Wat is de handelsbalans tussen Amerika & China?

De laatste jaren hebben China en Amerika elkaar vaak in de haren gezeten. Een onderwerp dat steeds terugkwam en nog steeds een heikel punt is, is de wisselkoers van China. In dit artikel gaan we dieper in op de argumenten van beide grootmachten en de gevolgen voor de wereldeconomie.

Onderwaardering van de Yuan

Naast de Amerikaanse overheid zijn ook economen het eens over de Yuan: de Yuan is ondergewaardeerd.  De reden hiervoor is het monetaire beleid in China. Er wordt gebruikgemaakt van een vaste wisselkoers waarbij de koers minder vrijheid heeft om te appreciëren of depreciëren dan bij een zwevende wisselkoers. Deze vaste wisselkoers wordt gebaseerd op de U.S Dollar.

Ondanks een mededeling van minister van Financiën Timothy Geithner dat Amerika niet gelooft dat China de wisselkoers manipuleert, wil hij dat er meer vrijheid komt zodat de wisselkoers kan bewegen naar een niveau dat de economische werkelijkheid weerspiegelt. Daarnaast wordt China opgeroepen om de binnenlandse markt verder te ontwikkelen zodat de binnenlandse vraag aantrekt. Op deze manier zal de U.S Dollar depreciëren, wat de export uit Amerika goedkoper maakt, en het tekort op de handels- en betalingsbalans vermindert.

Amerika en de koers van de dollar

Op hun beurt stellen de Chinezen dat ze daadwerkelijk werken aan de waarde van de Yuan. Wel volgen ze het pad van gecontroleerde appreciatie, waarbij China de Yuan geleidelijk laat appreciëren. Daarnaast beschuldigen ze Amerika er ook van de waarde van de U.S Dollar kunstmatig laag te houden. Ondanks de uitspraken van Ben Bernanke dat een sterke U.S Dollar positief is voor de Amerikaanse economie, blijft de Federal Reserve de rente op nul houden en kopen ze Amerikaanse obligaties aan.

Deze acties leiden tot een depreciatie van de U.S Dollar. Daarnaast is er ook de betalingsbalans van Amerika, die elk jaar negatief is. Elk jaar leent de rest van de wereld geld aan de Verenigde Staten door het aanhouden van U.S dollar in hun reserves. De belangrijkste financierder voor het Amerikaanse tekort: China. Op deze manier is de cirkel rond. Beide landen hebben hun eigen agenda die onderling botsen met elkaar. Toch zijn beide landen in grote mate afhankelijk van elkaar. De oplossing voor dit probleem ligt dus in dialoog en het doorgaan met het verwijderen van handelsbarrières. Deze oplossing wordt ook gesteund door het IMF, omdat het verder openen van beide economieën de wereldhandel ten goede zal komen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *