Wat is een hausse of economische boom?

Als belegger kun je in aanraking komen met het begrip ‘hausse’. Dit is een economisch begrip dat niet per se bij het beleggen hoort, maar in de beleggingswereld wel regelmatig gebruikt wordt. Weet je niet zo goed wat een hausse is? Lees dan meer over dit fenomeen in dit artikel.

Wat is een hausse precies?

Een hausse is een enorme vraag naar bepaalde producten of diensten. Dit kan ook een enorme vraag naar een bepaald beleggingsproduct zijn, zoals een specifiek aandeel. Een hausse hoort bij de algehele conjunctuur van een economie. Deze laat zowel hoogte- als dieptepunten zien.

Een hausse kan voorkomen bij een van de vele hoogtepunten in de conjunctuur van een economie. Het gaat goed met de economie, waardoor er veel vraag naar een specifiek product, een bepaalde dienst of een specifiek beleggingsproduct ontstaat.

Hoe kan je speculeren tijdens een hausse?

Wil je zelf speculeren op de beurs tijdens een hausse of economische boom? Dat kan! Je kunt actief handelen in bijvoorbeeld aandelen met een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Het gevolg van een hausse

Als er veel vraag is naar een specifiek product, een bepaalde dienst of een specifiek beleggingsproduct dan kan er sprake zijn van een hausse Bij een hausse is de vraag naar een product, dienst of beleggingsproduct zo hoog, dat de prijs vaak niet meer in verhouding staat tot de onderliggende waarde. Dit betekent dat je voor dit product, deze dienst of dit beleggingsproduct veel meer moet betalen dan het eigenlijk waard is.

Door een hausse kan er uiteindelijk een spreekwoordelijke zeepbel ontstaan. Dit gebeurt niet altijd, maar het risico is zeker aanwezig. Als de prijs maar blijft stijgen en er geen daling volgt, is de kans op een zeepbel groot. Je leest meer over een zeepbel bij beleggen in dit artikel.

Hausse 20s

De roaring twenties was een periode waarin er sprake was van een hausse. 

Een hausse en een baisse

Het tegenovergestelde van een hausse is een baisse. Tijdens een hausse lopen de prijzen van een product, dienst of aandeel flink op, tijdens een baisse worden de prijzen van een product, dienst of aandeel juist onnodig laag. Als er sprake is van een hausse in de beleggingswereld, moet je belachelijk veel betalen voor een specifiek aandeel. Als er sprake is van een baisse, kun je een aandeel juist voor een lage prijs op de kop tikken.

Juist tijdens een hausse kan het verstandig zijn om te verkopen en een baisse kan een mooi koopmoment zijn. Het is niet altijd verstandig om met de massa mee te gaan, zeker niet wanneer die massa zich gedraagt als een kip zonder kop!

Een voorbeeld van een hausse

Om het fenomeen hausse nog duidelijker uit te leggen, geven we graag een voorbeeld van een hausse in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de Gouden Eeuw was er namelijk sprake van een tulpenbollen hausse. Er was zo veel vraag naar tulpenbollen, dat de prijs van deze bollen flink steeg. We weten allemaal dat tulpenbollen geen miljoenen guldens waard zijn, maar tijdens de tulpenbollen hausse werden de bollen wel voor deze prijs verkocht.

De tulpenbollen hausse kon ontstaan omdat het erg aantrekkelijk werd gemaakt tulpenbollen te kopen. Dit had ten eerste te maken met de waarde van de bollen, maar later ook door de sociale status die ermee samenhing. Door de grote vraag naar tulpenbollen, ontstond er Tulpenmanie. Uiteindelijk werden tulpenbollen zelfs miljoenen guldens waard. Pas na een correctie kregen de bollen hun originele waarde weer terug en was de tulpenbollen hausse voorbij.

Vraag: Wat denk jij? Zijn cryptocurrencies het klassieke voorbeeld van een hausse?

Van boom naar bubbel

Economische hausse of boom kan overslaan naar een bubbel gevolgd door een enorme knal. Dit zag je bijvoorbeeld tijdens de beroemde technologie-boom in de late jaren 90. Het internet kwam toen net op en mensen renden naar de beurs om aandelen te kopen in diverse technologie fondsen.

Uiteindelijk wisten veel bedrijven de hoge verwachtingen niet waar te maken waarna de beurs een flinke klap maakte. Het is daarom belangrijk om waakzaam te zijn wanneer de beurskoersen naar nieuwe, hoge niveaus stijgen. Vraag je altijd af of de enorme stijging terecht is of dat deze alleen gedreven wordt door hebzucht en valse hoop.

Groei op zichzelf is goed

Economische groei of een economische boom is op zichzelf natuurlijk niet verkeerd. De economie beweegt altijd in zogenaamde cycli waarbij erg positieve perioden zich regelmatig afwisselen met minder positieve perioden.

Het is tijdens stijgingen belangrijk om beide voeten op de grond te houden. Vraag jezelf af welke drijvende kracht er achter de hausse zit en of deze blijft doorzetten. Op die manier voorkom je dat je een groot verlies lijdt door je te laten lijden door de grote meute.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *