Beleggen definitie: wat betekent beleggen?

Voor je start met beleggen, is het verstandig je hier goed in te verdiepen. Dit doe je onder andere door de definitie van beleggen eens goed door te nemen. Wij geven deze definitie in dit artikel. Ook sommen we op deze pagina enkele beleggingsproducten op en geven we je enkele algemene tips voor als je wil starten met beleggen.

De definitie van beleggen

Een belegging is een investering waarbij geld wordt vastgelegd voor kortere of langere tijd, met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Beleg je geld, dan steek je geld in een specifiek product. Dit doe je niet voor niets, maar om hier op de lange termijn geld mee te verdienen. Het doel van beleggen is dan ook het maken van winst.

Je maakt winst met beleggen door minder geld te investeren dan je uiteindelijk verdient. Beleg je bijvoorbeeld voor 100 euro in aandelen, dan moet je hier minimaal 100,01 euro mee verdienen om winst te maken. Een belegger streeft naar een zo hoog mogelijke winst.

De verschillende beleggingsproducten

Je kunt in vele verschillende producten beleggen. Deze producten worden ook wel beleggingsproducten genoemd. Er zijn tastbare beleggingsproducten en niet-tastbare beleggingsproducten. Voorbeelden van tastbare beleggingsproducten zijn panden als huizen, kantoorpanden en winkels, sieraden, wijn en ga zo maar door. Voorbeelden van niet-tastbare beleggingsproducten zijn aandelen, obligaties, opties en verschillende valuta. Er vallen dus veel producten binnen de definitie van beleggen.

Je kiest helemaal zelf in welke beleggingsproducten je wil investeren. Het is verstandig in meerdere producten te investeren, zodat je jouw risico’s én kansen kunt spreiden. Heb je bijvoorbeeld in aandelen en in vastgoed geïnvesteerd en gaat het slecht met jouw aandelen? Dan kun je dit verlies compenseren met jouw vastgoed winst.

betekenis beleggen

Starten met beleggen: 3 algemene tips

Wil jij binnenkort starten met beleggen, zodat je jouw vermogen lekker voor jou kunt laten werken? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden op deze grote stap. Wij geven je graag drie algemene tips die de beginnende belegger kan gebruiken om zich goed voor te bereiden op zijn of haar eerste investeringen.

Tip 1: bepaal wat voor belegger je bent

Er zijn vele soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die het liefst zo veel mogelijk winst maken en het niet erg vinden wat meer risico te nemen, maar zijn er ook voorzichtige beleggers. Voor je start met beleggen, is het goed om te bepalen wat voor belegger jij precies bent. Wat voor belegger je bent, bepaalt namelijk welke beleggingsstrategie het beste bij jou past.

Tip 2: een goede strategie zoeken

De beste beleggers handelen altijd volgens een bepaalde strategie. Voor je daadwerkelijk aandelen, opties of andere beleggingsproducten aan je portefeuille gaat toevoegen, is het goed jouw strategie te bepalen. Je zoekt diverse strategieën en je bepaalt voor jezelf welke strategie het beste bij jou past.

Tip 3: bepaal je doel

Tot slot bepaal je met welk doel je wil beleggen. Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld verdienen en binnen welke termijn? Ook je doel heeft invloed op jouw manier van beleggen. Daarom is het belangrijk jouw doel te bepalen voor je daadwerkelijk start met investeren.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment