Wat is een hausse?

Als belegger kun je in aanraking komen met het begrip ‘hausse’. Dit is een economisch begrip dat niet per se bij het beleggen hoort, maar in de beleggingswereld wel regelmatig gebruikt wordt. Weet je niet zo goed wat een hausse is? Lees dan meer over dit fenomeen in dit artikel.

Wat is een hausse precies?

Een hausse is een enorme vraag naar bepaalde producten of diensten. Dit kan ook een enorme vraag naar een bepaald beleggingsproduct zijn, zoals een specifiek aandeel. Een hausse hoort bij de algehele conjunctuur van een economie. Deze laat zowel hoogte- als dieptepunten zien.

Een hausse kan voorkomen bij een van de vele hoogtepunten in de conjunctuur van een economie. Het gaat goed met de economie, waardoor er veel vraag naar een specifiek product, een bepaalde dienst of een specifiek beleggingsproduct ontstaat.

Het gevolg van een hausse

Als er veel vraag is naar een specifiek product, een bepaalde dienst of een specifiek beleggingsproduct, gaat de vraag vanzelf omhoog. Bij een hausse is de vraag naar een product, dienst of beleggingsproduct zo hoog, dat de prijs vaak niet meer in verhouding staat tot de onderliggende waarde. Dit betekent dat je voor dit product, deze dienst of dit beleggingsproduct veel meer moet betalen dan het eigenlijk waard is.

Door een hausse kan er uiteindelijk een spreekwoordelijke zeepbelontstaan. Dit gebeurt niet altijd, maar het risico is zeker aanwezig. Als de prijs maar blijft stijgen en er geen daling volgt, is de kans op een zeepbel groot. Je leest meer over een zeepbel bij beleggen in dit artikel.

Hausse 20s

De roaring twenties was een periode waarin er sprake was van een hausse. 

Een hausse en een baisse

Het tegenovergestelde van een hausse is een baisse. Tijdens een hausse lopen de prijzen van een product, dienst of aandeel flink op, tijdens een baisse worden de prijzen van een product, dienst of aandeel juist onnodig laag. Als er sprake is van een hausse in de beleggingswereld, moet je belachelijk veel betalen voor een specifiek aandeel. Als er sprake is van een baisse, kun je een aandeel juist voor een lage prijs op de kop tikken.

Juist tijdens een hausse kan het verstandig zijn om te verkopen en een baisse kan een mooi koopmoment zijn. Het is niet altijd verstandig om met de massa mee te gaan, zeker niet wanneer die massa zich gedraagt als een kip zonder kop!

Een voorbeeld van een hausse

Om het fenomeen hausse nog duidelijker uit te leggen, geven we graag een voorbeeld van een hausse in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens de Gouden Eeuw was er namelijk sprake van een tulpenbollen hausse. Er was zo veel vraag naar tulpenbollen, dat de prijs van deze bollen flink steeg. We weten allemaal dat tulpenbollen geen miljoenen guldens waard zijn, maar tijdens de tulpenbollen hausse werden de bollen wel voor deze prijs verkocht.

De tulpenbollen hausse kon ontstaan omdat het erg aantrekkelijk werd gemaakt tulpenbollen te kopen. Dit had ten eerste te maken met de waarde van de bollen, maar later ook door de sociale waarde die langzaam ontstond. Deze sociale ontstond weer door de hoge waarde van de bollen. Door de grote vraag naar tulpenbollen, ontstond er een zogeheten Tulpenmanie. Uiteindelijk werden tulpenbollen zelfs miljoenen guldens waard. Pas na een correctie kregen de bollen hun originele waarde weer terug en was de tulpenbollen hausse voorbij.

Vraag: Wat denk jij? Zijn cryptocurrencies het klassieke voorbeeld van een hausse? 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!