Beleggen definitie: wat betekent beleggen?

Voor je start met beleggen, is het verstandig je hier goed in te verdiepen. Dit doe je onder andere door de definitie van beleggen eens goed door te nemen. Wij geven deze definitie in dit artikel. Ook sommen we op deze pagina enkele beleggingsproducten op en geven we je enkele algemene tips voor als je wil starten met beleggen.

Wat is de definitie van beleggen?

Een belegging is een investering waarbij geld wordt vastgelegd voor kortere of langere tijd, met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Beleg je geld, dan steek je geld in een specifiek beleggingsproduct in de hoop om daar in de toekomst een positief rendement mee te behalen.

Rendement op investeringen

Een belangrijk onderdeel van beleggingen is het rendement dat je ermee behaalt. Het type dividend dat je behaalt, hangt af van het beleggingsproduct waarin je belegt. Aandelen betalen bijvoorbeeld dividend, terwijl obligaties rente uitbetalen. Ook de koersen van investeringsproducten kunnen schommelen: wanneer de koers van een aandeel stijgt dan kan je daar ook winst mee behalen.

Het rendement en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je ontvangt als belegger namelijk een beloning voor de risico’s die je neemt. Meer risicovolle beleggingen leveren vaak een hogere potentiële beloning op, maar je ziet tegelijkertijd dat je er ook makkelijk geld mee kunt verliezen.

Wat voor soorten beleggingen zijn er?

De definitie van beleggen is vrij breed en kan specifieker worden gemaakt door naar specifieke beleggingsproducten te kijken. In dit deel van het artikel bekijken we de bekendste beleggingsproducten waarin je kunt investeren.

Aandelen

Wanneer je aandelen koopt, word je mede-eigenaar van een bedrijf. Sommige bedrijven keren een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Wanneer je aandelen op het juiste moment koopt, dan kan je daar ook koerswinst mee behalen. Wil je meer weten over de definitie van aandelen? Lees dan ons uitgebreide artikel wat zijn aandelen:

Obligaties

Ook obligates zijn bekende beleggingsproducten. Met een obligatie leen je geld uit aan een onderneming of overheid in ruil voor vaste rentebetalingen. Je bezit met een obligatie dus een deel van de uitgegeven schuld van een bepaalde partij. Aan het eind van de looptijd ontvang je als obligatiehouder het volledige bedrag van de inleg terug. In het artikel wat zijn obligaties bespreken we in meer details hoe beleggen in obligaties werkt:

Beleggingsfonds

Niet iedereen vindt het even prettig om zelf beleggingsproducten te selecteren. Wanneer je binnen deze groep valt, kan het interessant zijn om te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een partij die het geld van jou en duizenden andere beleggers investeert in een combinatie van beleggingsproducten. Wil je meer weten over beleggingsfondsen? Lees dan ons artikel wat zijn beleggingsfondsen?:

Derivaten

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen door gebruik te maken van derivaten. Er bestaan allerlei soorten derivaten: denk bijvoorbeeld aan opties en CFD’s. Met een derivaat kan je in een korte tijd vaak een hoog rendement behalen. De risico’s op derivaten liggen echter ook veel hoger dan de risico’s op bijvoorbeeld aandelen. Wil je weten hoe beleggen in derivaten precies werkt? Lees dan ons artikel wat zijn derivaten?:

Grondstoffen

Ook beleggingen in grondstoffen worden steeds populairder. Grondstoffen zoals goud, zilver en olie zijn wereldwijd erg populair en schaars, waardoor de koers snel kan stijgen. Je kunt in grondstoffen handelen via een fonds of door ze direct fysiek te kopen op de aandelenbeurs. Gebruik de onderstaande knop om direct meer te lezen over beleggen in grondstoffen:

Alternatieve investeringen

De definitie van investeren is breed: je kunt dan ook in veel verschillende beleggingsproducten beleggen. Sommige mensen investeren bijvoorbeeld in kunst of postzegels. Wel is het aan te raden om zoveel mogelijk te beleggen in dingen die je begrijpt. Op die manier voorkom je dat je geld verliest doordat je onverstandige beslissingen neemt.

Verschillende beleggingsstijlen

Er bestaan verschillende beleggingsstijlen en strategieën: het is dan ook niet gek dat de definitie van beleggen zo breed is.

Er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen actief en passief beleggen. Wanneer je actief belegt, probeer je de markt zoveel mogelijk te verslaan. Je selecteert dan aandelen van bedrijven waarvan je een grote groei verwacht. Passieve beleggers focussen niet op het verslaan van de markt en proberen hem te volgen. Voor beginnende beleggers is passief beleggen vaak de beste keuze.

Er bestaat ook een groot verschil tussen investeren voor groei of investeren voor waarde. Beleggers die investeren op basis van groei, selecteren aandelen die veel potentie hebben om in de toekomst te groeien. Dit zijn bijvoorbeeld technologieaandelen die zichzelf nog moeten bewijzen. Andere mensen investeren voor waarde en zoeken naar aandelen van bedrijven die al lange tijd bestaan maar net onder hun intrinsieke waarde worden verhandeld.

Wil je leren hoe je beter kunt beleggen? Bekijk dan direct ons overzicht van belegging strategieën:

Wat is het verschil tussen beleggen en speculeren?

Mensen verwarren beleggen en speculeren soms onterecht met elkaar. Er zijn echter duidelijke verschillen:

  • Beleggen is meer gericht op de lange termijn, terwijl speculeren is gericht op de korte termijn.
  • Mensen die speculeren nemen grotere risico’s terwijl mensen die beleggen hun risico’s proberen te beperken.
  • Mensen die beleggen houden hun posities een langere tijd open, terwijl mensen die speculeren vaak snel posities openen en sluiten.
  • Bij beleggen komt een groot deel van het rendement voort uit dividend betalingen, terwijl bij speculeren koersstijgingen de voornaamste bron zijn van inkomsten.

Zoals je ziet verschilt de definitie van beleggen sterk met die van speculeren. Wil je meer weten over speculeren op de aandelenbeurs? Lees dan ons artikel over speculatie:

Hoe hoog is je rendement?

De definitie van je rendement wordt bepaald door je koerswinst en dividendbetalingen. Wanneer de koers van een aandeel stijgt van 100 euro naar 120 euro dan behaal je 20 euro koerswinst. Wanneer het bedrijf 5 euro uitkeert aan winst in dat jaar dan bedraagt het dividend 5 euro.

Je rendement bedraagt dan 20 + 5 = 25 euro. Over de waarde van je initiële investering van 100 euro behaal je dan 25% rendement.

Wat voor soorten beleggers zijn er?

Er zijn veel verschillende partijen die beleggen. De bekendste partijen zijn:

Particuliere beleggers

Mensen die vanuit hun privépositie aandelen & obligaties verhandelen. Door de opkomst van het internet kan iedereen tegenwoordig beleggen. Wil je weten waar je zelf het beste kunt beleggen? Gebruik de onderstaande knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Institutionele beleggers

Institutionele beleggers zijn instellingen die grote vermogens beheren: denk bijvoorbeeld aan pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen. Deze partijen beleggen vaak met grote bedragen waardoor ze de aandelenkoersen plotseling sterk kunnen laten stijgen of dalen.

Ondernemingen

Ook ondernemingen zijn actief op de beleggingsmarkt. Ze gebruiken de aandelenbeurs bijvoorbeeld om hun eigen aandelen terug te kopen of om hun risico’s zoveel mogelijk af te dekken.

Starten met beleggen: 3 algemene tips

Wil jij binnenkort starten met beleggen, zodat je jouw vermogen lekker voor jou kunt laten werken? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden op deze grote stap. Wij geven je graag drie algemene tips die de beginnende belegger kan gebruiken om zich goed voor te bereiden op zijn of haar eerste investeringen.

Tip 1: bepaal wat voor belegger je bent

Er zijn vele soorten beleggers. Zo zijn er beleggers die het liefst zo veel mogelijk winst maken en het niet erg vinden wat meer risico te nemen, maar zijn er ook voorzichtige beleggers. Voor je start met beleggen, is het goed om te bepalen wat voor belegger jij precies bent. Wat voor belegger je bent, bepaalt namelijk welke beleggingsstrategie het beste bij jou past.

Tip 2: een goede strategie zoeken

De beste beleggers handelen altijd volgens een bepaalde strategie. Voor je daadwerkelijk aandelen, opties of andere beleggingsproducten aan je portefeuille gaat toevoegen, is het goed jouw strategie te bepalen. Je zoekt diverse strategieën en je bepaalt voor jezelf welke strategie het beste bij jou past.

Tip 3: bepaal je doel

Tot slot bepaal je met welk doel je wil beleggen. Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld verdienen en binnen welke termijn? Ook je doel heeft invloed op jouw manier van beleggen. Daarom is het belangrijk jouw doel te bepalen voor je daadwerkelijk start met investeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *