgevendheid van bedrijven. Voor veel bedrijven is de dollar erg belangrijk. Wanneer de dollar plotseling fors minder waard wordt, kunnen de rendementen van allerlei bedrijven dan ook dalen.

De wisselkoersen en de onderlinge waarden van valuta’s hebben dan ook een sterke invloed op het rendement.

Factor 3: de economie

Ook de economie heeft een grote invloed op het rendement van je beleggingen. Wanneer het goed gaat met de economie, stijgen de meeste beurskoersen. Wanneer de economie echter minder snel groeit dan verwacht of zelfs krimpt, dalen de rendementen.

De algemene economische ontwikkelingen hebben dan ook een grote invloed op het rendement van je beleggingen. Dit kan zowel betrekking hebben op een bepaalde sector (bijvoorbeeld een daling van de Braziliaanse economie) of op de gehele wereld (algemene economische rem).

Factor 4: rente

Ook de rente heeft een grote invloed op je rendement. Een stijgende rente is zelden goed nieuws voor de belegger. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste wordt het lenen van geld duurder. Ten tweede wordt beleggen in verhouding met sparen minder aantrekkelijk. Een hogere rente leidt dan ook vaak tot dalende beurskoersen.

Het tegenovergestelde geldt vanzelfsprekend ook. Wanneer de rente daalt, kan je verwachten dan de beurskoersen verder zullen stijgen. Rente heeft dus een belangrijke invloed op het te verwachten rendement.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *